Депресираните остаряват по-бързо | webcafe.bg
Webcafe

Депресираните остаряват по-бързо

Lifecafe, по BBC, Forbes
13.11.2013, 19:06 (обновена 20.11.2013, 11:50)
момиче, самота, тъга, любов

Снимка: © deviantart.com

Депресията влияе директно върху клетките в нашето тяло

Депресивните състояния могат да ни отнемат младостта, ускорявайки клетъчните процеси на стареене, показва ново проучване. Лабораторни тестове и наблюдения са доказали по-бързо състаряване на клетките при хора, които страдат от тежка форма на депресия или са преживявали силен емоционален удар в миналото.

Откритието се потвърждава от кръвно изследване на 2400 души между 18- и 64-годишна възраст, извършено от американски и холандски учени, които анализирали процеса на теломерно скъсяване.

Теломерите са окончанията на хромозомите, носещи нашето ДНК, чиято цел е да спират загубата на жизненоважния генетичен код. Те се скъсяват с всяко клетъчно делене, докато накрая не престанат да функционират - така се обяснява и измерва клетъчното стареене.

Преди това специалистите знаеха, че хората, страдащи от силни депресии, са повече изложени на по-голям риск от заболявания, свързани с остаряването - затлъстяване, сърдечни болести, диабет, рак. Те обаче подозират, че депресията влияе директно върху клетките в човешкия организъм.

И намират потвърждение

И така, над 1/3 от доброволците в експеримента страдали от депресия по време на провеждането му, втората третина са преживели такъв тежък период в миналото си, а останалите никога не са били депресирани.

Оказва се, че страдащите от депресия имат по-къси теломери, независимо от начина им на живот. При добавяне на вредни за здравето навици - като цигари и алкохол - разликите станали още по-очевидни. Съвсем очаквано, най-лошите резултати се наблюдават при засегнатите от хронична депресия и, психични разстройства.

За момента д-р Жосин Верхоевен и екипът от учени свързват стареенето с тежките форми на клинична депресия или душевно разстройство.

„Като цяло, това изследване дава убедителни доказателства, че състоянието на силен емоционален стрес, известно като клинична депресия или Голямо депресивно разстройство (ГДР), наистина може да повлияе върху физическото износване на човешкото тяло чрез ускоряване на биологичните процеси на стареене", пишат учените.

Тепърва ще се правят тестове как различните антидепресанти влияят върху теломерите. Иначе учените препоръчват физическите упражнения, медитацията и здравословния начин на живот като средство за справяне с депресията.

Световната здравна организация е изчислила, че от душевната болест страдат 350 милиона души в цял свят.

Oще: депресия  днк  здраве  клетки  остаряване  старост  теломери 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 18.11.201308:41

В последно време телометрите ми се скъсяват всеки път щом чуя новини. Особено някой като СС или ББ. Опитвам се да се занимавам повече със спорт и четене на книги, но в заоикалящата ме социална среда стресът е много над обичайното Объркан
   

оценка

+0 -0