От злокобен към приветлив - островът на Ди Каприо | webcafe.bg
Webcafe

От злокобен към приветлив - островът на Ди Каприо

webcafeLifecafe, The New York Times, Messy Nessy Chic, Wikipedia
08.02.2016, 19:18 (обновена 19.02.2016, 07:47)

1 от 8 снимки Назад Напред

остров, леонардо ди каприо

Снимка: © www.restorativeislands.com/blackadore-caye

Островът, зaкаупен от Леонардо ди Каприо, се нарича Блекадор Кей (Blackadore Caye) и съвсем не е злокобен, както във филма на Скорсезе, където Лео играе ролята на умопомрачен...

Преди десет години, актьорът Леонардо ди Каприо, които стана световноизвестен освен с епичната си борба за "Оскар", така и с природозащитните си каузи, купи един неголям остров в централноамериканската република Белиз.

Островът се нарича Блекадор Кей (Blackadore Caye) и съвсем не е злокобен, както във филма на Скорсезе, където Лео играе ролята на умопомрачен.

По-скоро парчето земя, което е 104 акра е... ерозирало и тотално загиващо.

Мястото е в нарушено екоравновесие, поради прекомерния риболов, който от столетия се случва наоколо, както и заради ерозията, причинена от изкореняването на растителността, паленето на огньове и друга човешка намеса.

Преди да бъде купен от актьора, Блекадор Кей е популярно място за рибарите, които спират там на път за пазарите към Мексико. Те секат дърветата и използват материала за огньове, с които одимяват улова. Отделно целият риф наоколо е замърсен от ръковини, изхвърляни от хората.

Някога на мястото е имало множество палмови дървета, които са изкоренени. Голяма част от тях са пресадени в хотелите в Сан Педро - най-близкият голям град, който е на 15 минути с лодка.

А иначе Blackadore Caye се намира на 45 минути с лодка от Международното летище в Белиз Philip S. W. Goldson...

Актьорът "се влюбва" в острова, когато преди години отива в Белиз на почивка.

В страната се намира втората по големина поредица от коралови рифове в света - така нареченият Белизийски бариерен риф, а Ди Каприо е запален гмуркач.

Той пожелава да притежава кътче от този природен рай и през 2004-та година успява да се уреди със собственост на островчето - в замяна на 1,75 милиона долара.

Следва продължително търсене, докато, преди две години, актьорът най-после намира строителен предприемач, който да се съгласи с развиването на една амбициозна идея за бъдещето на острова.

А именно създаването на първия в света eco-restorative курорт - тоест курорт, който има за цел да подпомогне екосистемата на място и вместо да нарушава екоравновесието - да го възстанови.

Дори донякъде да звучи в противоречие - човешка дейност, която да възстановява екоравновесието, Ди Каприо вярва в идеята и даже заявява за Тhe New York Times:

"Основната цел е да направим нещо, което ще промени света".

С други думи актьорът има намерение да възстанови Блекадор Кей, да излекува мястото, да събуди природата там, като същевременно печели от екотуризъм.

60-те вили за гостите, които са разработени от архитектите от студио Mclennan, ще бъдат построени върху масивни платформи, които ще се издигат във водата.

Според проекта, чиито снимки можете да разгледате в галерията, на острова ще се отглеждат по защитен начин местни растителни видове, ще бъдат пресадени мангрови дървета.

Целият процес ще бъде наблюдаван от екип от дизайнери, учени, инженери и ландшафтни архитекти, за да може да се проследи въздействието на човешката намеса върху природата.

Очаква се курортът да бъде завършен до 2018 година.

Като част от еко-проекта, ще има строги изисквания какво гостите могат и какво не могат да носят на острова.

"Пластмасови бутилки минерална вода, например, няма да бъдат допускани", пише Ню Йорк Таймс.

Естествено - всичко ще бъде захранвано с възстановяема енергия. За подходящ източник на енергия на мястото се смята слънчевата енергия, затова и 100% от електричеството ще бъде доставяно чрез нея, чрез собствни източници. Ще има системи за разделно събиране на боклука и системи за компостирането му, ще се използват локално произведени храни.

Според проекта, 45% от острова трябва да представляват защитена зона. За сградите ще бъдат използвани възобновяеми материали, както и местни строители, които са добре обучени в използването на "зелени" технологии (Белиз е шампион по развитието на екотуризъм в света).

Идеята звучи много идилично, но срещу нея има и сериозни критики.

Както пише сайтът Messy Nessy Chic, всъщност човешкото строителство и качеството и разнообразието на екосистемите са две напълно несъвместими неща.

Лицемерието на цялото това занимание, според сайта e, че когато се снима филма "Плажът", в който Леонардо ди Каприо e главната звезда, булдозерите на студио 20th Century Fox изравняват естествения плаж Ко Пхи Пхи Лий (Ko Phi Phi Lee) в Тайланд, за да го направят да изглежда по-достоверен "рай" за снимки.

С това от студиото причиняват много щети на околната среда.

За допълнително замърсяване на уникалния плаж допринасят и тълпите туристи, които прииждат да видят къде точно е сниман филмът.

Срещу проблемите на Ко Пхи Пхи Лий заваляха съдебни искове от страна на правозащитници, които твърдяха, че екосистемата на мястото е завинаги нарушена и че след снимките никой не е предприел опити да я възстанови.

Но ако проектът на Леонардо Ди Каприо за възстановяването на острова е успешен, може да смятаме, че той е измил срама от своето съучастие в унищожаването на "Плажа".

Провал на неговия експеримент, от друга страна, би хвърлил сянка на присмех и недоверие в дейностите му на природозащитник номер едно на планетата.

Ди Каприо свърши сериозна работа за привличане на общественото внимание към проблемите, свързани с климатичните промени. Спомнете си само речта му пред ООН през 2014-та.

Повече за курорта може да прочетете тук. Повече за еко-дизайна, който ще бъде използван на "злокобния" все още остров - тук.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

2 Оби Уан | 10.02.201610:31

Лицемерието на цялото това занимание, според сайта e, че когато се снима филма "Плажът", в който Леонардо ди Каприо e главната звезда, булдозерите на студио 20th Century Fox изравняват естествения плаж Ко Пхи Пхи Лий...
******************

В какво точно се изразява "лицемерието" на Лео? Ако друг беше главният герой? По тази логика всички участвали във филма са "лицемери".
Точно обратното - мъчи се да направи нещо положително и не визирам само този остров...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 09.02.201621:30

Хехе, не е ли забавно? Лео е екоактивист говорещ по проблеми свързани включително и с евентуално покачване на нивото на световния океан. От друга страна купува и разработва остров, който ще е от първите потопени късчета земя при покачване нивото на океана. Бях чел за подобни крайбрежни покупки направени и от Ал Гор и Обама, които иначе също са притеснени за нивото на океана.

Не е ли забавно?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани