75 цента за Анди Уърхол с доматена супа | webcafe.bg
Webcafe

75 цента за Анди Уърхол с доматена супа

Lifecafe
13.09.2012, 11:52 (обновена 13.09.2012, 14:19)
 Уърхол

Дори и с Анди Уърхол доматената супа Кемпбъл струва 75 цента

Американският производител на супи "Кемпбъл" отбеляза със специална серия от продукта си, маркирана с лика на Анди Уърхол, 50-годишнината от неговото култово поп арт произведение "Кен със супа "Кемпбъл".

Серията супи е лимитирана. На пазара са четири вида консерви с доматена супа, пуснати с етикети в различни цветове, с портрети на Уърхол и цитат от художника, наречен още "бащата на поп арта": например "Поп артът е достъпен за всеки" или "Всеки е достоен за 15 минути слава". Класическият "Кемпбъл", покорил Уърхол, е изпълнен в червено-бяла гама.

"През 1962-а Анди Уърхол промени траекторията на развитие на съвременното изкуство, рисувайки на платната си кенове със супа. 50 години по-късно това е най-подходящият вариант да се отбележи съюза на две икони на американския начин на живот, пренасяйки Анди на супите, които са го вдъхновили", казва Майкъл Хермън, един от директорите на фонда "Анди Уърхол", представяйки консервите в музея "Метрополитън".

Първите пет картини от "консервната" серия Уърхол нарисувал за едно шоу, на което ги продавал по 100 долара платното. Тогава на никого и през ум не му минавало, че в края на века кеновете със супа на Уърхол ще заемат почетно място в нюйоркския Музей на съвременното изкуство и най-добрите музеи в света, а цената им ще стигне милиони долари.

"Голям кен със супа "Кемпбъл" с отварачка", нарисувана през 1962 г. по снимка, беше продадена преди няколко години от Christie's в Ню Йорк за близо $24 млн., по-малките стигат до цени от 10 милиона долара.

"Работя с това, което ми харесва", беше казал един път Уърхол по повод "обсесиите" си да рисува "Кемпбъл", "Кока-кола" и доларови банкноти. Той наистина харесвал тази супа, известна като храната на бедняка, с която се хранил в продължение на дълги години, при това направо от металната кутия. В едно свое интервю през 1977 г. Уърхол казва, че картините с консерви "Кемпбъл" са му най-любими.

Според негови биографи художникът получил съвета да рисува това, което обича повече от всичко на света и което вижда всеки ден - пари и супа, от известната британска дизайнерка Мюриъл Латоу. Дори й платил 50 долара за добрата идея.

По повод 50-годишнината на "творческия съюз", от компанията "Кемпбъл" отбелязаха, че никога не са предявявали финансови претенции към художника за това, че използва търговската им марка в своите картини. Напротив, брандът поощрявал Анди, като дори му изпращали за вдъхновение образци на своята продукция.

Цената на кен от доматената супа е все така ниска - струва 75 цента дори с портрета на Уърхол.

Oще: 50 години  анди уърхол  картини  кемпбъл  поп арт  супа  юбилей 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани