Готови на всичко в леглото | webcafe.bg
Webcafe

Готови на всичко в леглото

Lifecafe, по Salon.com
16.09.2012, 15:07 (обновена 17.09.2012, 13:22)
любов, секс

Снимка: © deviantart.com

3G - "Good, Giving, Game", най-печелившият подход

Преди години сексологът Дан Севидж бе заявил, че когато става въпрос за секс, хората трябва да се стремят към три неща: да бъдат добри в леглото, да дават толкова време и удоволствие, колкото получават и да пробват да пробват всичко - разбира се, в рамките на разумното.

Възприеман с голямо одобрение от читателите му по цял свят, този подход, известен под съкращението GGG ("Good, Giving, Game"), сега получава и научна подкрепа под формата на ново изследване, публикувано в изданието Sex Research.

Разбира се, знаем от години, че добрата техника между чаршафите е от голямо значение за двойките. А със сигурност неравностойното удоволствие никога не е нещо добро, колкото и често да се случва. Новото обаче в това проучване, проведено съвместно от Университета в Аризона и колежа "Ханоувър", е допълнителното разбиране за това как "готовността към експерименти - но в рамките на разумното" допринася за интимността и удовлетворението.

Готовността за промяна заради другия се оказва доста важна за взаимното удоволствие

Всъщност изследователите не анализират точно феномена, описан от Севидж, или поне не използват понятието за GGG в научния си труд. Това, за което говорят в проучването, наричат "сексуални трансформации" - промени в сексуалното поведение, които хората извършват заради партньорите или връзката си.

При изследването на сексуалните трансформации, учените са ангажирали 96 хетеросексуални двойки и са им задавали въпроси за промените, които са извършили в сексуалния си живот заради партньорите си - като честотата, с която правят секс, нещата, които правят и начина, по който комуникират за секса и интимността.

Освен това, те накарали участниците в изследването да споделят как се чувстват по отношение на тази промени и колко често проявяват интимност един към друг чрез действия като прегръщане, целуване и др.

Интересното, което констатират изследователите, е, че сексуалните трансформации на участниците всъщност не са толкова свързани със собственото им удовлетворение от връзката. Казано с по-прости думи, това да сте готови на почти всичко не е сериозен фактор за вашето лично удовлетворение.

Вместо това жените и мъжете отбелязват по-високи нива на удовлетворение от връзката, когато партньорите им са заявявали, че са извършили повече "сексуални трансформации" (когато партньорите им са били готови на повече отстъпки - по-чест или по-рядък секс, ипробване на нови начини за правене на секс или пози и така нататък). Вероятно това донякъде се дължи и на факта, че когато партньорът ви се адаптира към вашите нужди, е по-вероятно да се чувствате чути, специални и ценни.

Или - като минимум - да получите нещата, които желаете да правите в секса

Отношението към сексуалните трансформации също е от значение, констатират учените. Мъжете и жените, които са били по-позитивни за сексуалните трансформации, които са извършили, като цяло са отбелязали по-високи нива на удовлетворение от връзката.

Този аспект на човешките чувства във връзка с техните промени ни води обратно към "принципа GGG" и това да сте готови на всичко за другия - в крайна сметка готовността за промяна в сексуалния живот не е да неохотно да му правите френска или да се включите в ролева игра с отегчено изражение на лице.

Готовността е склонност да пробвате нови неща, при това охотно. Тя е в това да влагате максимума в леглото, и да не знаете как в крайна сметка ще се почувствате от това, което правите - но да дадете всичко от себе си без предразсъдъци и с максимална отдаденост.

Изследователите също така са установили, че жените и мъжете в изследването, които съобщават за ангажиране с по-интимни дейности - топли емоционални неща като прегръдки, целувки, гушкане и масажи - са регистрирали по-високи нива на удовлетворение от връзката. Това добре съответства на други скорошни проучвания, които свързват интимността с по-високото сексуално удовлетворение.

Изводът като цяло е, че има много неща, от които да спечелите в секса, ако сте без предразсъдъци, склонни сте да пробвате нови неща заради партньора, и двамата сте способни да изразявате привързаността си един към друг. Авторите отбелязват, че дори малките промени могат в крайна сметка да спомогнат за подобряването на връзката.

Естествено, това само отваря нов терен за още изследвания на сексолозите

И все пак изследването борави с доста общи понятия, което означава, че резултатите само намекват за по-мащабните въпроси. Което не е нещо лошо - точно това правя учените, когато за първи път навлизат в като цяло недостатъчно изследвана област.

След като бъдат зададени най-мащабните въпроси - например колко често партньорите правят секс или какви са типовете секс, който практикуват заедно - има по-прецизни ориентири за учените в бъдеще, които искат да работят в тази област.

В крайна сметка има не само един начин за промяна на честотата на секса. Човек може да приеме да прави по-често секс, за да се чувства по-добре партньорът му, или пък този, който иска секс по-често, да приеме да разреди нещата, така че другият да не се чувства под толкова голям натиск. Естествено, ситуациите, в които и двамата се променят, осезаемоще подобрят връзката.

Много мъже и жени казват, че въпросът не е в честотата, но има значение и точният момент. Някои избират да не искат или да не реагират на призиви за секс в определени часове от деня, примерно да заменят мачкането на чаршафите нощем за пламенно събуждане на сутринта, или обратното.

А има и такива, които постигат фин баланс, в който запазват голяма част от секса за уикендите, когато имат повече енергия и често са по-отпуснати, отколкото през работната седмица. Склонността да бъдете гъвкави за начина, по който ще се окажете в леглото (или на други места!) влияе много на удовлетворението във връзката.

Вероятно в бъдеще ще бъдат анализирани и "сексуалните трансформации" към полигамни връзки

Изследването също така не разглежда и начините, по които хората в една връзка извършват сексуалните си трансформации. Все повече проучвания се занимават с начина, по който някои моногамни двойки с течение на времето променят "правилата" на връзката си, отваряйки я към допълнителни участници.

Някои позволяват на партньора си целувки или тесни физически контакти с други хора. А има и двойки, които избират да еволюират към тройки или да ходят на секс-партита заедно - и дори постигат ниво на комфорт в това партньорът им да има пълноценни, дълготрайни връзки с други жени или мъже.

Както е и с филмите, храната и напитките, не е рядкост хората във връзка да имат различни предпочитания - примерно да харесвате бира, докато партньорът ви предпочита виното, или да сте луди на тема екшъни, а другият да изгаря от нетърпение да гледа всичко, в което участва Райън Гослинг. И докато за някои мисионерската е всичко, други предпочитат да внесат в нея инструментариум, костюми и екзотични пози - включително всичко това накуп.

Oще: връзка  жени  костюми  мъже  партньор  партньори  пози  полигамия  секс  сексолози  трансформации  целувки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

1 Блуждаещ читател | 18.09.201217:28

Ех... що не станах един сексолог, щяха да падат изследвания до припадък.
   

оценка

+1 -0