Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Киш с праз, гъби и сушени чушки

Киш с праз, гъби и сушени чушки Снимка: Стоян Георгиев
Киш с праз, гъби и сушени чушки Снимка: Стоян Георгиев
Киш с праз, гъби и сушени чушки Снимка: Стоян Георгиев
Киш с праз, гъби и сушени чушки Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Вече сме правили киш. Този е почти вегетариански :))) - ако не броим бекона.

Лесна, бърза и вкусна вечеря.

Начин на приготвяне

Изсипете брашното в тавичка и го загрейте за 5 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.

Разтворете маята в топлата вода.

Прехвърлете брашното в купа, добавете маята, яйцето и подправете със сол. Омесете меко тесто.

Добавете маслото, раздробено на парченца, и омесете отново. Добавете малко брашно, за да може да омесите.

Тестото е много меко и лепкаво. Сложете в купа, покрийте с фолио и сложете в хладилника за 30 минути.

Нарежете праза на тънки колелца, гъбите на филийки, а чушката и бекона на дребни парченца.

В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и запържете бекона за 5 минути, докато стане леко златист.

Добавете праза, посолете и като бъркате често, гответе до омекване и леко зачервяване, за около 8-10 минути. Празът трябва да е почти готов.

Сложете гъбите, разбъркайте и след 5 минути добавете чушката, за да може да омекне.

Изсипете плънката в купа, за да може да се охлади. Разбърквайте отвреме навреме, за да ускорите процеса.

Пригответе заливката, като смесите двата вида мляко с яйцата. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер.

Извадете тестото от хладилника и разточете внимателно.

Може да оформите основата и направо в леко намасления съд за печене, като разстелете тестото с ръка.

Оформете така, че част от основата да е и по стените.

Изсипете плънката и подравнете. Отгоре излейте заливката и сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Печете 20 минути, намалете на 170 градуса и печете още 20 минути, докато плънката стегне и се зачерви приятно.

Извадете киша и оставете за 15 минути преди да разрежете.

Добър апетит.

 

Най-четените