Тайни от света на уискито | webcafe.bg
Webcafe

Тайни от света на уискито

webcafeLifecafe
07.10.2015, 14:32 (обновена 12.10.2015, 11:39)

1 от 7 снимки Назад Напред

уиски

Снимка: © Getty images

1. Най-старото уиски в света е на над 150 години. Бутилирано е някъде между 1851 и 1858 г. в 400-милилитрова бутилка. Glenavon Special Liqueur Whisky е вписано в Книгата на Гинес. То е собственост на ирландско семейство и се предава от поколение на поколение.

Уискито има своята култура, милиони почитатели и ценители, големи имена в бранша и грижливо пазени традиции. Съществуват толкова много видове уиски, че бихме могли да опитваме по едно през всеки ден от годината. Ирландско, шотландско или американско, уискито разкрива тайните си само на истински посветените.

За четвърта поредна година Уиски Фест София отворя врати, за да посрещне любители, ентусиасти и ценители на уискито.

В рамките на три дни - от 30 октомври до 1 ноември, гостите на фестивала ще имат възможност да опитат над 220 различни вида уиски, разпределени в 27 щанда, да се срещнат с лектори и посланици на уиски марки от цял свят. Майсторски класове, единствени по рода си дегустации, 3 пура щанда и още много изненади очакват посетителите.

Консумирането на "течно злато" е преживяване и опит за сетивата, запознаване с традиции, истории и иновации, популяризиране на култура и споделяне на знания.

Разлика между бърбън, скоч, ирландско уиски, бленд или малц и т.н., тънкостите в производството на уиски, видовете съхранение - всичко това е част от огромната палитра любопитни факти, които правят уискито толкова специално.

От дълго време се спори коя е родината на уискито - Шотландия или Ирландия? Историците са съгласни, че произвеждането на уиски е започнало в Ирландия. Първото писмено сведение датира от 1172 г. Няма точни данни кога е пренесено в Шотландия, но първият писмен източник сочи 1494 г.

Легендата гласи, че св. Патрик е просветлил келтските хора, когато ги е посетил с цел покръстване през 432г. пр. Хр. Оттогава датира наименованието „Uisge Beatha" (вода на живота). От думата „Uisge" най-вероятно произлиза и днешното "уиски" (whisky).

До средата на 19 в. уискито не се радвало на световна популярност. Ирландия и Шотландия били главните производители, а в Америка тепърва се появявали първите малки дестилационни фабрики.

"Whisky" е английско изопачаване на древното наименование на тази спиртна напитка. Използва се в Шотландия и Канада, навсякъде другаде е "whiskey". "Scotch" означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целия свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата "scotch".

"Бърбънът" се произвежда от минимум 51% царевична каша, чистото ръжено уиски се произвежда от минимум 51% ръжена каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки.

Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12-годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12-годишно, а не става 22-годишно. На етикета или бутилката трябва да пише както колко годишно е най-младото уиски, което влиза в състава на бутилката, така и през коя година е бутилирано.

Трите основни (макар не и единствени) страни, в които се дестилира уиски, са Ирландия, Шотландия и САЩ. В четирите области на Шотландия, където се прави уиски (Хайландс, Лоуландс, Камбълтаун и Айла) през 1899 г. е имало 148 дестилерии. Днес от тях са останали близо 90.

Нито едно уиски няма еднакъв вкус с друго. Дори и да са от една и съща дестилаторна, те се различават поради факта, че отлежават в различни бъчви и се произвеждат в различни региони. Днес по света има над 1200 различни марки. Тайван и Япония стъпват силно на пазара, а любителите на "течното злато" са по-облагодетелствани от всякога - светът е голям и уиски има за всички!

Вижте в галерията няколко любопитни факта за прочутото питие!

Oще: maxxium  бърбън  ирландия  малц  скоч  софия уиски фест  течно злато  уиски  фестивал  шотландия 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.