Истината за "суперхраните" | webcafe.bg
Webcafe

Истината за "суперхраните"

Lifecafe, по Guardian
17.02.2015, 23:48 (обновена 27.02.2015, 12:17)

1 от 6 снимки Назад Напред

суперхрани

Рак, диабет, сърдечни заболявания, пърхот... могат ли наистина те да се излекуват, или поне да бъдат предотвратени от храна? В следващите снимки вижте няколко суперхрани, чиито способности са прехвалени.

Когато говорим за книги, даващи отговори, има една класика, която често бива игнорирана - речникът. Следващия път, когато се чудите дали поредната скъпа опаковка с поредната суперхрана може наистина да предотврати или забави рака, диабета и сърдечните заболявания, и да ви отърве от биреното коремче навреме за лятото, потърсете думата "чудо" там, докато намерите следната дефиниция: "изключително, чудесно събитие" - дотук добре - "което не може да бъде обяснено от природните или научните закони".

"Без значение дали е кокосово масло, семена от чиа или оцет от ябълков сайдер," казва Дюан Мелър, доцент по диетология в Нотингамския университет и говорител на Британската асоциация на диетолозите, "няма научни доказателства, че ако допълвате диетата си с някоя суперхрана или специална храна, ще постигнете някой от обещаните ефекти. Почти винаги става дума за маркетингов трик, но когато хората четат твърдения онлайн, те започват да мислят по различен начин и наистина започват да вярват." Една от причините, поради която хората вярват на медийния шум, е че както е при всяко добро чудо - или магически фокус - успехът се крие в завоалирането и ефектните трикове. При суперхраните, докато търговецът на "вълшебна суперхрана" измъква някой и друг лев от джобовете ви, бивате замаяни от научна терминология.

"Много продукти се съпътстват от всякакъв ужасен научен жаргон, от рода на "поддържа когнитивните функции", казва Мелър, "които са размити твърдения в научен стил, които хората разчитат като нещо смислено за човешкото здраве. После идват антиоксидантите и свободните радикали, които са някои от най-плашещите и погрешно разбирани използвани думи."

Свободните радикали са нестабилни елементи, които се получават след всякаква използваща кислород химическа реакция в тялото

Те са нестабилни, защото им липсва електрон, и в опит да се стабилизират наново открадват електрон отдругаде. Той може да е от мазнините в клетъчните мембрани, или от вашето ДНК. Стресът, на който подлагат други химически елементи да дадат своя електрон, се нарича оксидативен стрес, и се твърди, че е свързан със сърдечните заболявания, рака и диабета.

Свободните радикали обаче участват и в полезни процеси. Те спомагат за разрушаването на нахлуващи в организма бактерии и играят важна роля в комуникацията между клетките. За да ограничим ролята имдо неща, които са полезни за нас, телата ни произвеждат вещества, наречени антиоксиданти, които подобно на хората, стоящи пред нощните клубове и раздаващи прегръдки и горещ шоколад, за да успокоят пияните купонджии, осигуряват свободните радикали с необходимите електрони, така че те да не причиняват вреда на други места.

"Но ако погледнете антиоксидантите в телата ни," казва Мелър, "засега най-разпространени са тези, които произвеждаме ние самите - глутатионът и пикочната киселина - следвани от витамините A, C и E, които така или иначе получаваме от нормалната храна. Много от антиоксидантите в храни от типа на семена от чиа, присъстват там, за да попречат на маслата на растението да гранясат, или да ги предпазят от вреда от слънчевата светлина, и може и да не се усвояват от телата ни. Въпреки че Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) позволява на производителите да твърдят, че продуктите им са богати на антиоксиданти - защото те наистина са - на производителите не е разрешено да твърдят, че има ползи за здравето от тях. Ако се зачетете внимателно, ще видите, че твърденията им са пълни с юридически език."

Дори използвани като добавки, антиоксидантите не изглежда да носят особена полза

Мащабно изследване, публикувано в изданието New England Journal of Medicine, проследило близо 10 000 души за период средно 4.5 години, не показва никаква полза от добавки с витамин E за превенция на сърдечните заболявания. Изследванията на другите добавки-антиоксиданти са също толкова обезкуражаващи.

Част от объркването се дължи на факта, че диетите са сложно нещо. Трудно е да се изчисли приносът на отделните компоненти, тъй като хранителните вещества в много храни се усвояват от нас само когато се употребяват като част от по-мащабна диета: изследванията показват, че само когато готвим морковите, техният бета-каротин става по-достъпен, а ликопенът в доматите се усвоява от организма, когато те се консумират със зехтин.

Добре, но какво да кажем за всички други размити твърдения за храни, които ви "помагат да отслабнете", или "поддържат здравословни имунни функции", или "водят до здраво сърце"? Всички те звучат добре и донякъде имат смисъл, нали? Според Али Хаванди, кардиолог в Обединената кралска болница в Бат, тези твърдения са неясни поради основателни причини - те са базирани на експерименти, извършени върху животни или човешки клетки в лабораторни условия. Не е доказано, че те имат някакъв ефект върху хората, а докато подобна ефективност не бъде доказана, можем да оставаме непредубедени, но трябва да сме предпазливи за преувеличени твърдения.

"Като лекари според мен сме отклонили поглед от най-важното," казва той за значимостта на здравословната диета за избягването на сериозни хронични болести от рода на сърдечно-съдови заболявания и диабет. "В последните няколко години, поне сред кардиохирурзите, като че ли повече се интересуваме от по-атрактивния аспект на превенцията на болести - нови лекарства, байпаси и оперативни техники - и сме оставили територията на диетите леко безлюдна. Сега тя е заета от неквалифицирани хора и здравни гурута-знаменитости, разпространяващи дезинформация. Според мен като лекари сме задължени да се намесим авторитетно, когато става дума за здравословно хранене."

Откланянето на светлината на прожекторите от знаменитостите и краткосрочните хранителни "моди" обаче ще се окаже доста трудна задача

"Проблемът," казва Хаванди, "е че посланието, което се опитваме да предадем - базирано на реални, стабилни доказателства, потвърдени многократно - не е особено интересно на хората. Всичко това те вече са го чували."

Посланието, за което той говори, включва факта, че плодовете и зеленчуците са полезни. Точно както и пълнозърнестите продукти и ядките. От мазнините, когато са ви нужни, избирайте ненаситени мазнини от типа на зехтин, и такива, усвоявани директно от морски продукти от типа на мазна риба. Неутралните храни, съдържащи наситени мазнини - като масло, или кокосово масло, или необработено червено месо - могат да бъдат консумирани в умерени количества и не е особено вероятно да причинят вреда. Добре е да избягвате от продукти, съдържащи прекалено много бяло брашно, обработено месо и трансмазнини от типа на растителни масла и палмово масло, използвани в заведенията за бързо хранене.

Достатъчно прости съвети, на пръв поглед, но с ежедневни сензационни статии за предимствата или опасностите от конкретни храни, хората се объркват и губят представа за тези прости послания.

И това усложнение е особено вярно по отношение на рака

"Определено няма такова нещо като противоракова диета," кадва Джъстин Стебинг, консултиращ онколог и професор по ракова медицина в Имперския колеж в Лондон. "Имам обаче пациенти, които ме питат за тези храни през цялото време." Той сочи причината, поради която "противораковите храни" са толкова привлекателна идея. "Като пациент, болестта те кара да губиш контрол. Хората веднага се стремят да си върнат този контрол и много лесен начин да го сторят е чрез диета, и намират всякакви неща в Интернет. Трябва да разбирате, че Интернет е двуостър нож - ако търсите информация, трябва да посещавате надеждни сайтове."

Подобни сайтове според Стебинг са NHS Choices, Cancer Research UK, Diabetes UK и British Heart Foundation, които дават ясни, базирани на надеждни доказателства диетични препоръки. Мелър има друго просто правило за разкриване на старателно подбрани твърдения от истински научни доказателства. "EFSA са много ясни - и много строги - какви здравни послания разрешават на компаниите да използват в маркетинга си," пояснява той.

"Ако видите твърдение в блог, което е убедително и изглежда добре, запитайте се защо компанията не го е използвала в маркетинга си? Ако продуктът наистина предотвратява рака или сърдечно-съдовите заболявания, не смятате ли, че това би било написано с големи букви върху опаковката?"

Ето няколко твърдения за магическите функции на суперхрани и реалното им действие.

Oще: здравословни храни  здравословно хранене  кокосово масло  мед от манука  правилно хранене  спирулина  суперхрани  храни  чиа  ябълков оцет 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2015, 16:59

5 old4x | 19.04.201517:20

Свободните радикали очевидно са терористи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2014, 16:42

4 Ognyan Filipov | 27.03.201517:57

Супер храни за супернаивници.
Дето рекъл шопът: "Дай ми печено прасенце и червено вино, па чекай да умрем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.02.2015, 17:33

3 Emilia Chakarova.100000315217073 | 23.02.201517:40

Супер храни, антиоксиданти, свят да ти се вие...ядем това, което се ражда в градината...като си имаме картофки и царевичка, няма да ям някаква си противна чия, пък била тя и супер храна! Или сьомга - имала омега 3 и 6 е и като не се ражда в нашата река, какво, да изхвъряме пъстървата??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 09:28

2 Светозар Ганчев | 18.02.201523:05

Отдавна ми се искаше някой да даде по трезво мнение за суперхраните от рода на спирулина, коластра, киноа и тем подобни. Има някаква мода в тези неща - внезапно някой открива, че са велики храни, и всички започват да припадат по тях и да купуват независимо колко скъпи са.
Привърженик съм на здравословното, но съзнателно и разнообразно хранене, и мисля, че обикновени неща като лимони, марули, бобови растения, люти чушки и други тривиални плодове и зеленчуци са също толкова полезни за здравето, колкото т.нар. суперхрани.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.02.201523:03

Тази статия отива твърде далеч. Не знам какво е "суперхрана", и дали някакви "суперхрани" могат да "лекуват" рак и сърдечни заболявания, но е научно доказано, че някой храни и съставки силно увеличават риска от определени заболявания, както и състоянието при наличие на такива, докато други намаляват рисковете и подобряват състоянието.
Въобще пак се "действа с баданарката" и не се прави разлика между неща като "хомеопатия" и "диетология".
   

оценка

+0 -0