Диагноза „оувъркуолифайд” | webcafe.bg
Webcafe

Диагноза "оувъркуолифайд”

Кристина Пайташева
06.09.2011, 10:25 (обновена 07.10.2011, 13:23)
Нищо лично

И да не направите голямата грешка, която по навик бихте могли да допуснете - да изпратите портфолиото си...

Знаем какво умеем да работим и как да го работим, знаем къде да си търсим работа и как да си я търсим, знаем, че няма шанс да останем без работа. И когато изведнъж пазарната ситуация се промени и се наложи да си търсим нова работа, оставаме фрустрирани.

Диагнозата...

През годините сме залягали сериозно над книгите. Били сме в гимназия, обикновено със задълбочено изучаване на западен език или пък профилирани в специалност с бъдеще. После са ни приели в университет, където сме завършили бакалавърска, а в последствие и магистърска степен, понякога и докторска. Правили сме специализации и стажове, ходили сме на курсове и семинари.

Подготвили сме се за едно спокойно и сигурно бъдеще, защото сме се изградили професионално. Защото сме мотивирани, непрекъснато търсещи нови предизвикателства. И смятаме, че инвестицията в нас самите ще даде своите плодове, когато отидем на трудовия пазар.

„Учи мамо, за да не работиш!”

Лошото е, че това взе да се реализира с пълна сила. Учиш, учиш и накрая буквално не работиш. Това е ситуацията в момента. Малко са свободните позиции за квалифицираните, а тези, които се обявяват в публичното пространство често са фиктивно присъстващи. Така на квалифицираните им се налага да работят нещо, което освен че няма нищо общо със специалността им, им е и безкрайно безинтересно. Но се налага, защото е единствената алтернатива.

Обаче преди да се стигне до сегашното безумие, през годините сме си бачкали активно. Не сме оставали дори за месец без работа. Впоследствие обаче дали поради т.нар. криза или не, оставаме без работа, най-често поради съкращение на щата. Казваме си „Горе главата - толкова контакти имам”. Ей, сега ще врътна два-три телефона и съм в джаза. Такаааа.... ”ми то сегааааа, няма как”. „Търсехме преди месец, ама вече наехме човек”. „Ееее, що не звънна преди два месеца”. „Оххх, съкратихме щата, знаеш как е, криза!”. „Обади ми се пак есента и ще видим”.

Ок. Продължаваме през интернет. По зададени критерии откриваме позиции, на които отговаряме на 200 не, ами на 500%. „Ето, бе, кво само се оплакват, че нямало работа”. Пускаме CV-та и настава едно велико чакане в стил „да падне тавана”, защото пускайки автобиография не знаем къде отива то - нейде във виртуалното пространство, в нечия поща или нечий спам. И е чист късмет дали някой ще го получи и отвори, а камо ли зачете.

Интервю с работодател

Не щеш ли са те поканили на интервю. Дори понякога има няколко на брой интервюта – първо писмен тест, после устно събеседване. Няма лошо – аз също съм привърженик на този тип избор на служител. В крайна сметка е много важно да се види дали се назначава грамотен човек.

Обикновено интервюто минава много добре, харесали сме се с хората, договорили сме условията на работа и си казваме спокойно: „Супер, там съм!”. „Ще ви се обадим другата седмица!” „Доообре!” Другата седмица обикновено минава в по-другата и в по-по-другата. „Бе я аз да звънна/да им пиша!” Резултат: изключен телефон или най-много отговор от типа: „ами още не сме избрали”.

И така месец, два, три. При избор на вариант имейл обикновено резултатът е „луната спи”. На тва му се вика „обратна връзка” или по-модерното понятие „фийдбек”. Яснота по даден въпрос, какъвто и да е той. Защото все пак сме имали интервю с някой от мениджърите на фирмата и се предполага, че би следвало да са учили или поне да са чували за това понятие и има ли то почва у нас? Е, май няма.

Но и не само у нас

В това също сме се убедили. Международни фирми, стъпили вече или стъпващи на бг пазара, се побългаряват в бизнес комуникацията тутакси. Където има една дума - още от летището. Обаче пък те някак директни хората, не като нас шушумушу, а ти казват: „Извинявайте, но вие защо кандидатствате за тази позиция?”. Ами от немай къде. Вие кандидатствате за работно място, на чиито изисквания отговаряте на 500% - притежавате уменията, които са посочени в обявата, можете да се справите с отговорностите, които се изискват, поради простата причина, че отдавна сте минали по този път, но към момента имате нужда от работа.

„Според мен Вие сте оувъркуолифайд!” – казва работодателят. Може и да съм, но какво от това. Аз си търся работа, кандидатствал съм при вас и ако смятате, че притежавам необходимите качества и сме си стиснали ръцете за условията на работа, защо да не ме вземете?! Ами именно поради тази причина – вие НЕ ставате, защото СТЕ оувъркуолифайд. А ние тука си търсиме друг тип човек.

Не ставаш. Точка

Значи или си неподходящ, защото не отговаряш на изискванията, не си между 20 и 25 години с 10 години стаж в областта, или си с дете и се предполага, че ще искаш да си тръгваш с час по-рано и няма да даваш всичко за работата, или пък си 30-годишна жена, която е възможно скоро да забременее, или пък си твърде възрастен, или искаш много пари, или пък си твърде квалифициран и ще искаш да се развиваш и съответно ще напуснеш. Абе с две думи – не ставаш.

А ти всъщност просто искаш да почнеш работа, на чиито критерии отговаряш и си съгласен с условията на работодателя. Но той пък си търси в буквалния смисъл на думата „служител” – човек, който да му служи, а не да генерира идеи, защото обикновено тези хора са бунтари и може да не се задържат много дълго на това работно място. А работодателят не ги иска такива - той иска „сигурни” хора, които да не знаят много-много. 

Лечението...

Адаптация спрямо новата пазарна ситуация. СV-то следва да се премодифицира: да се премахнат всички степени и квалификации, придобити с течение на времето. Също така следва да се премахне владеенето на чужди, и в частност на зааападни езици, или поне да се занижат нивата на владеене - от „отлично” да стане „много добро” и т.н. Стажовете и по-сериозните позиции, на които сте работили, също следва да бъдат елиминирани. Същото се отнася и за компютърните умения – оставате само Уърд и Ексел. Най-много!

И да не направите голямата грешка, която по навик бихте могли да допуснете - да изпратите портфолиото си. Снимката гледайте да е някоя по-неангажираща, да не гледате „строго, но справедливо” тип „бай Ставри, южно изложение”.

Така евентуално би било по-лесно да ви извикат на заветното интервю за работа. Aко можете да премахнете и интелигентния си поглед по време на интервюто, вече бих могла да ви стисна ръката. Защото пазарът към момента би могъл да ви вземе всичко - това, в което вярвате, за което сте се борили през годините и с което се идентифицирате. Но искрата и интелектът в очите, никой не би могъл да ви ги отнеме.

Oще: автобиография  диагноза  интервю  квалификация  криза  работа  работодател 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

34 Ближи си сладоледа | 07.09.201120:58

"оувъркуолифайд” викаш? Ко да кажа по въпроса? То убуу учило, учило тва англйски, тва немски, тва френския некой и друг испански. И най - са ми нтерсени тия учЕните като искат да си кажат мейла. Давай да го спелваме, на къв език ша спелваш? На английски ли, на немски, ли на френски или на испански. Ти земи да научиш първо българския, че пишеш с зашеметяващи грешки, па после спелвай колко искаш, че ми стана страшно като прочетох ЛютиброТ в едно писмо написано в бюро за патенти и запазени търговски марки. Според мен безразборното използване на чужди думи не ни прави по -учени, нито по- умни.
Аз имам един колега от Трън, ако им го изпратя да си поговорят дали ще му разберат хоратата/приказката/?
А сега игри за напреднали - какво значи: "Я я ю!" на трънски.

Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

33 Блуждаещ читател | 07.09.201119:16

Четейки написаното си спомних една куриозна за нашата татковина случка, в която бях участник.
Та преди 15ина години, още преди голямата инфлация, кандидатствах за работа в една голяма фирма придобила наскоро едно софийско предприятие. Та минаха ни на разни тестове, писмени и устни. Някои отпаднаха още в началото, други като мен останаха и след поредното събеседване ми казаха да мина през касата ??? Объркан
Там ми дадоха един запечатан плик, подписах се че съм го получил и си излязох. Изненадата беше пълна, когато отворих плика и в него имаше кратка бележка, с която ми се извиняват за изгубеното време и 10лв.
Да, прочетохте правилно, банкнота от 10лв. Тогава стигаше за едно скромно хапване из промишлената зона на София.
Направо бях, като ударен от нежна женска ръка.
Смее се
Компанията беше "Хюндай" в завода за трансформатори
Та мисля си как "простите" корейци си купиха за няколко стотин долара няколко стотин верни фена въпреки че на работа взеха само няколко човека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

32 Mile Manolov | 07.09.201115:34

абе мое и аз да съм прос ма знам каде да отида да ми свършат работа... маса фирми са си повервали, че са големи. Та по тая причина сакат да си затворят кръга във фирмата. Мое да продават зарзават ма поддържат гараж и монтьори ^^
И поне им иде дебело тая екстра назначават некви тупани на некви пари и те така Усмивка
Да не говорим, че у сека дупка дето и се вика офис с 10-20 пешкира един зима и "администрирането". За без пари "оти му е хоби". После пита по форумите, виси по нощите и усира сичкото дето некак е работило. Затуй сичко в бантустана е на ниво "ПИОНЕР". аман от натегачи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

31 Оня Дето Го Трият | 07.09.201114:47

Ясно е, че след като на пазара на труда се търсят единствено сервитьори, фризьорки и нощни пазачи (вижте обявите), то всеки с ква да е диплома се явява "свръхквалифициран"!
А се търсят предимно такива, поради простия факт, че в България индустрията е почти умряла, а за някакво високотехнологично производство и развитие на продукти и дума да не става. Тук-там има по някое изключение, но изключенията просто потвърждават правилото. Дори не е нужно да ми ги посочвате!
Моля т.нар. компютърни специалисти да не се чувстват засегнати, както и онези "в рекламата" - за тях знаем, че са единствени и на световно ниво още по рождение Смее се
Така че при обявена заплата от 300 лв за пазач, никой няма да ти даде 1000 защото имаш висшУ, камо ли пък да му е зор да те задържи - незнам що темата се изкриви натам...
Пазара си търси хора за 300-левови работи и май все повече хората с умения стават излишни поради споменатите по-горе причини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

30 Nikoj Nqkoj1 | 07.09.201113:45

до Ф ком.24,

за свръхквалифицирани се смятат само слабо образованите хора с малко и еднотипен опит.

И аз като излязох от университета се мислех за свръхквалифициран(имах вече две години опит по специалността и завърших почти с отличие) и това продължи няколко месеца докато попаднах в една фирма в която разбрах че моите знания в сравнение с колегите ми са големи но в сравнение с тези във фирмата са пренебрежимо малки.
(Така че много е важна базата за сравнение (с кой се сравняваш), аз с циганите не се сравнявам.)
И вече доста години съм в тази фирма и въпреки, че се квалифицирам постоянно и трупам изключително разнообразен опит - И въобще не си мисля че със свръх, защото знам колко много имам още да уча и работя, за да мога да достигна тези нива към които се стремя.

А иначе съм свръхквалифициран за метач - в това не споря, само дето не кандидатствам за метач. Така че свърхквалификацията ми в тази сфера просто не ми върши никаква работа.

И последно - щом някой си мисли че е свръхквалифициран за някаква работа - то явно че кандидатства за метач.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 13:34

29 Ф дел Донго | 07.09.201112:35

Катя,
до сега нито един работодател не ми е отговорил какво възнаграждение предлага.
Но всички искат да знаят какво очаквам аз.
Леко некоректно е и създава впечатление за участие в търг с намаляващо наддаване.

Интересно ми е какъв процент от Специалистите ЧР са завършили Психология. Щом си от бранша би ли могла да споедиш с нас, ако знаеш? Или поне твоите лични впечатления. Ти какво си завършила?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

28 Venko Grigorov | 07.09.201112:25

# 26 И още един поглед - подходящия кандидат се назначава при обявена заплата от примерно 500 лева и на първия месец му се дават 400 и му се казва, че за съжаление това му е заплатата и ако иска може да си ходи. HR-ли? Само "фирмата" ви е голяма.

Да ви светна за една проста истина - при пазара на труда както на всеки друг пазар има търсене и предлагане. Поведението на българските HR-ри е все едно да влезеш в бакалница без цени на стоките и като поискаш да си купиш кило салам да те питат колко даваш ...

Уважаема, Работодателя ПРЕДЛАГА своите условия. Ако условията ти са многократно по-ниски от моето изискване, очевидно е, че "не ставам", но да ми кажеш че "не ставам" априори, защото така очакваш е най-малкото идиотизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

27 axsbf | 07.09.201112:15

Браво на автора! Потвърждавам написаното и поради лични впечатления, за съжаление неприятни! Никога в Бг не е имало реална работаще пазарна икономика, оттам и никакъв реален подбор на качествени хора за съответните свободни позиции. Сайтовете, които рекламират свободни работни места, вероятно заработват не от подпомагане на бизнеса с кадри, а от броя кликвания в тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 14:01

26 Катя | 07.09.201111:52

Поради скромния ми опит от другата страна, т.е. от страна на провеждащите интервю ще ви предложа още един поглед.
Кандидатът е идеален, покрива изискванията 500% - чудесно.
Но иска възнаграждение в пъти по-високо от предвиденото за позицията.
Еми - не става, да.
Но не защото е твърде идеален, а защото е твърде скъп.
Често най-простото обяснение е вярното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 11:13

25 Schizofrenina Shiz | 07.09.201110:41

проблема, според мен, не е само в кадрите, а в този който ги създава - калпавото образование и пошлите работодатели, които хем искат да си свръх квалифициран, хем искат да спестят някой лев. От друга страна не може да не вземат чичовото на работа, а другия да опъва за двама.+ всичко описано в статията, смятам за вярно. Тези дето плюят само кандидатите и работниците не гледат обективно - те си имат работа -сития на гладния не вярва. Освен това зависи в каква сфера си квалифициран за да те гонят с предложения - ако си педагог, библиотекар, психолог или друга хуманитарна специалност, нещата стоят по иначе.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани