Как да опознаем виното | webcafe.bg
Webcafe

Как да опознаем виното


05.10.2012, 16:38 (обновена 06.10.2012, 07:05)
Di Vino.Taste

Снимка: © Di vino

Първото издание на форума за българско вино DiVino.Taste се проведе на 19 и 20 ноември 2011 година в Централния Военен клуб. Divino.Taste 2011 събра близо 40 производители, които представиха новото лице на виното в България, а посетителите имаха възможност да дегустират над 200 вина от всички региони на страната!

Случвало ли ви се е да сте в компания на свои близки и приятели и въпреки това да се усещате неловко, защото не сте достатъчно запознати по една или друга тема, свързана с виното?

А може би често изкарвате часове, реейки поглед измежду винените рафтове в магазините, само защото сте имали искреното желание да поднесете и чаша хубаво вино към вкусната вечеря.

Изборът не е толкова труден, стига да знаем какво и къде да търсим.

На 17 и 18 ноември в Централния военен клуб е изложението на българските винопроизводители DiVino.Taste, което дава възможност да бъдат дегустирани едни от най-хубавите вина, дело на родните изби.

Посетителите ще имат удоволствието да се запознаят отблизо с концепцията и философията на всеки един винопроизводител и лично да се уверят в качеството на дегустираните вина.

Това е второто издание на ежегодния винен форум. Първото се състоя миналата година, когато Централният Военен клуб събра 37 от най-добрите български изби, за да представят свои отбрани вина пред близо 3000 гости в рамките на два дни.

DiVino.Taste има и богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации. Миналата година над 500 души взеха участие в осемте майсторски класа и осемте лекции на DiVino.Taste 2011.

И тази година организаторите на DiVino.Taste са се погрижили да осигурят, освен изложбена част с най-доброто от българското вино, богата програма с лекции, курсове и майсторски класове.

Предвидени са, както теми за начинаещите и по-любителски настроените, така и за утвърдените винени познавачи, които търсят по-задълбочен поглед към света на виното.

Вили Гълъбова ще представи в две лекции за прохождащите в света на виното особеностите на класическите и на българските винени сортове. Съчетанията между вино и храна ще бъде тема на майсторския клас с водещ Ефросия Благоева. Тя ще представи класически и по-нестандартни комбинации между тапас и вино.

Единственият Master of Wine на Балканите, Константинос Лазаракис, е подготвил интересна разходка из многобройните тероари на Бургундия. Ще бъдат дегустирани 9 вина, които показват защо тази френска област е на една от най-интересните, но и най-трудни винени дестинации. Португалският винен експерт и журналист Руи Фалкао ще запознае родната публика с класики като Порто и Мадейра.

Яна Петкова ще разкаже за растящия интерес към уникалните местни сортове, като лекцията ще бъде придружена от дегустация на 10 различни вина. За българските вина от реколта 2006 ще говори Ясен Захариев. Той ще представи някои от най-добрите ни бели и червени вина от различни региони на страната шест години по-късно.

DiVino.Taste 2012 ще завърши с DiVino топ 10 - класация на най-добрите десет български вина за годината, според винения сайт divino.bg и списание DiVino Magazine. Това не са просто вината с най-високи оценки, а такива, които притежават собствен характер и обаяние.

DiVino.Taste 2012 ще ни представи и първото издание на WiFo - да поговорим за вино и храна

WiFo е първият форум за вино (wine) и храна (food) в България. Това е съвместен проект на DiVino.Taste и Roi communication, който има за цел да създаде общност от хора, които не просто се интересуват какво ядат и пият, но искат да споделят своя ентусиазъм и страст с хора, които мислят като тях.

Чрез WiFo ще се създадат условия за диалог на тази общност, за която виното и храната са от първостепенно значение.

Хвърлете поглед на програмата на DiVino.Taste 2012 - може да си купите билет на преференциална цена за ранно записване.

Oще: вино  изложение  форум 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.