Webcafe

Кулинарното дуо MIAM и храната, която вдъхновява

Анелия ГеоргиеваАнелия Георгиева
09.08.2018, 13:17 (обновена 25.10.2018, 15:15)
Мира и Ангел - дуото MIAM

Снимка: © MIAM

И откъде идва вдъхновението да готвиш кулинарни шедьоври

Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна. А добрата храна е тази, зад която стои история.

Черпещи вдъхновение от свежата, качествена и добре приготвена храна, Kaufland и Creative Mornings създават своята съвместна инициатива „Храна за размисъл“. В рамките на проекта организаторите не само ще ни срещат с интересни гости по време на своите петъчни сутрешни закуски, но и ще обогатяват преживяването на присъстващите с кулинарни експерименти, сътворени от гост готвачи.

Днес ви представяме не един, а двама „изкуствоведи“ в света на храната – Ангел и Мира, които заедно формират кулинарното дуо MIAM. По време на юлското издание на Creative Mornings с гост лектор Владимир Тодоров те приготвиха неповторимо лятно изкушение – овесена каша с бадемово мляко, компот от кайсии с кардамон, соево кисело мляко и семена, рецептата за която можете да намерите тук.

Зад тази свежа сутрешна рецепта всъщност стоят години опит в кулинарията, които Ангел и Мира са натрупали.

И двамата завършват базираната в България холандска кулинарна академия HRC, където се запознават. Дотогава никой не ги е учил да готвят. Самите те споделят, че това е нещо, което идва отвътре, то е усет и талант.

По време на своето следване HRC академията им дава възможност да посетят редица международни кулинарни стажове в различни страни и да попият от техниката и културата на чуждестранните кухни.

Резултатът от това са неповторими fusion ястия, които Ангел и Мира избират да приготвят именно в България, създавайки своя прочит на pop-up кулинарията, носещ името MIAM.

Каква е концепцията на MIAM? Всичко, което трябва да знаете и в което можете да бъдете сигурни, е, че MIAM залагат на истинската храна. А тя е приготвена от хубави и качествени продукти, защото те правят крайния резултат удовлетворителен.

„Каквито и кулинарни техники да използваме, ако нямаме добър изходен материал, добър продукт – резултатът няма да е същият. Затова се стараем продуктите, които използваме, винаги да са най-добрите“, казва Мира.

Вдъхновение за рецептите Мира и Ангел черпят именно от продуктите.

„За нас най-голямо вдъхновение носи видът на сезонните пресни плодове и зеленчуци. Много често идеите идват именно когато отидем да пазаруваме и видим тази свежест, събрана на едно място. Много обичаме да експериментираме с всякакви вкусове и продукти“.

Плод на тяхно вдъхновение е и лятната закуска, която MIAM приготвят за изданието на Creative Mornings с гост Владимир Тодоров, а именно - овесена каша с бадемово мляко, компот от кайсии с кардамон, соево кисело мляко и семена, всички продукти за която Мира и Ангел грижливо избират от богатата и свежа селекция на Kaufland.

Колко време ви отнема приготвянето на една такава закуска?

Преди ни отнемаше много време, сега ни отнема по-малко. Всяка храна има различно време за приготвяне – например, бургерите заедно с хляба трябва да ги приготвим ден по-рано. А има ястия, които отнемат седмици, за да се направят, при храни, които трябва да ферментират. Храната е доста комплексна, затова всичко отнема различно време, но ние се стараем да мислим много и да се възползваме от всичко, което сезона ни предоставя като разнообразие от продукти.

Какво харесват хората в България в момента?

Мира: Напоследък има тенденция към вегетарианските и био храните, към здравословното хранене. Вече отвсякъде има много информация и хората започват да се интересуват от храна, четат много. Аз лично подкрепям факта, че хората се интересуват от храненето и от здравето си.

На какви събития ви канят най-често?

Ангел: Ние правим най-различни събития, като всяко едно от тях е много индивидуално, правим корпоративни закуски, представяне на нови продукти, персонални вечери – всичко. За това събитие буквално сглобихме мини бургери в движение с кюфтенца с тофу и гъби и питка, намазана с пастет от тофу. Питката е домашна, разбира се.

Коя националност кухня ви е любимата?

Мира: Всеобхватно е. В днешно време нещата толкова много са се миксирали и всичко е толкова интернационално, че рядко можеш да намериш ястие, което да се е запазило в традиционната си форма. Може би има такива френски рецепти, които са еталон, но иначе всичко днес е комбинация от вкусове и техники, което прави храната толкова интересни.

А що се отнася до българската кухня? MIAM признават, че България не е едно от местата, където човек може да се издържа с кулинария и готварство. Има обаче и добри новини – заедно с любопитството си към света на кулинарията, страната ни се отваря и към необятните междукултурни дебри на кулинарството, което, от своя страна, постепенно променя хранителните навици на българите.

Ангел: През последните години хората тук, в България, променят непрекъснато вкусовете си. Най-малко фактът, че българите вече много пътуват, предопределя тяхното по-голямо знание за храните и техните по-разнопосочен интерес към интернационалната кухня. Хората вече обръщат внимание на това вкусът да е истински, ястието – да изглежда добре, а продуктите – да са свежи. Във всичко това се крие и вкусът на качествената и здравословна храна.

Съвместната инициатива на Creative Mornings и Kaufland “Храна за размисъл“ продължава от септември месец с още интригуващи издания, в която посетителите на сутрешните закуски ще имат възможност да обогатят своето преживяване с още кулинарни експерименти и свежа храна.

Oще: creative mornings  fusion ястия  kaufland  lifecafe  miam  знаменитости  кауфланд  кино  кулинари  кулинария  мира и ангел  модни тенденции  пътувания  рецепти  фотогалерии  храна  храна за размисъл 


Още от Храна за размисъл