Британците борят депресията с хубава книга | webcafe.bg
Webcafe

Британците борят депресията с хубава книга

Webcafe.bg, по The Globe and Mail
07.02.2013, 17:48 (обновена 09.02.2013, 09:01)
Книги

Четенето на хубави книги може да ни избави от спиралата на депресията

Британското Министерство на здравеопазването ще подкрепи инициатива "Reading Well Books on Prescription", в рамките на която ще бъде публикуван списък от книги, които действат като алтернативно средство за подобряване на настроението, съобщи в. Daily Mail.

Списъкът се състои от приятна и универсално развеселяваща литература като например "Харун и морето от приказки" на Салман Рушди, класиката на Франсис Ходжсън Бърнет "Тайната градина" и "Сайдер с Роузи", написана от Лори Лий през 1959 година.

Очевидно е, че нито едно от тези заглавия няма

нищо общо с наръчниците за самопомощ

"Надяваме се, че хората с "леки до умерени" психологични проблеми ще изпробват тази идея преди да се обърнат към помощта на лекарствата, голяма част от които имат доста неприятни странични ефекти," пишат от Daily Mail.

Списъкът с препоръчителна литература е подбран и съставен от Reading Agency, британска благотворителна организация, която поощрява четенето. Той се базира на предложения от литературни клубове, предназначени за лекуване и взаимопомощ при депресия.

През месец май списъкът ще се появи на бял свят благодарение на информационни брошури, които ще бъдат разпространявани от личните лекари и други медицински специалисти в Обединеното кралство. По този начин, те ще могат да "предписват" книги за четене точно толкова лесно, колкото предписват антидепресанти.

Въпреки това, организаторите на инициативата предупреждават, че тя е допълнение, а не заместител на традиционното лечение на този тип психологични състояния.

В програмата ще се включат и библиотеки на територията на цяла Великобритания, които ще предлагат всички книги от списъка и ще организират читателски групи и клубове. По този начин, Reading Well Books on Prescription ще допринася както за доброто здраве на хората, така и за възраждането на библиотеките.

Логично е да се запитаме, не би ли била такава инициатива от полза и за

прочутите с мрачното си настроение наши сънародници

,както и за българските библиотеки?

На своя уебсайт, авторите на инициативата от Reading Agency посочват: "Тази идея цели да запознае с положителните ефекти от четенето милиони хора, страдащи от депресия и безпокойство. Все повече доказателства потвърждават хипотезата, че четенето като метод за самопомощ може да помогне на хора с определени състояния да се излекуват от тях. Reading Well Books on Prescription ще даде възможност на личните лекари и специалистите по психологично здраве да "предписват" на пациентите си когнитивна поведенческа терапия чрез редовни посещения в библиотеката."

Уебсайтът цитира и статистики, според която четенето може да подобри психическото благосъстояние и

да понижи стреса с до 67 процента

Разбира се, това едва ли важи за хората, които избират да четат хорър автори като Клайв Баркър и Дийн Кунц. Това от своя страна повдига въпроса за критериите, според които някои книги са успели да се класират в избрания списък, а други известни романи и произведения видимо липсват от него. Сигурно "Trouble on the Heath" от Тери Джоунс наистина помага на настроението, ала едва ли книгата е много по-ценна от "Дневникът на Бриджит Джоунс".

Има голяма вероятност този списък да продължи да се разраства с времето, особено ако програмата бележи успех. Напълно е възможно по-запалените читатели с емоционални и психологични проблеми бързо да изчетат всички 30 заглавия, които са включени в настоящата селекция, ала какво следва оттам нататък? Книгите също могат да бъдат пристрастяващи.

Очакваме вашите мнения - кои книги според вас биха спомогнали за преодоляването на депресията сред българските читатели?

Oще: депресия  книги  литература  четене 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

2 NannyOgg | 08.02.201314:38

"Очакваме вашите мнения - кои книги според вас биха спомогнали за преодоляването на депресията сред българските читатели?"

Без замисъл - Джером К. Джером
Много щастлив

Също и Алегзандър Маккол Смит - "Португалски неправилни глаголи" и двете продължения. Усмивка

"Диви разкази" на Хайтов мен също ме разсмиват /дали е плагиат или не, мисля, за нашата цел не е важно/.

п.п. Татко Тери е по подразбиране в списъка за ободряване
Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

1 OrchiiDea | 08.02.201313:00

Доколкото знам отдавна използват книгите на Удхаус против депресия. Който ги е чел знае защо!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани