Къде се губи женският презерватив | webcafe.bg
Webcafe

Къде се губи женският презерватив

Lifecafe, по Pacific Standard
09.09.2013, 22:40 (обновена 11.09.2013, 07:51)
Секси блондинка

Най-големият шанс на FC2 да пробие на пазара е да се окаже в ръцете (и интимните места) на подходящите хора - тези, които е по-вероятно да изпробват нови контрацептиви и да споделят с приятели

По-евтин е и създава по-добро усещане от всичко друго преди него. Защо тогава женският презерватив не е навсякъде?

"Виждаме секси реклами на Trojan или Durex", казва Дженифър Медина Мацуки, директор по достъпността на презервативите в нюйоркската Дирекция по здравето и психическата хигиена, която представи новата серия женски презервативи FC2 на конференция през миналия октомври.

Отговорът звучи така: за женския презерватив няма секси маркетинг. „Хората го виждаха на различни събития и питаха: "Какво всъщност е това?", казва Мацуки.

FC2 бе одобрен от американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2009 г. и има значителни предимства - както пред своите предшественици, така и пред мъжките презервативи. И те са - дава повече власт в ръцете на пасивния сексуален партньор и създава по-добро усещане от първия женски презерватив.

Въпреки това, женските презервативи все така не се превръщат в сериозен играч в света на безопасния секс.

Дирекцията на Мацуки започва да зарежда първия женски презерватив през 1998 г., седем години след неговия дебют, и понастоящем изкупува 1.5 милиона женски презерватива годишно - в сравнение с 35.5 милиона мъжки презервативи.

В световен мащаб FC2 представлява едва 1.6 на сто от общата дистрибуция на презервативи. До момента за него все още има само един-единствен производител, за разлика от десетките производители на мъжки кондоми, макар че други компании като Origami в момента разработват свои модели дамски презервативи.

Докато FC1 беше рекламиран агресивно по женските списания, само за да бъде осмян в същите като претенциозна и абсурдна новост, FC2 се лансира повече по социалните мрежи и чрез обществените здравни организации.

Все още му остава много време, докато отърве от лошата репутация на FC1

FC2 е достъпен онлайн и в някои магазини, но компанията-производителка Female Health Company (FHC), която стоеше и зад предшественика му, до голяма степен е фокусирала маркетинговите си усилия към правителствените служби по обществено здравеопазване в САЩ и чужбина.

Потребителски ориентираният сайт на FC2 обаче съдържа специфична информация, насочена към потенциалните клиентки, продавайки FC2 като по-лъскава и секси версия на презерватива, представен с марката Reality, но по-познат като FC1, който не само приличаше на найлонова торбичка, но и издаваше подобни звуци при употреба.

Освен това, FC1 бе и доста скъп. Той се продаваше в опаковки от по 3 или 6 презерватива, които съответно струваха по 7.50 и 15 долара (днешен еквивалент: около $12.50 и $25), което ги превръщаше в нещо повече от случайна импулсивна покупка. За сравнение, FC2 е по-евтин, но въпреки това тройка презервативи се продава за $6.50, което пак е осезаемо по-скъпо от традиционните презервативи.

Трудни стъпки

Маркетинговата кампания, насочена към лекари, и рекламната кампания в списанията се провалиха и до голяма степен FC1 залежаваше по рафтовете на аптеките и в клиниките.

В края на 1990-те основателят на FHC Мари Ан Лийпър решава да открие причините, поради които FC1 не процъфтява. На първо място се оказва, че жените в таргет-групата на презервативите поначало не са стриктни по отношение на безопасния секс, вероятно защото не приемат себе си като лесна мишена за болестите, предавани по полов път.

На второ място тя открива, че лекарите рядко препоръчват продукта им в своите кабинети, така че само пациентите, които изрично питали за него, са го получавали, а техният брой е бил много малък.

За кофти имиджа на FC1 спомага и фактът, че той се е произвеждал от полиуретан, а FC2 се произвежда от нитрил - точно като ръкавиците, които повечето лекари използват днес. Докато традиционният презерватив трябва да бъде поставен върху възбуден пенис, пасивните партньори могат да поставят FC2 и да го държат в себе си до осем часа.

Организациите по обществено здраве в САЩ и чужбина сега са се фокусирали върху това да привлекат вниманието към FC2 на секс-труженичките, както и на жените в държавите с високи нива на заразяване с ХИВ, където използването на традиционни презервативи е минимално, въпреки обилната им достъпност.

Дългата им издържливост отстранява голяма част от неловкостта, свързвана с традиционните кондоми: няма го чакането на пълната ерекция при мъжа, нито пък наложителните предварителни уговорки дали да се използва презерватив.

А и жените не са единствената таргет група за женския презерватив

Въпреки името си и факта, че FC2 се продава в лилава опаковка, украсена с розов женски символ, транссексуалните и хомосексуалните хора са фокусът на FC2 кампаниите на много организации. "Още от самото начало го рекламираме както на жени, така и на мъже," казва Жаклин Маккрайт, директор на службата за борба с венерическите болести към здравната дирекция в Сан Франциско.

Дейвид Холтгрейв, водещ автор на проучване от 2012 г., което оценява ефективността на разходите по рекламната кампания на женските презервативи във Вашингтон, отдава ограничената популярност на FC2 на липсата на широкодостъпна информация и трайни погрешни схващания за продукта.

Доклад от 2009 г., оценяващ ролята на комуникационните мрежи върху използването на мъжки и женски презервативи, констатира, че познаването на поне един човек, който редовно използва и препоръчва женския презерватив, е способно да повлияе на вероятността от използването на същия продукт.

А гъстите комуникационни мрежи - или мотивирането на хората, които по принцип разговарят редовно помежду си, да говорят за избора си на контрацепция, увеличава вероятността от употреба на женски презерватив 11 пъти. Авторите предполагат, че това се дължи на относителната новост на дамските кондоми: колкото повече хората разговарят за избора на контрацепция, толкова по-малко плашещо им звучи да опитват нови възможности.

Дори респондентите, които споделят, че приятелите им са пробвали женския презерватив, но не го препоръчват, има по-голяма вероятност да го използват в сравнение с тези, които не са обсъждали това с познатите си.

Въпросното изследване, което се позовава на няколко проучвания по цял свят, призовава за допълнителни анализи и изследвания, за да се установят конкретните социални фактори, допринасящи за решенията какви контрацептиви да се използват.

И все пак и то твърди, че най-големият шанс на FC2 да пробие на пазара е да се окаже в ръцете (и интимните места) на подходящите хора - тези, които е по-вероятно да изпробват нови контрацептиви и да споделят с приятели.

FHC видимо са се отказали от традиционната реклама, залагайки на "посланици" на бранда. В САЩ FC2 се раздава безплатно в кафенета, на панаири и във фризьорски салони. Шумът около дамските презервативи обаче - на живо и в социалните медии - е толкова скромен, че дори представители на медицинския бранш, които би трябвало да са запознати с новите разработки в областта на сексуалното здраве, не подозират, че шумящият като найлонова торбичка женски презерватив е достигнал до ново, усъвършенствано поколение.

Вероятно пречка са и неяснотите около поставянето му

Определено си е малко неловко. Вземаш го и се питаш: ‘Абе какво да правя с това нещо? Жаклин Маккрайт от службата за борба с венерическите болести в Сан Франциско споделя, заедно със сътрудниците си, организира демонстрации на панаири с анатомични модели, за да покаже как се поставя дамският кондом.

"Човек не се ражда научен да използва подобен контрацептив," констатира тя. Но пък и традиционните кондоми също не са напълно интуитивни. А и пиенето на хапче срещу забременяване, поставянето на NuvaRing, или проверката на позицията на вече поставена спирала не са неща, които хората знаят изначално, но с тях се свиква, след като човек се ангажира с употребата на конкретния контрацептивен метод.

Безспорно има етап на обучение и привикване с всичко, но когато сте възрастни, се ориентирате лесно.

Oще: жени  женски презерватив  кондом  контрацепция  мъже  секс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 12.09.201312:49

е как къде се е изгубил...... muhihihihi muhihihihi muhihihihi ПОМООООООЩ muhihihihi смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

5 vickpayne | 10.09.201319:43

Случвало ли ви се е да си сложите презерватив и жената и тя с презерватив....все едно е..ш завеса за баня.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 10.09.201317:54

коя съм

Предпазването от СПИН беше патентовано отдавана от "Океански риболов" - Бургас. То е следното : бинт, капут, гипс, бинт, капут, гипс и с една препоръка: да не се ибе.

п.п.

потникът е тесен специалист по набиване на еделвайси в захватното му дупе, за начинът по който се осъществява той има специфична тиролска техника, разработена в съдействие с албанският му супервайзър.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

3 koya sam? | 10.09.201316:01

Ама очаквам ей сега да се появи Потника (сега под дългото име "кокоши трън...") и да обясни нагледно как става Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

2 koya sam? | 10.09.201315:57

Борис, е това ме разсмя. Плюсът ти е от мен.
Що се отнася до "чудото", то май ми е бедна и на мен фантазията да си представя къде се поставя и как точно предпазва от СПИН и прочие.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 10.09.201313:12

вероятно, най-добрата комбинация е използването едновременно на мъжки и женски презерватив. Хем сигурността са удвоява, хем ще се носи мирис като при автомобилните дрифтове което е възбуждащо.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани