Шест метра под земята | webcafe.bg
Webcafe

Шест метра под земята

Lifecafe
09.07.2014, 12:33 (обновена 14.07.2014, 12:09)

1 от 11 снимки Назад Напред

кубър педи

Животът в Кубър Педи се случва под земята

Привидно там няма никой. Ако прелетите със самолет - ще видите само пустинята, някакви загадъчни комини и никакви признаци на живот. Но на това място, което се намира на около 850 км от Аделаида в Южна Австралия, всъщност има град, в който живеят около 2000 души.

Градът не е невидим, просто животът се случва под земята

Добре дошли в Кобър Педи - едно от най-лудите места за живеене в света! Ежедневието тук протича в помещения издълбани в скалите под земята, защото на повърхността темпратурите през деня могат да достигнат до 51 градуса на сянка.

Градът е основан през 1915 година, от европейски заселници, които пристигат в пустинята, с желанието да забогатеят. Всъщност в Кубър Педи се придобива огромната част от опала в света. Ако Австралия е Държавата на Опала, с около 90% от световите залежи, то Кубър Педи определено е Световната столица на този скъпоценен камък.

Богатство в цветовете на дъгата

По ирония на природата самият опал е създаден благодарение на водата, която в тази пустиня днес напълно липсва. В древността обаче, когато дъждовете са се изливали върху песъчливата повърхност, образувалите се течения са кристализирали и са формирали опалите. Работата на миньорите е именно да търсят улеи или цепнатини в скалите, където би могла да се е стекла дъждовна вода и в следствие да се е формирал драгоценният камък. Обикновено опалът се забелязва лесно. Той излъчва сияние във всички цветове на дъгата.

Туристически хит

След 80-те години обаче тук, освен минната индустрия, започва да се развива и туризмът. Затова под земята се намира и Desert Cave Hotel - единственият 4-звезден подземен хотел в света (виж видео).
За туристите работят също и множество мотели, подземни барове, църкви, параклиси, магазини и дори музеи.

В Кубър Педи има 1500 жилища.

Някои от домовете се разпростират на площ от цели 450 кв. метра. Обитателите на миньорското градче са предимно европейци или с европейски произход. Градът е дом на над 45 националности.

Средностатистическият пещерен дом се намира на около 2 до 6 метра под земята и е снабден с модерни удобства. Има няколко спални, хол, кухня и баня. И основното предимство: може да бъде издълбан в скалите за горе долу същата сума, която струва да се построи къща на повърхността.

Домовете разполагат с поддържащи колони които са дебели около метър, както и с естествени комини за вентилация.

В Кубър Педи обаче няма канализация, затова кухните и баните са разположени над повърността.

Това може да е минус, но помислете си за плюсовете: ако ви се наложи да разширите дома си, за да посрещнете нов член на домакинството, всичко, което трябва да направите е да покопаете. А при всяко копаене - шансът да забогатеете нараства лавинообразно.

Местен мотел например забогатява с 360 000 долара от намерени опали, докато копае скалите за изработка на стаи за гостите.

С една дума - хващайте самолета и към Австралия!

А ако не можете да си позволите пътуване дотам, поне отдайте заслуженото на този изключителен град като гледате филма „Оплова мечта" (Opal Dream) от 2006 година, чието действие се развива именно в Кубър Педи.

Oще: австралия  град  кубър педи  мина  опал  пустиня  скъпоценен камък 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани