Край на почивката: как да преборим стреса | webcafe.bg
Webcafe

Край на почивката: как да преборим стреса

Webcafe по Еspresso
07.09.2016, 10:35 (обновена 13.09.2016, 11:37)
работа

Първият ден след поредицата почивни дни винаги е най-труден. Отиването на работа е мъчително, след две кафета още не си се събудил, а мислите ти се реят много далеч от офиса, там на морския бряг или на планинската поляна, където довчера се излежаваше.

Синдромът на връщането на работа или постваканционният стрес заслужават нашето внимание. Ето някои прости съвета как да се преборим с тях.

Не се прибирайте от почивката вечерта преди да се върнете на работа. Освен че ще си спестите висенето по магистралата с хилядите завръщащи се пътуващи, ще имате и време да се аклиматизирате у дома, както и да свикнете с мисълта, че ваканцията свърши.

Оставете си поне един ден между почивката и работата. Да си разопаковате багажа, най-малкото.

Запазете спомените от ваканцията възможно най-дълго, сложете любимия морски пейзаж на телефона, на компютъра и на таблета. Като ви стегне шапката, гледайте снимките от почивката.

Планирайте отсега следващата дестинация за почивка, може да опитате ново място. Мисълта, че пак ще бъдете далеч от всекидневието, ще ви даде сили.

Върнете се бързо към социалния си живот, звъннете на приятелите си, занимавайте се с хобито си, със спорт и тези познати дейности, несвързани с работата, ще ви помогнат да запълните празнотата от отминалото лято.

По принцип синдромът на връщането на работа или постваканционният стрес се изразяват в спад в настроението, апатия, проблеми със съня и трудност при концентрирането. Продължава няколко дена и отминават бързо.

Ако стресът се запази и прерасне в депресия, тогава задължително трябва да се потърси помощ от специалист. Това означава, че зад тази апатия е имало много други причини, освен простото връщане от почивката.

Остава досадата от работата, но тя е неминуема. Някои се връщат с радост в офиса, за да си „починат от почивката" или просто това, което вършат им доставя удоволствие. Има хора, които не страдат, че почивните дни са свършили или преживяват този момент спокойно

Ваканцията може да бъде и разочарование от неизпълнени очаквания, заради извънредни обстоятелства или да се окаже доста по-скъпа, отколкото сте предвиждали. Или забавленията и релаксът да не са били достатъчно.

„При гореспоменатите случаи вместо за почивка, говорим за натрупване нас стрес, който се увеличава със завръщането на работа. Няма значение дали сте имали дълга и релаксираща почивка или строго определена програма. Някои хора предпочитат плажа и разходките в планината, други избират пътуванията, екстремни спортове или отиват в родното си място, за да се срещнат с роднини и приятели" - обяснява Бернардо Карпиниело, председател на Италианското дружество на психолозите.

Ваканция означава нещо коренно различно спрямо ежедневието, с което влизаш в различно измерение. Всеки има нужда от глътка въздух. Не само работещите, а и този, който гледа децата или се грижи за дома, учениците, студентите и пенсионерите.

Това е състояние на духа и затова е субективно. Това, което за един може да е причина за стрес, за друг, може да е начин на презареждане.

Хората, чиято работа е натоварваща физически или психически трябва да планират редовно паузи. Важно е също, всеки да може да си позволи почивката, от която има нужда.

За съжаление поради икономическата криза и тенденциите на пазара на труда за все повече работа и по-ниско заплащане (ако изобщо си намерите), не всеки може да замине на друго място. Въпреки това, фактът, че сте останали в града, не е причина, особено ако работата ви го позволява, да продължите да вършите нещо, свързано с нея.

„Ваканцията се състои от два аспекта: възстановяване на психично-физическите сили и момент на удоволствие и забавление. За предпочитане е да се отдалечите от мястото, където прекарвате ежедневието си, но работата не е само източник на доходи" - обяснява психологът Карпиниело.

Работата създава напрежение и безпокойства и принципно натрупва умора, на работа прекарваме по-голямата част от времето си и често пътуването до работното място също е дълго и трудно.

За това дори да останеш в града и да прекъснеш рутината с други дейности, да промениш дневната програма, да намалиш темпото, може да се окаже релаксиращо.

В противен случай, ако дълго време не сте почивали, ставате по-малко продуктивни, уморявате се лесно и имате трудности в емоционален план при приемането на големи и малки дози стрес.

Достатъчна ли беше отпуската?

Колко време е нужно на тялото, за да се възстанови и в кой месец, също е доста субективно. Две последователни седмици осигуряват сериозно откъсване от ежедневието, но не всички имат еднакви желания.

Някои предпочитат по-дълги ваканции, а други разделят полагащите им се дни през цялото лято на порции от по пет дни.

„Няма точни правила как да прекарате най-добре ваканцията си. Но повече последователни дни почивка, взимани повече пъти през годината се отразяват по-добре на емоционалното ви здраве" - заключва психологът.

Oще: апатия  ваканция  липса на сън  почивката свърши  психолог  работа  следваканзионен стрес  стрес от работа  съвети как да се върнем на работа след вакнцията  умора  хайде на работа  хоби 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.