Удоволствие на зърна | webcafe.bg
Webcafe

Удоволствие на зърна

Йордан Дъбов
28.03.2011, 10:51 (обновена 05.04.2011, 11:33)
Зърна кафе

Ако имате възможност, купувайте само кафе на зърна...

Всеки от нас има различна представа и усещане за това дали различните хранителни продукти са пресни.

За голяма част от нещата, които консумираме ежедневно сме сигурни в това дали са пресни или не.

Но как стоят нещата с кафето, когато сме се запътили към щанда и искаме да си закупим смляно кафе за вкъщи?

През опаковката не можем да преценим дали и колко кафето е прясно. Всъщност „визуалната проверка" на смляното кафе няма да ни помогне много. Може да ни даде представа за нивото на изпичане, но нищо повече.

Така или иначе, не можем да надникнем през повечето опаковки, а ако пък видите кафе в прозрачна опаковка, просто го подминете.

Срокът на годност на опаковката обикновено показва датата, до която според закона можете да закупите кафето, но няма връзка с това дали продуктът е пресен.

Да си мислим, че кафе на дадена марка ще е по-прясно от кафе на друга марка, ако не знаем кога са изпечени, всъщност е малко наивно.

За да можем да наречем едно кафе прясно или максимално прясно, трябва с точност да знаем няколко неща.

На първо място - кога е било изпечено кафето, а на второ място - кога е било пакетирано. За несмляните зърна, оптималните параметри са следните: непосредствено след изпичането му или максимум до 1 час трябва да се затвори в пакети с едностранен вентил.

Независимо от факта, че различните фирми използват различен интервал (понякога и няколко дни) от изпичането до пакетирането и имат различни обяснения за това, трудно ще разберете по опаковката или вида на смляното кафе колко дълъг е бил този интервал.

Кафе на зърна ще се запази най-прясно максимум 35 дни при условие, че е пакетирано непосредствено след изпичането, пакетът не е бил отварян и се е съхранявал на хладно място. При смляното кафе този период на ще се съкрати в зависимост от едрината, на която е било смляно.

Важно е да се знае, че стареенето на печеното кафе, влияе негативно на ароматите и вкуса му. Също така, благодарение на взаимодействието с факторите на околната среда, то започва да гранясва и мухлясва и т.н.

А околните фактори, които влияят на кафето са следните:

  1. Влажността на въздуха (кафето гранясва, дори започва да гние)

  2. Високата температура (кафето се „изпотява" - маслата се появяват на повърхността на зърната)

  3. Въздух (в съприкосновение с кислорода се получава окисляване на кафето)

Благодарение на всички тези гореспоменати фактори в кафееното зърно се извършват химически процеси, които влошават качеството му. Затова запазването на свежестта на кафето чрез пакетиране е тема, върху която се съсредоточават много експерти в кафеените компании.

Защо смляното кафе губи много по-бързо своите ароматични и вкусови компоненти?

Всяко кафеено зърно е съставено от над 200 000 клетки с дебелина на стената не по-голяма от 5 микрона. Представете си, че смилайки кафето, ще нарушите или дори унищожите повечето от тези клетки и освен това ще ги оставите под влиянието на въздуха, от който около 21% е кислород.

Тези клетки носят ароматите и вкусовете на кафето. Ароматите са летливи вещества, които, когато им е предоставена тази възможност - се изпаряват от повърхността. И така ароматът на смляното кафе изчезва за секунди. Колкото е по-голяма площта, толкова по-бързо се губи аромата.

Така че препоръчвам, ако имате възможност, купувайте само кафе на зърна и смилайте кафето непосредствено преди да го сварите.

Oще: аромат  вкус  зърна  кафе  кислород  окисляване  пакетиране 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.