Всички мъже ли са педофили? | webcafe.bg
Webcafe

Всички мъже ли са педофили?

Lifecafe, buzzfeed.com
18.05.2012, 15:17 (обновена 21.05.2012, 17:30)
лолитка

Снимка: © Getty Images

Скарлет Йънг, студентка по математика, позира по време на Hyper Japan 2012 Event през февруари. Събитието в Лондон е за японска култура по време на него много от присъстващите се обличат и гримират като аниме герои или в т.нар. „Лолита мода“, широко разпространена в Япония

Моделът на плаката за филма Всички мъже ли са педофили е на 14 години. Холандският режисьор Ян-Вилем Бреор споделя, че нарочно е избрал толкова младо момиче, за да "провокира хората по този проблем". По неговите думи, "тя е привлекателна за всеки обикновен мъж. Ала въпросът тук е дали ако някой мъж я намира за секси, той е педофил?"

Това наистина е провокационно запитване - и макар неговият отговор да е нетрадиционен (и може би дори и неточен), това не успя да попречи на филма да се завърти на по-малките кинофестивали.

Ако това момиче ви харесва, не се срамувайте да признаете "хебефилската" си същност

Според документалния филм, който излезе тази година и вече бе показан на няколко фестивала, отговорът на горния въпрос е и да, и не. По-конкретно, продукцията се опитва да докаже твърдението (с помощта на експерти като невролози, психолози и специалист по набиране на модели), че всички мъже са "хебефили" - т.е. падат си по тийнейджърки. Авторите на лентата твърдят, че трябва да се прави разлика между хебефилите и истинските педофили, които изпитват сексуално привличане към деца, които все още не са влязли в пубертета.

Според филма редица общности - от древните гърци до днешните фенове на Лолита в Япония - вече са приели секса между зрели хора и тийнейджъри за нещо нормално и може би е редно и останалите култури да последват този пример. Филмът свършва с репликата "18 е просто цифра". Той прави прехода от описания на сексуално насилие над деца (една жертва разказва покъртителната си история за това как баща й я е изнасилил) до предположенията, че сексът между тийнейджъри и зрели хора не е чак толкова лоша идея.

Режисьорът със сигурност не е безпристрастен по въпроса

23-годишният Бреор, който финансира самостоятелно целия си филм, споделя, че той е вдъхновен от личното му привличане към тийнейджърки: наскоро той осъзнал, че му харесват 15-годишни момичета. Той искал да разбере дали това привличане е истинска педофилия. Бреор споделя, че филмът го е научил, че "има разлика между общественото и истинското определение за педофилията" - широката общественост включва и привличането към тийнейджъри в педофилията, докато истинската дефиниция го изключва. Той се надява, че филмът му ще научи всички на разликата между педофилия и хебефилия и може би ще намали "медийната шумотевица" около педофилията, която кара бащите да се страхуват да изразят любовта си към своите собствени деца.

Това, което прави проекта му още по-объркващ, е тоталната липса на осъзнаване на политическия дневен ред от страна на Бреор. Сексът с тийнейджъри е незаконен (поне докато не навършат 16-годишна възраст) както в Холандия, така и в по-голямата част от Европа, ала режисьорът е предпазлив по въпроса дали западните общества трябва да преразгледат настоящето си законодателство по въпроса.

Според него няма лошо, стига да е по взаимно съгласие и с контрацепция

Бреор признава, че подобни закони окуражават тийнейджърите да завършат училище, преди да се възпроизведат, но според него идеалният вариант е публична политика, която оказва превенция върху бременността сред тийнейджърите и отчита факта, че "сексът е нещо напълно естествено". На практика много хора биха отбелязали, че в Холандия, където живее Бреор, такава политика вече е налице: социоложката Ейми Шалет се превърна в хит миналата година с книгата си за опростителното отношение на държавата спрямо секса с/между тийнейджъри, комбиниран с контрол над раждаемостта и сексуално образование.

На въпроса дали мисли, че сексът между възрастни и тийнейджъри трябва да бъде узаконен, Бреор отговаря: "Стига да е по взаимно съгласие, възрастта за мен няма значение".

Бреор споменава "общността Лолита" във филма си - група зрели жени, които се обличат в "невинно-момичешки" стил - като доказателство, че хебефилията е широко разпространена и приета, ала това твърдение не допада особено на самите Лолита-ентусиасти. Петиция в Change.org настоява, че тази общност е посветена предимно на модата и себеизразяването, а не на секса и изобразяването на зрелите жени като деца. Освен това, петицията твърди, че документалният филм "причинява сериозни вреди на Лолита общността, тъй като създава впечатлението, че тя е насочена към секса".

Дали привлекателността сред зрелите мъже е достатъчна за сваляне на възрастта за тийнейджърски секс?

Социологът Сара Гуд, авторка на "Разбиране и отношение към сексуалното привличане на зрели хора от деца" коментира, че макар и да е "нормално" мъжете да биват привлечени от тийнейджърки, това в никакъв случай не е универсално явление. Освен това, тя обяснява, че симпатиите на зрелите хора не са добър източник за определяне на прага на пълнолетието, допълвайки, че "разбира се, мъжете като режисьора Роман Полански твърдят, че "всички мъже" искат да правят секс с тийнейджърки, за да намерят утеха за факта, че самите те изпитват подобни желания".

Независимо от това коя възраст определим за допустима, винаги ще има мъже, които ще искат да я прекрачат: "Срещала съм мъже, които изпитват сексуално влечение към бебета. Това означава ли, че трябва да се борим за "правото на изрично съгласие от страна на бебетата да правят секс със зрели хора"?!"

Всички мъже ли са педофили? скоро ще бъде показан на полския фестивал "Трансатлантик", a Бреор твърди, че организационният директор на филмовия фестивал Heartland в Индианополис е бил много ентусиазиран по отношение на филма. Артистичният директор на фестивала Heartland Тим Ървин потвърди, че действително се обмисля дали продукцията да бъде включена в програмата (обаче под по-малко провокиращото заглавие "Пресичане на границите"), ала че все още не го е гледал. Той добавя, че вероятно следващия филм на Бреор ще бъде посветен на инцеста (интимните отношения между членовете на едно и също семейство).

Oще: лолити  педофили  секс  тийнейджърки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

43 Bobby_gBG | 21.05.201215:25

42 fALLEN | 21.05.201213:05
много добре казано, общо взето съм имал 1-2 момента, когато съм могъл да счупя нещо и се направих на рицар от средновековието, успокоявах, казвах, че не бива, не може и пр. глупости, които реално май повече поражения нанесоха, особено предвид последващите реакции, отколкото ако беше станало нещо. но това е друга тема.

та това горе твоето звучи много добре, аз съм напълно съгласен с него, но на теория. на практика, какво се получава - моралните, отговорни и интелигентни хора не действат и не чупят нищо, за сметка на това простака, на когото изобщо не му пука за нищо действа съвсем спокойно и без притеснение и прави много по-големи поражения.
-----------------------------------------
Направо като го каза това се сетих за 14 годишната сестра на един приятел (аз 22 годишен), дето целия квартал по едно време си мислеше че съм я минал, пък аз на рицар да се правя... Да и обяснявам че не трябва така наполовина по-голям от нея да правим глупости...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

42 strawsPulledAtRandom | 21.05.201214:50

Добре че уточни, щото първият образ, който ми изникна, беше Мерилин Менсън, яхнал една свиня в клипчето на Sweet dreams.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

41 fALLEN | 21.05.201213:14

тва за селския бек яхнал свиня беше слаб опит на сравнение с белия рицар яхнал бял кон. некой да не си помисли друго... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

40 fALLEN | 21.05.201213:05

Та ако човек си дава сметка, си дава сметка и какво ще счупи и поне аз считам, че това е причината за разумния човек да не се поддава, а не някакви закони или морални принципи
---
много добре казано, общо взето съм имал 1-2 момента, когато съм могъл да счупя нещо и се направих на рицар от средновековието, успокоявах, казвах, че не бива, не може и пр. глупости, които реално май повече поражения нанесоха, особено предвид последващите реакции, отколкото ако беше станало нещо. но това е друга тема.

та това горе твоето звучи много добре, аз съм напълно съгласен с него, но на теория. на практика, какво се получава - моралните, отговорни и интелигентни хора не действат и не чупят нищо, за сметка на това простака, на когото изобщо не му пука за нищо действа съвсем спокойно и без притеснение и прави много по-големи поражения. тука е огромната роля на бащата и когато той липсва - се получава като слон в стъкларски магазин, някой див селски бек се явява на хоризонта яхнал свиня. Много щастлив и оттам знаете - още 2-3 такива, щото свестните или са прекалено скучни или гледат да не чупят и после цел живот по форуми статии тип "мъжете са свине". Усмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

39 Borracho | 21.05.201211:57

Ако хората можеха да чуят или видят какви неща си мисля от време на време, то отдавня щяха да са ме пратили в затвора или в психиатрична клиника!
Но, важно е не какво си смислиш, а какво правиш! Секс с 14-15 годишни тийнейджърки, с напълно развити полови белези според мен не е педофилия, незаконно е разбира се, но не е педофилия. Педофилията си е доста сериозно заболяване и там вече не говорим за тийнейджърки, а за деца при това малки деца, дори и бебета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

38 Ицо | 21.05.201209:51

постоянно псевдоморалистите бъркат понятието "педофил"
педофил е човек (мъж или жена) който има сексуално влечение към деца.
Но деца са тези дето нямат още сексуални усещания.
А деца ли са 13, 14 годишните дето се чукат като и за умрелите ?
И това че тя(той) се чука със връзстниците ... каква е разликата когато се чука с някой (някоя) на повече години ?
Така че .... това с педофилията е повече източник на материали за журналистите, отколкото реален проблем.
Еееее има и патологични случаи, но там нещата са други.
Също така изнасилването си е подсъдимо във всички случаи. Разбира се когато бъде изнасилен(а) тинеиджър(ка) нещата са по-сериозни и закона трябва да е по-строг.
Но когато тя се чука от 12 годишна (каквото е положението напоследък) ... трябва по-подробно да се изследва случая да се види дали не се е пуснала доброволно, пък после да иска рекет от чичкото.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

37 fata morgana | 21.05.201209:16

Ако една жена си хване юноша , той от 12 през нощта та до 5 сутринта може умора и да не види, докато не му кажат: „Стига!”
Пък виж, баткото я кръста си сецнал, я нещо друго...

(малко и от името на педофилките ;)
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

36 boris | 21.05.201208:41

Статията е смешен и дивашки европоцентризъм. В нея няма нищо "общочовешко" и от там не може да се разглежда извън контекста на християнският морал. В много общества терзанията на автора просто няма да могат да бъдат разбрани, камоли да им се отговори. Религията създава средата, в която човек веднъж роден, създава морала си. И наивно си мисли, че второто предхожда първото.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

35 Bobby_gBG | 21.05.201207:55

MacAllister | 21.05.201200:35
Та ако човек си дава сметка, си дава сметка и какво ще счупи и поне аз считам, че това е причината за разумния човек да не се поддава, а не някакви закони или морални принципи
--------------------------------
Всъщност по-скоро е че по някое време виждаш и се усещаш че все още този недорасъл умствено човек просто не става за сериозна и дълготрайна връзка, защото мислите по коренно различен начин.
Единственото което ще имате общо ще е скеса, и то при него тя най-вероятно ще си седи като дърво и ще чака само на теб.


По това време шанса да срещнеш тотална и абсолютна кифла е нечовешки голям, трябват и няколко тъпака да и разбият сърцето преди това, и няколко шефа да и набият канчето преди да стане нормален човек, способен на нормална връзка.

Преди това си остава просто поредната капризна принцеска, дето си чака принца на бял кон.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

34 imperiall | 21.05.201201:33

"Другото са табута и безумни внушения - аз си предпочитам съзнателния избор, това че съвпада с морала ни най-малко не ми пречи да считам моралните задръжки и за това, пък и за ред други неща за също толкова мракобесни като религията. Причините за даден избор най-често са по-важни от самия избор. "
______________________

Ха. По-добре няма как да се каже. Само че в общи линии и за ужас на теб това е морала - съзнателен самоконтрол. Той не се зазубря и следва, а се мисли и избира, затова така никога не води до съжаление за "пропуснатото". Няма начин.
И за да се случи няма как да си злобен/безотговорен или пък задължително девствен моралист. Останалите 'неморалности' не е проблем да си ги ползваш, те не се "карат" с избора.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани