Децата на тероризма | webcafe.bg
Webcafe

Децата на тероризма

webcafeLifecafe, по Южени Бастие, в. "Фигаро"
31.07.2015, 15:29 (обновена 31.07.2015, 19:18)
тероризъм, терористи, идил

Снимка: © Getty Images

Те са на възраст между 15 и 23 години. Всички са били преки или непреки жертви на терористични актове

Те са на възраст между 15 и 23 години - 24 младежи, дошли от целия свят. Родени са във Франция, Мароко, Алжир, Русия, Италия, Колумбия, Израел, Ливан. Дошли са на специална ваканция в лагер на около 20 километра от Париж, пише "Le Figaro". Какво е общото между тях? Всички са били преки или непреки жертви на терористични актове.

Някои са били физически ранени в атентатите. Такъв е случаят със Сефора и малката й сестра Шона - две израелки, станали жертва на ракетен обстрел в ивицата Газа.

Сослан, Александър, Диана и Джераса пък са оцелели от кървавата заложническа криза в училището в Беслан в Русия. Там през 2004 г. чеченци похитиха стотици хора, повечето от които деца.

Други са изгубили близки в атентати. Родителите им са загинали от нападения на алжирската Въоръжена ислямистка група през 90-те. Мароканци или французин от Льовалоа са пострадали в атентата срещу автобус с френски ученици в Кайро през 2009 г.

Повечето от тези младежи за втори път участват в проекта "Пеперуда" - програма, организирана от Френската асоциация на жертвите на тероризма.

Става дума за терапевтичен стаж, продължаващ девет дни. Сутрин са групите за разговор, в които младежите разказват пред психолози за травмите си. Следобед са арт ателиетата - скулптора, театър, музика, рисуване, танц. Това са все средства за изразяване на онова, което не може да бъде описано с думи.

Асма Генифи е психолог и бивш председател на френско движение за защита на правата на жените. Именно тя ръководи този уникален за Европа проект. Самата Асма също е била жертва на тероризъм. През 1994 г., когато е на 19 години, брат й е убит от ислямистите в Алжир. За тази драма тя написа книга, озаглавена "Не прощавам на убийците на брат ми", в която настоява за справедливост, тъй като ислямистите масово бяха помилвани от президента на Алжир Бутефлика.

"Откраднаха ни детството. Много от хората в този лагер не са под наблюдение на психолог в своята страна и за първи път тук говорят за травмата, която са получили. Понякога те намират в думите на другите онова, което самите те никога не са успели да изкажат", обяснява Асма.

Уалид не е навършил и 6 месеца, когато през 1997 г. майка му и 15 членове от семейството му са заклани от ислямистите от Въоръжена ислямистка група по време на сватба в Алжир. Баща му го изоставя, баба му полудява. Уалид днес е мълчаливо високо момче, което не си спомня лицето на майка си.

Всички тези млади хора са преживели драми. Благодарение на тази малко по-специална ваканция те са изградили приятелства, "циментирани" от болката, която всички са изпитали."Тук е като в семейство"
, обобщава Сефора, която е на 22 години, има пиърсинг на носа и червени коси, които се забелязват от далеч. През 2004 г., докато отива в библиотеката с малките си сестри в Газа, чува „бум" и повече нищо. Ракета пада върху нея, ранява я, както и една от сестрите й. Обезобразява една от приятелките им. Травматизираната Сефора дълго време изпада в ужас, щом чуе пронизващ звук. Тя не може да стои сама и в тъмното. Благодарение на проекта "Пеперуда" Сефора вече не се страхува.

Лаура е на 20 години, има италианско и румънско гражданство. Баща й работел в Нигерия в строителна фирма. През февруари 2013 г. той е отвлечен от „Боко Харам" заедно с още шестима чужденци. Три седмици по-късно е разпространен видеозапис с неговата екзекуция. "Исках да го видя. Исках доказателство", казва младата жена.

Днес Лаура се е сприятелила с Вивиана, чийто баща е бил отвлечен и убит от ФАРК в Колумбия. На въпроса дали може да прости, Лаура се замисля за миг и отговаря, претегляйки думите си: "Да, мога да простя, но да забравя - никога".

Oще: алжир  боко харам  жертви  пеперуда  проект  тероризъм  терористи  фарк  фигаро  франция 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.