Там, където пържолата е религия | webcafe.bg
Webcafe

Там, където пържолата е религия

Lifecafe, по BBC, Лей Крандал
07.05.2016, 18:18 (обновена 09.05.2016, 07:48)
Чураско

Снимка: © Getty Images

Културата на гаучосите все още е почитана в Южна Бразилия

Месото в чураскария Санто Антонио изглежда е нещо като градска легенда. "Имах приятелка от Канада на гости, която беше вегетарианка от години", разказва тъща ми - родена в Южна Бразилия, която идва в този ресторант от години. "Доведох я в Санто Антония и когато собственикът чу, че не яде месо, я грабна в кухнята. Разказа й как са отгледани животните, каква грижа е положена при получаването на месото им и й показа как е готвено. Тя беше толкова впечатлена, че яде пържола!"

Изглежда всеки, прекрачил прага на ресторанта за 80-годишното му съществуване на оживена улица в Порто Алегре, има какво да разкаже. Моята лична история се случи по обед, когато сервитьорът научи, че има нов посетител в заведението, който влиза за първи път. Той ми сервира месо толкова крехко, че го разряза с лъжица.

Да се готви чураско - португалската дума за месо на скара - е на практика религия в Бразилия. Разходете се по улиците на Порто Алегре в неделя и ще усетите въздуха наситен с дима от дървени въглища, миризмата на говеждо и свинско на барбекю се носи от прозорците.

Дори най-обикновените апартаменти имат барбекю (чураскера) - огнище на въглища с място за печене на шишчета.

Чураското произлиза от XIX век и идва от кухнята на гаучосите - южноамерикански каубои, които работят в земите на Южна Бразилия, близо до границата с Уругвай и Аржентина. Говеждото месо е съставката, която винаги е била в изобилие на тези места, докато гаучосите са се скитали от място на място. Така е започнала и традицията на печеното на шиш месо. Така се ражда бразилското барбекю.

Културата на гаучосите все още е почитана в Южна Бразилия. Терминът дори става название на днешните местни жители на Рио Гранде до Сул. Всяка година традициите и кухнята на гаучосите се празнуват чрез тържества, които продължават по седмица. По време на такъв празник се ражда и идеята за Санто Антонио.

"Баба ми и дядо ми бяха поканени да правя чураско и виждайки колко успешно върви на фестивала, дядо ми решава да опита да го сервира в ресторант", разказва третото поколение собственик на ресторанта Хорхе Аита.

"Преди това само уругвайците имаха ресторанти, в които се сервира парила - тяхната версия на чураско, която се готви на дърва", разказва той. Санто Антонио добавя чураското в менюто си през 1935 година, ставайки първата чураскария в Бразилия. Скоро след това и други местни ресторанти следват примера.

"В Рио Гранде до Сул яденето на месо е част от нашето ДНК", казва Илмар Таска - съуправител на Баранко, една от най-известните чураскарии в Порто Алегре.

Той разказва, че правенето на чураско е лесно - сол и въглища. Това, което отличава правенето му в района на Рио Гранде до Сул, е качеството на месото. Използва се говеждо месо Блек Ангъс, като внимателно се избират само най-младите животни. Поддържа се и контакт с местните животновъди, за да се провери в какви условия е отглеждано животното.

Да стоиш в кухнята на Баранко в неделя следобед - най-натовареното време за ресторанта, е като да гледаш танц с внимателна хореография. Сервитьорите тичат навътре-навън, извиквайки поръчки, а шишчетата с месо се носят към скарата. Невероятно е, че никой не се наниза на шиш предвид главоломната скорост на готвенето.

Похапването на чураско е основната дейност в неделите. Масите в Баранко са предвидени за големи семейства, а атмосферата е успокояваща. Докато хапваме там, телевизори излъчват футболен мач, а семейства и приятели си разказват за седмицата.

Вечерята ни започва традиционно с полента (царевична каша) и ледено студена Brahma - популярна бразилска наливна бира. Скоро идва салатата, а след това и основното събитие - чураското, сервирано цяло на дървена дъска.

Отхапах от добре осоленото месо. Дори и никога да не стана истински гаучо, поне мога да ям като такъв.

Oще: бразилия  бразилска кухня  готвене  култура  месо  храна  чураско  ядене на месо 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 08.05.201617:44

По време на развития социализъм , гражданин на СССР отива до магазина и пита продавача за телешко месо:
- Месо няма но мога да ви дам един съвет.....
-Не искам съвети, а телешко
-Ми тогава идете в Аржентина, тя е страната на месото-ние сме страната на Съветите!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 16:00

1 Terry Gilliam | 08.05.201610:15

Авторът на този материал със сигурност не е ходил в Аржентина. Живял съм в Бразилия, бил съм и в Аржентина и мога само да кажа, че бразилското чураско е далеч, далеч назад от Аржентинската парийя ( така се произнася испанската дума parrilla), която е наистина религия в Аржентина. Според автора, гаучо културата е бразилски феномен - тотално невярно. Гаучосите са основно в Аржентина, Уругвай и само малка част от Южна Бразилия. Неслучайно дори аржентинският национален футболен отбор е известен с прозвището "гаучосите".
   

оценка

+2 -0