Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пиенето на кафе рано сутрин е лоша идея

Най-полезна е консумацията на горещата напитка между 10 и 12 часа на обед, както и между 14 и 17 часа. Извън тези часове ефектът му е по-скоро отрицателен Снимка: Getty Images
Най-полезна е консумацията на горещата напитка между 10 и 12 часа на обед, както и между 14 и 17 часа. Извън тези часове ефектът му е по-скоро отрицателен

Кафето се е превърнало в неделима част от утрините на изключително много хора.

Има нещо романтично в сваряването на кана кафе или в държането на току-що купена чаша от ароматната напитка веднага след събуждането.

Повечето хора намират и нещо практично в навика да се консумира свръх-горещата кофеинова напитка колкото се може по-рано - този жест ни подготвя за деня - или поне за следващите няколко часа.

Но пиенето на кафе скоро след събуждането, както се оказва, всъщност не подпомага събуждането и е абсолютно неефективно.

Не само че сутрешното кафе подкопава ободрителния ефект от кофеина, но и като цяло изгражда у хората устойчивост срещу това вещество, като в дългосрочен план намалява ефекта от него.

Телата ни произвеждат хормона кортизол, който бива наричан още "стресов хормон", защото се появява, когато сме стресирани или изпитваме страх.

Същият този хормон обаче е и основен компонент от естествения ни дневен хормонален цикъл, известен като "цикъл на деня и нощта", който ни помага да ставаме сутрин и да заспиваме нощем.

Общо взето, когато тялото освобождава кортизол, се чувстваме по-будни.

Както показва това видео, подготвено от популярния Youtube канал за наука ASAP Science, има не особено подходящо време за пиене на кафе. И, колкото и да е странно, това са именно часовете рано сутринта, когато нивата на кортизола така или иначе са най-високи:

Има два основни проблема с консумацията на кофеин, когато производството на кортизол е високо.

Първо - кофеинът влияе именно върху производството на кортизол.

След употребата му, тялото произвежда по-малко от хормона и разчита повече на кофеина.

Второ, пиенето на кафе, когато нивата на кортизол са високи, изгражда у нас дългосрочна устойчивост към кофеина, ето защо хора, които редовно пият кафе казват, че то вече не им действа толкова.

На практика кофеинът замества началния тласък, който нормално бихме получили от кортизола, вместо да го допълва.

Три пъти в рамките на деня - рано сутрин, по обед и вечерта - нивата на кортизола се повишават.

Интервалите между тези часове - от около 10 часа сутринта до обед и от 14 до 17 часа - са подходящи часове за пиене на кафе, в случай че искате да извлечете максимална полза от кофеина.

В този часови диапазон кафето е най-нужно. И което е по-важно - то няма да пречи на вродения механизъм на тялото, който ни поддържа будни.

Изследванията показват, че когато хората говорят за изграждане на "толерантност" към кафето, те често говорят - макар и без да го подозирате - за реалната ситуация, при която консумацията им на кафе е довела до спад на количеството кортизол, произвеждано от тялото им в рамките на деня.

Пиещите кафе хора, които се чувстват изтощени рано сутрин без кафе, вероятно са променили ритъма ден/нощ на тялото по такъв начин, че имат нужда от кофеина, за да достигнат нивото на будност, което са постигали без него.

Звучи ли ви познато?

Тогава може би е време да размислите кога пиете първата си чаша кафе - рано сутрин или чак след 10 часа.

 

Най-четените