Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Готвенето е като секса

Дори най-простата храна трябва да носи наслада. Важното е да опитвате Снимка: Getty Images
Дори най-простата храна трябва да носи наслада. Важното е да опитвате

Публикуван наскоро материал - и по-скоро коментарите към него - ме накараха да се замисля какво е храненето и приготвянето на храна за повечето хора.

Ядем просто защото трябва, или се храним, опитвайки се това да е още едно от удоволствията в живота ни.

Мисля, че за повечето българи храненето и особено приготвянето на храна е досадно задължение, което тежи - дали поради липса на време - дали поради липса на умения, но е факт.

Много хора не разбират колко важна част от живота ни е храната и нейното приготвяне. Самото ядене е вид култура, а готвенето е удоволствие, което много хора все още на са изпитали. То може се се сравни с хубавия секс - и това е самата истина.

И тук има прелюдия, която понякога е доста дълга - без нея крайният резултат може и да е пълен провал. Има същинска част - която изисква усилия, но сама по себе си е много приятна.

И накрая идва кулминацията, която е истински екстаз, ако първите две части са изпълнени добре.

Готвенето изисква време. Когато готвите, правете само това - съвет особено към жените - а не се опитвайте да правите шест неща едновременно. Спрете телевизора, не прескачайте до компютъра, за да цъкнете нещо, и оставете книгата която четете в момента.

Отделете си достатъчно време, съставете план на менюто и се насладете на процеса.

Естествено, първо е пазаруването. Направете го умно и със списък - ужасно е неприятно в последния момент да откриеш, че ти липсва важна съставка. От големите вериги купувайте трайни продукти, месо и вина. Избягвайте купуването на замразени продукти, освен когато е неизбежно. Зеленчуците и плодовете задължително купете от пазара.

Не се оставяйте продавачите да ви манипулират - задължително сами изберете продуктите. Това е предпазна мярка, срещу разочарования след като се приберете у дома. На всеки се е случвало да се прибере и да открие, че веселата лелка на пазара му е пробутала 4-5 скапани чушки. Полудявам като видя такова нещо.

Гответе само с качествени продукти. Няма как от продукт с ниско качество да получите шедьовър като краен резултат.

Дори най-простата храна трябва да носи наслада. Важното е да опитвате. Няма как да знаете дали умеете да готвите, ако не пробвате - а и в повечето случаи нещата опират до практика.

Не гответе само неща които си знаете от едно време, опитайте нещо различно, дори да ви изглежда сложно.

Гответе различни неща - може пет поредни дни да готвите неща, които опитвате за първи път. Или просто направете хляб. Няма по-хубаво нещо от прясно изпечен хляб с хрупкава коричка и мека шуплеста среда. А повярвайте ми, приготвянето на хляб не е никак сложно, дори и никога да не сте пипали тесто. Купете си кубче мая и хубаво брашно, добавете зехтин, сол (може и да не е хималайска), оставете да втаса достатъчно време и няма как да сбъркате.

Ако не стане първия път, пробвайте пак.

И преди да реагирате остро, не казвам, че хубавият обяд или вечеря са само тези, които струват 113,50 за двама. Можете да се нахраните чудесно и да ви е много вкусно и с 3 розови домата, 200 г бяло саламурено сирене, маслинена паста, която сте приготвили сами, посочения по-горе хляб намазан хубаво с масло и чаша хубаво вино. Не е нито сложно, нито скъпо.

Почти несравнимо е усещането, когато след първата хапка, хората за които сте готвили ви поглеждат с блеснали очи, в които се чете изумление, усмивка и доволство.

Едно вкусно блюдо може да ви накара да забравите за всички ежедневни проблеми - колежката от офиса, която ви вдига кръвното всеки ден, задръстванията по пътя за вкъщи или майка ви, която звъни през 2 часа „просто да ви чуе".

Дори само за това си заслужава да се потрудите. От личен опит знам, че когато готвите без желание, набързо и не сте 100 % отдадени, резултатът е просто храна.

Всяко нещо приготвено с любов и търпение и поднесено красиво може да бъде храна достойна за заведение със звезда Мишлен.

Очаквам младите и не толкова млади анорексички да ме нападнат сега, да обяснят как не може да се говори така за някаква си храна и колко е тъпо, но знам че ще има хора, които ще се вслушат в това.

Нека храненето е култура, а готвенето да не е само за жени на средна възраст, които просто трябва да готвят, защото мъжът и децата трябва да ядат нещо.

В днешното забързано ежедневие, борейки се за по-добър живот, хубавата храна може да ни направи малко по-щастливи, по-доволни и по-добри.

 

Най-четените