Час работа - код "зелено" до зимата | webcafe.bg
Webcafe

Час работа - код "зелено" до зимата

Драго Панков
09.03.2012, 08:38 (обновена 13.03.2012, 08:15)
Кал

Снимка: © Proshkov.eu

Градски градинки, предблокови пространства, квартални поляни, булеварди, улици, паркинги - мизерията е навред. Това се отнася и за уж симпатичните селкси улички, които освен с пластмаса, са заринати от купища естествена тор, грамади от камъни за незапочнати или чакъл за недовършени строежи...

Перифразирайки стария казармен постулат може да се каже, че зимата беше тежка, но за сметка на това - продължителна. Все пак и нейният край дойде, но под топящия се сняг се откри печална картина. Питам се толкова ли е трудно да се облагородят зелените площи пред къщи, блокове и магазини.

Със сигурност, независимо дали живеете в скъп или евтин квартал на голям или малък град или в някое българско село, от няколко дни се сблъсквате с един и същ потискащ пейзаж. Пластмасови бутилки, найлонови пликове, опаковки, кутии за яйца, рекламни брошури и всякакви други боклуци кротко се поклащат или леко танцуват под звуците на първия пролетен вятър.

Градски градинки, предблокови пространства, квартални поляни, булеварди, улици, паркинги - мизерията е навред. Това се отнася и за уж симпатичните селски улички, които - освен с пластмаса, са заринати от купища естествена тор, грамади от камъни за незапочнати или чакъл за недовършени строежи...

Въпреки кампанията за връщане на отпадъци, и в градовете, и по селата е пълно с гниещи таратайки. Всичко това отново излезе на преден план, щом слънцето издърпа снежното покривало, което за два-три месеца успя да придаде романтичен вид на иначе нелицеприятната архитектурна и инфраструктурна действителност.

За кратко снимките от зимните празници бяха заприличали на швейцарски картички, но от десетина дни насам грозотата отново се възцари в ежедневието ни. Ако нещо не се промени радикално, това ще е така до следващата зима и то само при условие, че отново е обилно гарнирана със сняг. Песимистично погледнато – това ще продължава и още много години напред.

Както кристално се изказа от люка на един БТР нашата блестяща еврокомисарка - г-жа Кристалина Георгиева, когато се затопли времето ще започне снеготопенето и ще стане страшно. Напълно се съгласяваме с прогнозата на уважаваната и скъпоплатена чиновничка – страшното дойде. Постепенното повишаване на температурите, поне засега, ни спестява нови наводнения, но е безмилостно към общата градска среда.

Дали у нас винаги е било толкова мръсно? При всички положения след масовото навлизане на пластмасовите изделя в бита, никога не е било и кой знае колко чисто. Другите определящи фактори са увеличаването на населението в столицата и още няколко града, масовите кражби и злоупотреби от сметопочистването и озеленяването.

Поредица босове на тези частни и общински фирми отдавна не минават Б-то в личния си автопарк: само си сменят беемветата с лимитирани изпълнения на бентли и бугати. В столицата двама от тях бяха арестувани, точат се някакви дела, но това никак не им пречи да споделят светлия си опит в по-малки общини в ролята на съветници...

Не бих искал разговорът да отива в посока - "това е работа на общината", "ние плащаме данъци и такса смет" и т.н.

Проблемът е, че дори да се изчисти натрупаният от есента боклук няма да стане много по-приятно. Това се дължи на отдавна занемарените "зелени" площи, които, ако не се ползват за паркинг, са пълни с тръни, стари гуми или (строителни) отпадъци.

Какво ли би станало, ако идната неделя – 11 март 2012 г., заедно с неколцина по-сериозни съседи, решим да облагородим пространството пред блока или улицата пред къщата. За целта е необходимо няколко дни на видни места пред входа, в асансьора (или оптимистично погледнато – в квартала) да се разлепят свежи обяви/покани с любезен тон. "Уважаеми съседи, чакаме ви в неделя в 10:00 часа, за да озеленим нашата градинка. Поздрави, организаторите. P.S. Носете си инструменти и чаши. Пешо може и само чаша".

Необходими са няколко чифта работни ръкавици (по 2 лв. парчето), различни градински инструменти (средно по 15 лв. за бр.), бутилка двулитрова бира (знаете колко струва) и добро настроение.

В следващите няколко седмици почвата ще е влажна, няма да има нужда от допълнително поливане и ще е повече от подходяща за обработка. Първо трябва да се направи познатата от казармата оборка (събиране и изхвърляне на боклуците), а след това земята трябва да се разкопае с права лопата, която мнозина наричат бел, а шопите – кьорек. След това в употреба влиза греблото, с което буците се рабиват и градинката се подравнява. Ако остане излишна земя, с нея се запълват околните цветарници. И така стигнахме до затревяването.

1 кг. райграс струва около 20 лв. и стига за 40 кв. м. – количество предостатъчно за всяка предблокова площадка. Би било добре първо съживената градинка да бъде полята с вода, а възродените съседски отношения с предварително подготвената и изстудена бира.

Като на бонус (модерна дума в последно време, която ние не използваме с търкане на палеца – б. а.) може да се гледа на: (1) засаждането на цветя и храсти; (2) поставянето на декоративни оградки и градински джуджета; (3) носенето на домашна ракия и мезе на обекта. Добре е (3) да се употребяват след 12 на обяд, за да не ви излезе име в квартала, ако вече не ви знаят, разбира се. За устойчив ефект на новото начинание, се препоръчва този квартален тийм билдинг - който е далеч по-симпатичен от държавно наложения Ленински съботник, например – да се организира всяка неделя или най-много през неделя.

Това не означава, че клюкарката от входа и двамата спорещи пенсионери от пейката, не трябва да се вербуват за каузата да наглеждат новата градинка през седмицата, да я почистват, поливат и плевят (при добро желание).

Мисля си, че ако повече българи успеят да се организират, за да направят (и поддържат) по-приятни близките до жилищата им местенца, доста неща ще се променят към добро. Сплотяването на гражданите в една естествена, но и много полезна кауза би било здрава основа за далеч по-сериозни обществени трансформации. Разбира се, всеки желаещ трябва да жертва малко от неделното време за мързелуване или зяпане на глупави телевизионни предавания.

И така, облагородяването на предблоковите пространства/селските улици може да се окаже онази ключова предпоставка, която да помогне за заздравяването на рехавото гражданско общество – етаж по етаж, вход по вход, блок по блок, улица след улица и квартал след квартал. Когато сами сте се справили с околната кочина, далеч по-смело можете да атакувате нежеланието на общината да реши проблемите с дупките, паркирането, сигурността, стопанисването на спортната площадка или липсващия културен център.

Ако обаче, гражданското отчуждение и обществената посредственост вземат връх, трябва да си припомним филма „Теория на конспирацията”. Както казваше героят на Мел Гибсън, виновни са ония трибуквените – ЦРУ, ФБР, КГБ, ФСБ, МВФ, КДС, МВР, СОС и т.н. Те имат най-голям интерес от властването на битовата, финасовата и духовната мизерия...

P.S. Пред вас е цяла седмица за организация на акцията с кодово име „Зелено”. Използвайте го по предназначение. Успех на оптимистите.

Oще: булеварди  градинки  да си оправим градинката  почистване  улици 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

16 Мишуга | 13.03.201203:35

А на снимката е ламбото на синчето на Пашов - шефа на Главболгарстрой.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

15 Мишуга | 13.03.201203:34

Дрън дрън в стил "дайте да дадем".
Лозунги за работливи безделници. Каквито всъщност няма в нито един блок.
След като ЗУЕС и Топлото ликвидираха малкото останала задружност и сега всички се гледат като песове преди битка на входа, такива призиви, особено след отоплителния сезон са много смешни. Че чак и жалки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 09.03.201217:22

Бонжур,
След като слушах 10 пъти сутринта тази песен викам си що да не накефят и останалите:

http://www.youtube.com/watch?v=wa2nLEhUcZ0
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

13 strawsPulledAtRandom | 09.03.201216:52

а) нещастие (вероятност 50%)
б)
б.1) щастие (25%)
б.2) нещастие (25%)
-------------
Благодаря за рационалния отговор . Мисля, че ти, с помощта на статистиката, отговори на въпроса ми. Да оставим детелините на Лили Иванова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

12 lele male | 09.03.201216:06

Смее се Смее се Строу,
Аз, мисля, че ако подариш тринадесет четирилистни детелини на тринадесет човека е на Щастие, но ако ги подариш на един човек:
а/ ако е мъж - е на бой, защото може да те помисли за обратен
б./ ако е жена - на Късмет, защото може да се събудиш до нея на сутринта...
Но ако тя не си тръгва, то това може и да е жена ти... Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

11 strawsPulledAtRandom | 09.03.201214:45

Деееееееетееели-ни, детели-и-и-ини...
Само се обади, ще взема семе за няколко декара. После като порстнат, ще ги преровя една по една за да открия заради теб всички четрилистни Отегчен

Като казах четирилистни - абе според вас - тринадесет четирилистни детелини късмет ли носят или нещастие?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

10 strawsPulledAtRandom | 09.03.201214:41

Танище, ти ли си на снимката?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2012, 14:38

9 pich69 | 09.03.201213:51

Явно само плащането не е достатъчно. Трябва тропане по чиновническите врати и искане нещата да бъдат свършени. Иначе с чакане на проява на съвестност от тяхна страна да си свършат работата ... Боже мили! Просто трябва да ги "помолваме" малко по-строго и по-редовно да си вършат работата. И да искаме съдействие от "заспалите" съграждани и съсеселяни за тропането. Това е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2011, 18:15

8 dan4o73 | 09.03.201213:17

За съжаление идеята е неприложима в Абсурдистан,защото морала и възпитанието на 99% от гражданите й не го допускат.Или както има една приказка:"Прост народ-слаба държава".
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 09.03.201212:36

да не сте пипнали да оправяте.. аз си плащам да живея в кочина!
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани