Изпечи си торта, работата може да почака | webcafe.bg
Webcafe

Изпечи си торта, работата може да почака

webcafeLifecafe по BBC
18.05.2018, 15:35 (обновена 19.05.2018, 15:08)
торта, сладкиш, жена яде сладкиши, сладкиши, сладки, захар

Снимка: © Pixabay

Procrastibaking – новата мода в отлагането на задължения

На всички ни е познато онова чувство, появяващо се когато имаш нещо наистина важно за вършене, но вместо това ти се иска просто да се тъпчеш с торта. Е, вече има нов тренд хората да правят точно това. Неговото име е "procrastibaking".

Става дума за умението да оставиш важната си работа настрана като вместо това се заемеш с приготвянето и изпичането на вкусни лакомства, от които всъщност не се нуждаеш спешно и на момента.

Обикновено хората, които са се отдали на новата мода, дори се хвалят с отлагането на задачите си и сготвеното от тях, преди да го унищожат с няколко бързи хапки. Къде се хвалят? В Instagram, разбира се. Там публикуват красиви снимки на тортите и сладкишите, които са сътворили, придружавайки ги с хаштагове като #procrastibaking и #cakesofinstagram.

С други думи това си е обичайното отлагане на задачи заради нещо маловажно, но е придружено с приготвяне на вкусна и сладка храна.

Терминът "procrastibaking" се появява в социалните мрежи преди около година, но набира популярност сега – около задаващите се студентски сесии по света. В момента в Instagram има над 26 000 различни поста по темата. Да отлагат работата си с приготвяне на сладкиши могат всички хора, които работят от дома си, или дори тези, които просто имат за вършене други неща в домакинството, но искат да ги отложат.

Много от т.нар. прокрастибейкъри, т.е. хората, които се разсейват по този начин, избират дълги и бавни за приготвяне рецепти, които да раздробят деня им. Така всъщност им остават някакви пролуки от време, в които да свършат съвсем малко работа – като да преговорят за задаващ се изпит или да проверят за фактологически грешки курсовата си работа. Това се прави докато приготвените сладкиши вече са сложени във фурната, набъбват и хващат коричка.

Но за да се впусне един човек наистина в "procrastibaking", това трябва да става спонтанно, за разлика от традиционното готвене на подобни неща.

Всяка рецепта, която изисква напускане на жилището за купуване на съставки, не е в духа на "procrastibaking". Човек трябва да вярва, че е възможно да се труди върху важен документ, докато в същото време приготвя тесто или бърка яйца. Отскачане до магазина за купуване на какао, например, разбива фантазията, че готвенето всъщност не е начин да бъде прекъснат работния процес.

Тим Пикъл, професор по психология в университета Карлтън в Отава, обяснява, че отлагането е една от малкото ситуации, в които хората продължително правят избор, за който знаят, че е лош.

"Вземаме емоционално, ирационално решение да направим това, което ще ни накара се чувствам добре в момента, вместо да направим това, което е необходимо", обяснява той. По този начин сегашното Аз се чувства добре, но бъдещето ни Аз е поставено в неизгодна позиция. Конкретно приготвянето на сладкиши като начин за отлагане на друга работа е подсъзнателна стратегия, която ни кара се чувстваме умели в нещо в настоящето, докато ни разсейва от бъдещето.

Хейзъл Шийхан, учителка от Ирландия, толкова се е запалила по новата идея, че е създала цял блог по темата. Започнала да се занимава с печене на сладкиши, за да избегне вършенето на домакинските си задължения. Учениците й са повече от доволни, защото тя споделя с тях творенията си, но самата учителка е наясно, че хобито не се отразява добре на фигурата й.

"Все нямах вкусни неща за хапване в дома си, а да готвиш винаги е по-добре от това да се занимаваш със задачите в домакинството. Кой обича да глади? Повече бях развълнувана от идеята за приготвяне на сладкиш, отколкото от правенето на каквото и да е друго", обяснява тя.

Според нея "procrastibaking"-ът има творчески аспект и не е просто отбягване на задълженията на човек. Съгласна е, че така хора като нея бягат от другите си отговорности, но в същото време имат някакъв краен продукт – сготвили са сладкиши, а това би следвало да означава, че не са пропилели никакво време.

Или поне могат да се утешат с тази мисъл.

А покрай изпитите "procrastibaking"-ът става популярно занимание особено сред студентите – дава им възможност да експериментират и да се отърват за кратко от стреса, който ученето носи. Това, че са създали нещо също така премахва и част от вината за това, че отлагат учебния процес. За финал – имат и нещо вкусно за ядене.

Oще: procrastibaking  готвене  кулинария  мързел  отлагане на задължения  сладкиши  торти 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.