Въпросите, от които боли | webcafe.bg
Webcafe

Въпросите, от които боли

Кристина Владимирова
12.06.2016, 09:35 (обновена 04.07.2016, 11:36)

Най-страшно беше да попаднем сред приятели, които току-що са станали родители. Имах чувството, че те смятат, че са направили най-великия подвиг, създавайки поколение. При една такава среща се изливаха безброй нравоучения на тема „Децата като висша ценност и как е грях да бавиш доставката".

Винаги са ме насърчавали да питам - обикновено баба ми казваше, че с питане и до Цариград се стига. След това „питането" се превърна в моя професия. Учеха ме да задавам въпроси за всяко нещо, което ме интересува. Но дойде време, в което осъзнах, че има въпроси, които водят до „черния списък" в тефтера ми. Нека поясня.

30-те години са интересно време. Половината ти приятели вече са женени, а на другите това им предстои. Рядко имаш приятел без гадже. Всички са по двойки. И темата за брак не плаши никой - даже си свикнал да ходиш на сватби (особено лятото).

Рядко някой живее при родителите си - почти всеки е с по един жилищен кредит зад гърба си, а в професионалната йерархия е най-малкото младши експерт. Четвъртък е просто четвъртият работен ден, а не „малката събота".

Представата за петъчна среща с приятели в повечето случаи не означава прибиране в малките часове на следващия ден - без спомен от предната вечер. Животът заприличва на този на „големите". Не ти е лошо - напротив. Някак си ти е спокойно.

Започват да се появят и децата. Нормално е. И прекрасно. Почти всяка приятелка, която забелязваш, че леко се е закръглила, рязко отказва виното и цигарите и свенливо казва, че ще става мама. След месец вече говори в множествено число.

Винаги когато някой каже, че ще има бебе, в мен изниква споменът за един приятел - тогава 19-годишен, който разбра, че най-добрият му приятел ще става баща. Ходи като ударен с мокър парцал една седмица. Ожали бъдещия баща. Животът за „потърпевшия" свършваше. Е, на тридесет и нещо няма такава драма.

Мъжете вече говорят, че „е време", започват да пресмятат на колко години ще бъдат на бала на децата си. Не знам къде е драмата да си на петдесет и да имаш абитуриент. Но за повечето е.

За жените е различно - разделям ги на два типа. За първия вече споменах - те съвсем осъзнато искат да създадат поколение. И го правят. Пак казвам - това е прекрасно и може би далеч по-отговорно и смислено от втората група - тези, към които аз бих се причислила.

Не мразя децата, напротив. Но не искам деца все още. Мисля, че на тридесет и нещо, искам да съм господар на себе си. Искам да работя и да не се чувствам гузна, че някой ме чака вкъщи (по тази причина нямам и домашен любимец).

Обичам да пътувам - не мога да си представя, че ще вместо една чанта с най-нужните парцали, ще трябва да напълня колата догоре с колички и кошари. И да не пътувам по-далеч от Гърция. Защото на децата няма да им понесе.

Или да се откажа от специализация - защото, разбирате ли, майка съм. Звучи егоистично. И е. Но не ме е срам.

Все повече хора, обаче, се опитват да ме накарат да се чувствам не-нормална. С въпросите си.

Противно на всякакви женски традиции, преди сватбата си бях наддала няколко килограма. Знам ли - така се беше случило. Не вярвах, че точно за този момент трябва да полагам специални усилия, за да впечатля който и да е. Дори не бях забелязала. Очевидно всички бяха регистрирали тази промяна.

Няма да забравя няколко издайнически погледа към към корема ми. Всички подкрепени с намигване и дежурното „Таз година булка, до година люлка". Преживях го. Сватба е.

След това нещата излязоха извън контрол. Имах чувството, че след „Добър ден!", обикновено следваше „Какво се крие под тази блузка?", „Чакате ли щъркела?", „Мислите ли вече за имена?". Това сериозно ме потискаше.

Реших да отслабна - поне да спрат да ме зяпат в корема. Да не кажа, че най-малкото не е възпитано.

Хубаво, отслабнах. Но това не спря потока от въпроси за бъдещето поколение. Даже започна да се появява и назидателната нотка - „Кога ще направите приятелче за моето дете?", „Не искаш ли да „бременеем" заедно?", „Докато го направиш, Гошко ще е в първи клас!".

Най-страшно беше да попаднем сред приятели, които току-що са станали родители. Имах чувството, че те смятат, че са направили най-великия подвиг, създавайки поколение. При една такава среща се изливаха безброй нравоучения на тема „Децата като висша ценност и как е грях да бавиш доставката".

Един не особено тактичен познат даже ми се скара - направо си ми каза, че съм стара. При дежурния ми искрен отговор, че на този етап не искам деца - просто не все още не съм запленена от идеята да посветя живота си на друг - в повечето случаи получавах само един безкрайно учуден поглед в отговор.

В този поглед се четеше искрено недоумение, примесено с доза осъдително презрение.

„Кой може да не иска дете? Тя! Не-нормална!". Ако трябва да съм честна - не е приятно. Не само от въпроса, но и от реакциите след откровения ми отговор.

Замислих се - всеки път, когато някой задава този въпрос - готов ли е за отговора, който ще получи? Ако пред теб стои човек, който не може да има деца? Или е загубил дете? Ако може да накараш здрав човек, който не бърза да става родител, да се почувства „сбъркан", как ли се чувства някой, който мисли единствено за дете, но съдбата не му дава тази възможност?

Майка ми никога не ми е задавала този въпрос. Защото решението да имаш дете е изключително личен избор.

Това да не искаш да родиш веднага след като се ожениш, или след като навършиш тридесет години, или след като си купиш апартамент, също е въпрос на избор. Така ме е възпитавала - да уважавам личното пространство на хората. И да не се меся в личните им дела.

Не само, че е нетактично, но и боли. В някои случаи - много!

Oще: бременност  жена  живот на 30  личен избор  майка  поколение  приятели с деца  сватба  семейство  съвети за родители  тийнейджъри родители 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

29 sim4o | 19.11.201712:30

В живота има пълни простотии - на които можем и да се отдаваме отвреме-навреме .. а има и важни и съществени неща!
---------------

.."не мога да си представя, че ще вместо една чанта с най-нужните парцали, ще трябва да напълня колата догоре с колички и кошари. И да не пътувам по-далеч от Гърция. Защото на децата няма да им понесе.

Или да се откажа от специализация - защото, разбирате ли, майка съм. Звучи егоистично. И е. Но не ме е срам."
-----------------

Aми и аз съм имал период в който съм пътувал, ходил съм с тайфата на футболни мачове .. на концерти ..

И??
Това да ми е животът? Това да ми е главното? Бе нали уж порастваме?

И майка ми-ако е болна.. да реша, че трябва да имам специализация??
КОЕ в животът е важното .. ходене по мачове? КОЕ ти го осмисля?

Или любовта, семейството?

ама хвала на УебКафе, че дава трибуна на всякакви малоумни идиоти и идиотки ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

28 dedo adji | 19.11.201700:10

Петя, и ти си се поддала на н агона и си родила деца, да ти са живи и здрави. Въпросите са наистина невъзпитани, но няма нужда да боли, освен ако има проблеми със зачатието. Аз се ожених на Христова възраст и също някои ме бъзикаха, но ги отсвирвах, без да ме боли.
А биологичният часовник си трака. За човека е от по-малко значение, но жена да ражда за пръв път след 35 е проблемно, след 45 опасно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

27 peta_wawa | 18.11.201718:01

Ma какви са тези първобитни хора, с които е заобиколена авторката, които само от инстинкти за продължение на рода се водят и няма друга цел в живота за тях Смее се ... Имах такива съученички и съученици, още след основното училище се предадоха на нагона, народиха бебета и цената на памперсите и рецептите за каши се превърнаха в главна тема за разговор. Не само че не ме е боляло, а с кеф прекъснах тези контакти. Когато намериш с кого, кога и къде ще създадеш поколение, което ще придаде друго измерение и смисъл на живота, ако решите че е нужно. 35 години е нормална възраст за първо дете на запад, на кой свят живеете, при добър живот без рискове фертилността не се губи на 27 Чуди се ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

26 Mako | 18.11.201713:21

Майка ми никога не ми е задавала този въпрос. Защото решението да имаш дете е изключително личен избор.
===========================

И авторката - като майка си - никога не си е задавала въпроса дали би писала тази статия, ако мама бе разсъждавала като нея. Мама също не се безпокои особено от факта, че децата на другите ще издържат дъщеря й, когато излезе в пенсия.
Интересна нелюбов към определен тип въпроси...
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

25 Mako | 18.11.201713:17

Лелееееее, тая е била толкова дебела, че я мислели за бременна...
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

24 SamVaims | 18.11.201712:19

>"Не знам защо толкова много хора смятат, че когато имат дете, живота им се превръща в камара памперси, гарнирани със скука и затъпяване."

Защото е напълно вярно, но непълно. Добави също и безпаричие, липса на свободно време и куп потрошени нерви. Тези родители под 30 години са най-прецаканите същества на тази планета. Но агитират за брак и деца, защото нещастието не обича да бъде само.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.11.2017, 08:50

23 Cru DeVill | 18.11.201708:56

Едно не разбирам- след като аз уважавам правото на хората да искат/респ. да си раждат деца, защо те да не уважават чуждото право да не искаме, да изчакаме или просто да не желаем да коментираме темата? В крайна сметка дори една двойка да има репродуктивен или какъвто и да е друг проблем със зачеването/ отглеждането на деца, нейно изконно право е да не се обяснява на всички, които смятат, че призванието им в този живот е да си врат носа в чужди дела. Кои сте вие да съдите?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.10.2016, 13:05

22 Deyan Haustov.1325266530826093 | 19.10.201613:08

Теоретично погледнато всеки човек, който излиза в пенсия трябва да се издържа от хората, които влизат на пазара на труда. Типовете с мисленето "цял живот ще си живея и на старини ще си спомням с кеф" са нищо повече от паразити за обществото. И не, не ми казвайте какъв принос сте имали като млади, едва ли някой в тоя форум е решил световния глад или мигрантската криза.

П.П.
Коментарът ми не се отнася за хората, които НЕ МОГАТ да имат деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2016, 23:06

21 Lila | 27.08.201623:19

Не знам защо толкова много хора смятат, че когато имат дете, живота им се превръща в камара памперси, гарнирани със скука и затъпяване. Доста изкривена представа. Допреди няколко години и аз бях така надъхана, казвайки на всички, че всеки плъх може да се възпроизведе, но видиш ли малко сме тези висши същества с кариера, ум и свобода. Пффф... Пълен смях. Разбираш го едва когато имаш дете. И сега всъщност съм "по-" във всичко. Именно заради него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2016, 16:30

20 Миглена Мицова | 27.08.201616:57

Дали ще има деца, това го решаваме не само ние, но и тия, дето ни ги дават, кажи го Бог, духа на нероденото и Т.н. Поне така го усещам аз..а обществените очаквания, да, ако сме родолюбци, ще се погрижим да оцелее това семе българско, ама колцина мислят за това. Скоро един познат стар ерген се косеше, че щял скоро да умре, а имал спестени доста пари, та омразата струеше, че нямало как да ги изхарчи и чужди щели да ги ядат..Жалко, ние имаме обща съдба и карма, личното развитие следва да повдига и останалите
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани