Кризата на идентичността | webcafe.bg
Webcafe

Кризата на идентичността

Webcafe.bg, по WSJ
06.08.2013, 16:15 (обновена 09.08.2013, 09:03)
Човек

Снимка: © Getty Images

Поне 2 години трае възстановяването от емоционални травми

Без значение дали сте изгубили работата си или приятелката си, няма да мине много време, преди някой да ви каже "Стига си скърбил. Времето лекува всички рани".
Да, но колко време точно?

Според експерти повечето хора би трябвало да си дадат поне две години, за да се възстановят от емоционална травма - от рода на скъсване или загуба на работно място. 

Ако събитието ви е дошло като гръм от ясно небе, може да ви трябва и още повече време

Това е много по-дълъг период от очакваното от мнозина хора, казва Прудънс Гургешон, психиатър в Чикаго и бивш председател на американската асоциация на психоаналитиците.

Важно е да се знае приблизително колко дълго трае емоционалното страдание. След като преодолеете шока, че процесът ще е дълъг, можете да се отпуснете, казва Гургешон. "Не бива да изпитвате натиск да се чувствате добре, защото всъщност не се чувствате добре."

Някои експерти наричат този период "процес на кризата на идентичността". Според тях е напълно нормално да се чувствате депресирани, тревожни и разсеяни през това време - с други думи, да сте в същински емоционален хаос. (Преодоляването на смъртта на любим човек е по-сложно и обикновено изисква много повече от две години, казват специалистите.)

Има хора, които смятат, че им е нужно по-малко време, за да се възстановят след развод

Експертите обаче предупреждават, че няма смисъл да игнорирате процеса, да се опитвате да го ускорявате или да го отричате, като примерно се преместите на ново място, за да започнете от нулата, или бързо скочите в нова връзка. Това вероятно само ще отложи момента на разплата.

Оказва се, че е нужно много време за преосмислянето на всичко, нарушено от емоционални травми - като житейската ситуация, финансите, професионалните цели и - може би най-важното - как човек възприема самия себе си. Няма лесни пътища. "Целият ви живот трябва да премине през преоценка и да бъде изграден отново," коментира Гургешон.

Преди четири години 42-годишният Майкъл Хасърд се развежда след почти осемгодишен брак и започва да посещава "курс за възстановяване след развод". На първата среща на курса той чува, че ще са нужни поне две години, за да преодолее обърканите си чувства.

"Всъщност да го чуя беше облекчение за мен," казва той. "Това ми даде нещо като финална права, цел, към която да се стремя."

Майкъл, който е получил попечителството над сина и дъщеря си, се е чувствал депресиран, гневен, гневен и смазан - особено заради факта, че изведнъж е станал самотен родител.

Той споделя, че една вечер е започнал да възприема възстановяването си като стената, която е трябвало да изкачи в курс за военна подготовка преди години. Със сигурност е щяло да бъде трудно. Не е имало начин да бъде заобиколена.

Но от другата й страна животът би изглеждал по-добър

В крайна сметка той се върнал у дома и залепил бележка "Две години" на хладилника. И написал на самия себе си в тази бележка: "Ще се върна пак към нормалното си състояние, и ще го направя както трябва."

Възстановяването от развод или загуба на работно място всъщност е свързано с два взаимно застъпващи се процеса. От една страна има възстановяване от скръбта, от друга идва дори още по-изискващият време процес на изграждане наново на структурата на живота ви.

Къде ще вечеряте? Кои ще са приятелите ви? В крайна сметка, ако сте женени, дори и да мразите бившия си партньор, "знаете кога да се срещнете с тях и кога да се приберете у дома," казва Гургешон.

Ако човек е предвиждал настъпващата загуба - примерно е инициирал развода - той има известна преднина пред човека, който е неподготвен. Когато човек бъде сполетян от подобни промени без никаква подготовка, "му е нужна много повече размисъл," коментира Сандра Петронио, професор по комуникации в университета "Пардю" в Индианаполис. "Той трябва да направи за себе си анализ какво му се е случило."

"Хората започват да мислят, че са се побъркали, защото нещата, които обикновено правят, за да влязат в релсите - като разговори с родителите, търсене на помощ от приятели, спане - не дават никакъв ефект," казва Айлийн Дилън, социален работник в Кентфийлд, Калифорния. "Единственото, което те имат, са силни емоции, които няма шанс скоро да изчезнат."

Според учените е нужно човек да приеме, че няма нищо лошо в него, дори и емоциите му да изглеждат прекалено тежки

Важно е човек да си напомня, че този период ще отмине, и да казва на приятелите и членовете на семейството си, че, макар и да не прилича на себе си за известно време, все пак има нужда от подкрепата им и ще се възстанови.

Особено вредни се оказват сериозните, необратими промени - от типа на преместването в друг град или държава. Психотерапията също може да помогне, ако човек се чувства затруднен да премине през този процес сам. Но що се отнася до новите връзки - те са в най-добрия случай безсмислени.

По време на собствения си двегодишен "процес на възстановяване от развода", Майкъл преглежда бележката на хладилника на всеки три месеца, отбелязвайки напредъка си и целите, които иска да постигне, наблягайки на различни области - като "себеоценка," "справяне с гнева," "добра родителска грижа," "прошка" и накрая "продължаване напред". 

"Ако не подновявате пред себе си целите, които си поставяте, те започват да ви се струват незабележими"

Една нощ, след като почти са отминали двете години, той организира празненство, сготвя си любимите ястия и отваря бутилка вино. Гледайки залеза от задната веранда, той преценява какво е постигнал до момента и си задава въпроса: "Свърши ли се?" Отговорът, по думите му, е: "Да".

"Финалната права е само метафорична, докато не я направиш реална," завършва той. "И аз все пак успях да стигна до нея."

Oще: безработица  възстановяване  емоции  загуба  криза  преодоляване  развод 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани