Музей на любопитството | webcafe.bg
Webcafe

Музей на любопитството

Lifecafe
09.11.2012, 12:20 (обновена 09.11.2012, 13:04)
музей на любопитството

Снимка: © Museum of Curiosity

В ерата на интернет и на съвременните технологии е трудно дори да се загубиш. Да не говорим за нуждата от знание, която е направо презадоволена. И макар всичко е на един клик разстояние, една галерия в Лондон дава поле за изява на изложба, събрана под името „Музей на любопитството".

Нещата, които може да видите там, със сигурност трудно ще откриете в Google. Истинска провокация за любопитните - така кураторите на изложбата определят целта й.

Експонатите са всякакви, но вкарани под общия знаменател „странни" - монети от различни епохи, религиозни символи, книги и много останки от човешка дейност, достойни за някои музеи по естествена история.

Събирани са в продължение на столетия от влиятелни англичани със склонност към пътешествия и обикаляне на света.

Идеята е в чест на колекционера сър Ханс Слоън, събрал над 71 000 различни артикула в колекцията си. Починал през 1753 година, той е един от основателите на Британския музей и на Музея по естествена история.

И така, до нас днес достигат табла с пластмасови човешки очи, а не пулове, кутия със зъби за смяна, череп от тукан, скелет от прилеп и всякакви други странности, които някой може да притежава.

„Много музеи основно работят като архиви, показвайки постиженията и откритията на миналите цивилизации и вкарвайки естествения свят в каталог. Музеят на любопитството иска да бъде жив музей, източник на бъдещи открития. Освен това, странното е готино", казва кураторът Майки Снел. Самият той също е „колекционер на странното" и любител - палеонтолог.

Освен кости, черепи и скелети, в колекцията попадат старинни медицински инструменти, които спокойно може да припишете на Франкенщайн, не претендиращи за шедьоври на изобразителното изкуство картини, натюрморт от насекоми и какво ли още не.

Изложбата може да се види в галерия в лондонския квартал „Сохо" до края на годината.

 

Oще: арт  изложба  лондон  любопитство  музей  странности 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани