Lavanda - твоят кулинарен дом в центъра на София | webcafe.bg
Webcafe

Lavanda - твоят кулинарен дом в центъра на София

Webcafe
03.07.2017, 11:35 (обновена 04.07.2017, 14:40)
Деница Дойчева

Снимка: © Webcafe

Деница Дойчева е главен готвач и основен двигател на ресторант Lavanda в София.

Деница Дойчева е главен готвач и основен двигател на ресторант Lavanda в София. Завършила e кулинарна академия в Oрландо, Флорида и откакто се е върнала в България, се занимава само с готвене.

В Lavanda се чувстваш като у дома си, а всяка от залите на ресторанта се усеща като различна приказка, разказана с много много любов и вкус.

Деница е любезен и сърдечен домакин и с много настроение говори за своя кулинарен дом в центъра на София, където можеш да запазиш маса само с един клик в смартфона си.

Каква е кухнята в Lavanda?

Малко по-различна е oт тази в типичните ресторанти в София, с елементи на фюжън. Аз много харесвам латиноамериканската кухня и азиатската, в частност японска и тайландска.

В почти всичките ми блюда има някакъв такъв елемент, но пречупен, за да бъде всичко разбираемо и достъпно за българския вкус.

Имате ли специални летни предложения и какви?

В момента сме в процес на смяна на пролетното меню с лятно, скоро ще е готово. То включва  сезонни плодове и зеленчуци. Български розови домати в салaтите, за плодовете - минахме през ягоди, череши, кайсии, праскови -  типичните български неща. Използваме печен патладжан, печена чушка, с които сме свикнали още от детството си.

Включихме черноморски пресни миди. Всеки ден те са приготвени  по различен начин. Веднъж - по-традиционно, друг ден - по-екзотично.

Предстои отваряне на градината - сенчеста, приятна, зелена и тиха. Правим лятото музикални събития с изпълнения на живо, винаги са се получавали супер и с много настроение, вино и хубава храна. Опитваме се да създадем по-лежерна и приятна обстановка през лятото.

Разкажете малко повече за образованието си във Флорида, как така чак там?

Всичко започна с една студентска бригада. Учех тук История на изкуството и попаднах на бригада в Щатите, където една от работите ми беше в кухня.

Много ми хареса. Запалих се. Две години, може би три. Донякъде случайно стана така да се запиша в едно от най-престижните кулинарни училища.

Учих си История на изкуството и си нямах представа с какво ще се занимавам. След това така се стекоха нещата... Низ от случайности или пък късмет...

Защо не останахте там?

Така ми се наложи. Прекъснаха ми визата и трябваше да се върна. В момента, в който си дойдох, реших, че повече не искам да се връщам обратно.

Видях, че тук има голям недостиг на обучени хора, които могат да правят това и да обучават други хора. Просто намерих своето място тук.

И така се роди Lavanda?

Да, и вече 4 години съществува. Идеята пак така се роди. Спонтанно, от никъде.

Имаме си и редовни, и нови клиенти. Изключително много чужденци, които говорят за нас, когато са в България, пращат ни техни приятели. Чужденци и хора, които са пътували ни оценяват.

Какво ви мотивира всеки ден? Все пак всяка рутина си е рутина...

Всеки ден е ежедневие, има разни спънки и наистина е трудно да останеш мотивиран, но това, че хората си тръгват щастливи, благодарят, казват, че никога не са яли по-вкусно ястие, че са си прекарали страхотно и ще се върнат отново, че сме направили техния миг много специален, това е нещо, което носи удовлетворение в края на деня.

Нещо интересно в менюто, което бихте препоръчали?

Отскоро почнах да правя блендове на чай, различни аромати, билки и чайове, които смесвам по мое усмотрение, давам им име и се предлагат само тук. Това е и чудесен подарък - едно пакетче домашно приготвен бленд, който няма да се намери в друг магазин.

Иначе дали защото много се отвори света, дали защото вече всичко е много достъпно и има много информация в интернет, но наистина ми прави впечатление, особеното сред младите поколения, че вече културата на хранене е много по-висока и изискванията са много по-големи.

Може ли храната да е и вкусна, и здравословна?

Да, разбира се, мисля че здравословно и вкусно вървят ръка за ръка. Здравословно не значи сто процента без сол или да се ползват само нискокалорични продукти. Въпросът е да са правилно съчетани, за да не се затруднява организмът.

Местните продукти, които не са пътували и не са престоявали и обработвани, са най-здравословното нещо и най-подходящата храна за тялото.

Хората запазват ли маси, или разчитат на късмета си?

Определено запазват по всякакъв начин. Онлайн през Dineоut и с обаждания. Вече имаме случаи на българи, живеещи в чужбина, които си планират лятната почивка и си запазват маса при нас от януари за септември, например...

Имате ли си любима кулинарна дестинация?

Азия ми е голяма страст. И Латинска Америка. Два огромни континента... Тяхната кухня ми е слабост.

Можете да си запазите маса за вечеря или обяд в Lavanda с един клик в Dineout.

Dineout е удобна онлайн платформа, която ви позволява да резервирате маса в заведение само с няколко клика. От сайта или приложението можете да намерите отличен ресторант и без чакане и неудобства да организирате перфектния обяд или вечеря.

В Dineout разглеждате пълните профили и менютата на подбрани ресторанти в София и големите градове на страната.  Получавате потвърждение за резервацията си незабавно, без обаждания по телефона и допълнителни усложнения.

 

Oще: dineout  dine out  lavanda  вкусна храна  вкусно  дайн аут  здравословно хранене  лаванда  приложение  ресторант  свежест  смартфон  хранене 


Още от Web, сол и алкохол