Митът за петте секунди | webcafe.bg
Webcafe

Митът за петте секунди

webcafeLifecafe, по Quartz
12.09.2015, 12:55 (обновена 23.09.2015, 17:50)
кино, храна, филми, taste of cinema, галерия

Филията може и да не e паднала откъм намазаната страна, но бъдете сигурни, че късметът ви свършва дотук

Вярно ли е, че изпуснатата на пода храна става за ядене, ако я вдигнете за пет секунди? Този градски мит успокоява доста хора, за да сложат падналото от чинията в устата си - след пет секунди на земята, вярват те, вкусната хапка вече е достигната от микробите и става преносител на някоя зараза.

Но преди това си е съвсем наред. Дали?

Популярната, но неточна история за Джулия Чайлд частично подкрепя този мит - в своето кулинарно предаване The French Chef, тя изпуска на земята месо - едни казват пилешко, други зрители твърдят за агнешко, а след това го връща в тенджерата, защото „щом сте сами в кухнята, гостите ви никога няма да разберат".

Всъщност, става дума за палачинка от картофи, която пада върху котлона, а не на пода. Чайлд я поставя в тигана, а точната й реплика е: „Винаги може да я вдигнете, ако сте сами в кухнята, кой ще види".

Историята обаче се помни в неточната си версия, подкрепяйки мнимите гастрономически пет секунди. През 2003 г. проучване установява, че 70 на сто от жените и 56 на сто от мъжете са чували за „правилото", като жените са по-склонни да ядат храна от земята, отколкото мъжете.

Досега учените не са обръщали сериозно внимание на „правилото за петте секунди", тъй като изглежда доста незначително и прилича повече на народна мъдрост, отколкото на доказана истина.

Екипът на проф. Пол Денсън обаче решава да проучи обстойно този мит, проследявайки процеса на заразяване на храната в контакт със замърсена повърхност. Разбира се, това зависи от много неща, най-вече чистотата на пода и бактериите там, но откъде се пръкнаха заветните пет секунди и защо са точно толкова.

Какво казва науката?

Един от най-ранните доклади по темата принадлежи на гимназистката Джилиан Кларк, участвала в тестове на Университета в Илинойс. Тя и колегите й заразили лабораторните плочки на пода с бактерии, а след това поставили сладки и желирани бонбони върху всяка от тях за различен период от време.

Кларк измерва, че бактериите достигат до храната за пет секунди, но не посочва точно количество. Така проф. Денсън решава да разбере колко точно бактерии се пренасят върху сладките за пет секунди.

В лабораторията му в Университета Клемсън той поставя бактерии Салмонела върху плочки, паркет и килим, а след това върху тях - хляб и шунка, съответно за 5, 30 и 60 секунди. Опитът е проведен повторно със заразени повърхности за 2, 4, 8 и 24 часа.

Оказва се, че количеството на бактериите върху храната не зависи толкова много от контактното време, дали за няколко секунди или за цяла минута, отколкото от степента на замърсяване на повърхностите. Значение има и какви са те.

Килимът е „по-безопасно място" да си изпуснете храната, отколкото на паркета

Едва 1 на сто от бактериите по килима са се пренесли върху хляба и шунката, докато при плочките и дървото те между 48 и 70 на сто.

Миналата година британски учени постигнаха подобни резултати, с тестове за 3 и 30 секунди контактно време, както и анкета, според която 87 на сто от хората биха изяли храна, паднала на пода.

От гледна точка на вашето здраве не е добре да го правите, защото на пода се съдържат милиони микроби, някои от които предизвикващи сериозни усложнения.

Не е само това, бъдете сигурни, че се храните с чисти ръце и прибори. Кухнята е голяма и бактерии дебнат отвсякъде. Филинията може и да не e паднала откъм намазаната страна, но бъдете сигурни, че късметът ви свършва дотук.

Oще: бактерии  вечеря  замърсяване на храна  здраве  микроби  паднала храна на пода  храна  храна на земята  хранене 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2011, 22:35

1 Ferrari ФЕН | 12.09.201517:51

Истината е следната - На първата секунда Микробите се разбягват , на втората се ослушват и на третата атакуват ! Така ,че след третата секунда е ОПАСНО ! muhihihihi
   

оценка

+1 -0