Не скачайте, става въпрос за "антибебе" | webcafe.bg
Webcafe

Не скачайте, става въпрос за "антибебе"

Lifecafe, по материали от чуждестранни издания
30.03.2013, 22:16 (обновена 01.04.2013, 10:59)
Секс по време на беменност

Жената трябва да може сама да избере момента, в който да стане майка

Чисто нов и маниакално изчерпателен преглед на научната литература разкрива - дръжте се - че автономията в областта на възпроизводството оказва "особено важно" влияние върху социалното и икономическо развитие на жените.

Освен това, тъй като жените съставляват повече от половината от населението, подобряването на икономическия им статус ще донесе ползи за всички - в това число и за тези политици, които смятат контрацептивите за творение на дявола.

Същността на научния преглед от Guttmacher Institute е следната: когато жените са способни да упражняват контрол върху репродуктивните си способности, те могат значително да подобрят възможностите си за по-добър живот. Например да вземат няколко стъпки в образоваинето си или да изкачат кариерната стълбица.

Това означава, че способността на жените "да притежават и да използват ефективно контрацептиви" оказва положително влияние върху реални аспекти от живота като образованието и участието в работната сила, както и върху някои косвени аспекти като щастието и психичното здраве.

Адам Зонфилд, водещ автор на научния преглед, обобщава констатациите от него по следния начин:

Научните доказателства еднозначно подкрепят тезата, която от дълго време е очевидна за жените. Използването на противозачатъчни и възможността жените да решават дали и кога да имат деца е свързана с редица ползи за тях самите, касаещи се до качеството на техните връзки и благополучието на децата им.

Ала научните доказателства посочват, че най-необлагодетелстваните жени в нашето общество не се възползват напълно от тези възможности. Това обяснява необходимостта от целенасочени усилия за контрол над раждаемостта в програми за справяне с бедността и социалните неравенства.

В рамките на своя проект, изследователите от Guttmacher са анализирали 66 проучвания, извършени през последните 30 години. Резултатите от научния преглед разкриват други интересни детайли:

Образователни постижения: Узаконеният достъп до контрацепция води до значително повишаване на броя на младите жени, завършили висше образование и броя на жените, преследващи по-високи и отговорни кариерни позиции.

Участие в работната сила: От историческа гледна точка, контрацептивите са движещата сила, довела до все по-засилено участие на жените на пазара на труда, включително на позиции, изискващи по-висока степен на образование и експертиза.

Икономическа стабилност: Достъпът до противозачатъчни доказано повишава способността на жените да мултиплицират доходите си. Така намаляват различията в заплащането между половете.

Формиране и стабилност на връзки: Контрацепцията засилва тенденцията към по-късни бракове, което помага на жените и мъжете да откриват по-стабилни и икономически привлекателни партньори: вероятността една връзка да се разпадне след непланирана бременност или раждане е по-голяма в сравнение със случаите на планирана бременност и раждане.

Психично здраве и щастие: Мъжете и жените, изправени пред непланирана бременност и раждане, имат по-висок риск от депресия и състояния на тревожност и по-ниски нива на щастието.

Благополучие на децата: Когато дадено раждане не е планирано, вероятността родителите да не са подготвени за него и да развият слаба връзка с децата си е по-голяма.

Oще: бебе  жени  контрацептиви  пазар на труда  противозачатъчни  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

5 Lucky Stike | 02.04.201323:26

джЕнерала,нищо не се опитвам да ти кажа.прощавай за безпокойството Смее се колкото за големите и малки буквички ех фредо, фредо Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

4 Блуждаещ читател | 02.04.201321:09

Следващата статия ще е на тема, колко лоша е демографската ситуация в Европа, и колко застарявало населението. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

3 джЕнерала | 02.04.201321:00

Lucky Strike, еми три пъти ти прочетох коментара и така и не разбрах какво се опитваш да ми кажеш. Ако може да ми разясниш ще просто иииидеално, мерси. Усмивка

А по повод големите буквички на клавиатурата - натискай ги по-често. Много стилно изглеждат, употребени след препинателен знак (в началото на ново изречение) или, например, като Б-то на България. Пък и, ти да видиш!, помагат при четене - за разбирането от хора, които не са ти в главата, на смисъла на написаното. Поздрави! ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2013, 16:21

2 джЕнерала | 01.04.201314:22

Абе да не скачам, ама само да отбележа:
"Контрацепцията засилва тенденцията към по-късни бракове, което помага на жените и мъжете да откриват по-стабилни и икономически привлекателни партньори: вероятността .." ... при късно първо раждане да се роди дете с увреждане (или вероятността плодът да има генетични отклонения (синдром на Даун, например), които водят до отстраняване - и оооо! Депресия!!!) също нараства. Родилка на 25 има шанс 1:1300 да роди дете с Даун, родилка на 35 - 1:365, на 45 (такива са малко сравнително, де, но все пак) - 1:32. Да не говорим, че след 35 започва манифестация на всякакъв вид хронични заболявания. Също важен е моментът, че не е гот да идеш да вземеш детето на училище и другите деца да му викат, че "баба е дошла да те вземе" (тва в отделни случаи), или пък да рискуваш така и да не се запознаеш с внуците си, понеже като си родила на 37 и щерка ти реши да роди на 35, има шанс да се разминете.
Твърдо "ЗА" контрацепцията съм, ама да е правилно сложен акцентът, а не половината статия да обяснява колко е невероятно хубаво и икономически изгодно е да се ражда късно и по малко. Усмивка
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 31.03.2013, 21:53

1 mostov186 | 31.03.201322:04

А не прокарват ли идеите на Guttmacher Institute възтъничкото внушение репродукцията да е по-малка от достатъчна за възпроизводство на някакво население?
Имам чувството че вече съм виждал тук-таме реализиран изборът "съществуване на общество" или "няколко стъпки в образованието и изкачване на кариерната стълбица" и резултатът е озадачаващ, меко казано ...
   

оценка

+0 -0