Иванка Тръмп - от модел до магнат | webcafe.bg
Webcafe

Иванка Тръмп - от модел до магнат

Lifecafe, по Guardian
29.03.2016, 22:53 (обновена 04.04.2016, 11:25)

1 от 7 снимки Назад Напред

иванка тръмп

Снимка: © Getty Images

През последното десетилетие 34-годишната предприемачка е продавала всичко - от бебешки обувки и бижутерия от висок клас до брандинг на курорти и луксозни недвижими имоти.

Иванка Тръмп, подобно на приятелката си Челси Клинтън, не харесва особено пресата. Вероятно това е разбираемо, като се има предвид, че става дума за дъщерята на Доналд Тръмп, израснала с редовни шокиращи заглавия в пресата за живота на баща й. Едно от тях е цитат от тогавашната му любовница Марла Мейпълс - гласеше: "Най-добрият секс, който съм правила някога".

В интервю през 2007 за GQ, Иванка описа медиите по това време като "злобни и брутални", докато си спомняше как фотографи са я дебнали пред девическото училище Chapin в Манхатън. Един от тях я е питал дали е истина, че баща й си го бива в леглото. Тогава тя е била на 9 години.

"Това ме научи да не вярвам на никого," сподели тя в интервюто си.

"Никога не можеш да свалиш гарда, и всъщност никога не съм го сваляла през цялото това време"

Иванка изглежда мрази журналистите и напълно основателно се стреми да избягва контактите с пресата, които не "работят в полза на бранда", но дъщерята на основния претендент на републиканската партия за президентския пост надали ще успява още дълго да избягва вниманието на медиите в предстоящите месеци, особено ако възобнови кампанията си в негова полза, и ако се появява по-често пред медии, за да го подкрепя, след като роди третото си дете. Баща й неведнъж се възползваше от спокойното и ефективно нейно публично поведение в своя полза, преди тя да се оттегли в навечерието на раждането на малкия Тиодор.

Иванка като цяло избягва да обсъжда неговите конкретни политически решения за Америка, но по всичко личи, че тя напълно подкрепя амбициите му, макар да загатна, че не е съгласна с някои от нещата, които той е казал, че ще направи в Белия дом.

"Той е мой баща и го обичам, и напълно го подкрепям. Винаги съм зад него, ако това е в негова полза", каза тя пред Town & Country тази година. Същевременно обаче тя допълва:

"В политически аспект, не оспорвам неговите думи. Това е неговата кампания. Не смятам, че моята роля е да го правя. Но бих му възразила като негово дете. Това правят децата. Арабела ми възразява ежедневно. Хората ме питат имаме ли разногласия с баща ми за нещо - би било странно, ако нямахме."

Извън кампанията, Иванка е доста заета

През последното десетилетие 34-годишната предприемачка е продавала всичко - от бебешки обувки и бижутерия от висок клас до брандинг на курорти и луксозни недвижими имоти. Хората искат това, което тя продава. Въпросът, който някои вече започнаха да си задават, е дали те ще продължат да подкрепят бранда й, когато той неотделимо е свързан с изявленията на баща й по отношение на мексиканците, жените и мюсюлманите.

Всяка бизнесдама би се досетила, че подобни изказвания вредят на бизнеса и Иванка вече е видяла как компании като NBC и Macy's прекратиха отношенията си с баща й заради някои от по-скандалните му коментари. Но личната лоялност все пак е на първо място в семейство Тръмп, където неприятностите изглежда се считат за предизвикателство, преодолявано с цел натрупване на сила. Всъщност Иванка често казва, че раздялата на родителите й и последвалото медийно отразяване са сближили още повече семейството.

След тежкия и публичен развод на родителите й, Ивана записа децата си в частни училища, за да ги предпази от медийна обсада. Въпреки че Доналд несъмнено беше отговорен за някои от най-агресивните медийни публикации, Иванка пише в книгата си, че никога не е обвинявала баща си за възникналия хаос.

Вместо това по нейни думи разводът "ме сближи с баща ми. Не защото заемах негова страна, а защото повече не можех да го приемам за даденост."

Иванка скоро постъпва в престижния пансион Choate Rosemary Hall в Уолингфорд, Кънектикът. Макар че за по-големия й брат пансионът носи облекчение, Иванка заявява пред Town & Country: "Просто исках да се махна от Уолингфорд".

И в някакъв смисъл го прави, ставайки модел на 14-годишна възраст

Тя първо се налага да се договори с родителите си - те й казват, че може да работи като модел, стига да получи разрешението на училището, да не пропуска часове и да не развали успеха си. Училището, както тя пише в книгата си, е било по-трудно за убеждаване, но тя използва факта, че "бяха дали подобен отпуск на ученик, който тренираше за олимпийски скиор, така че използвах прецедента в моя полза и получих каквото исках".

По нейни думи това е била първата стъпка в правенето на нещо самостоятелно, без то да е свързано със семейния бизнес - и първият път, в който тя е правела нещо, от което родителите й първоначално не са били очаровани.

Сключила договор с Elite Model Management, Иванка получава фотосесия в Elle, появява се в реклами на Tommy Hilfiger, оказва се на корицата на Seventeen през 1997, качва се на парижкия подиум за Тиери Мюглер, участва в благотворително събитие за Versace, и е съводещ на Miss Teen USA през 1997 - всичко това преди дори да има право да си изкара шофьорска книжка.

Тя обаче не харесва особено моделската кариера, и заявява пред 2007: "Тя беше толкова безмилостна като бранш, колкото и недвижимите имоти - тези, с които се срещаш в този бизнес, са адски трудни хора." В книгата си The Trump Card, тя казва, че е осъзнала при втория си ангажимент - кампанията за Tommy Hilfiger - че "моделите са най-злите, лукави кучки на планетата... разглезени, недостатъчно контролирани, недообразовани, свикнали да им се угажда тийнейджърки, чийто успех идва като пряк резултат от разочарованието за някой друг".

След гимназията тя изоставя моделството и се записва в бизнес-школата "Уортън"

След завършването тя отказва да работи за баща си и приема нисък пост в друга фирма за недвижими имоти в Ню Йорк, Forest City. Когато е започвала, по нейни думи "вършех тежка работа с още 15 други току-що завършили университета хлапета", и е спечелила $50 000 за година.

Иванка пише в книгата си, че успехът там е означавал, че може да отиде в Trump Organization, знаейки, че може да предложи нещо повече от само фамилията си. След две години престой във Forest City, тя се присъединява към бизнеса на баща си, където оттогава насам се е издигнала до поста на изпълнителен вицепрезидент по изкупуванията и бизнес развитието.

Като такава тя вероятно би казала, че се е присъединила към "най-високия ранг" жени, работещи с баща й, фраза, която използва пред Town & Country, за да защити баща си заради изказванията му за правата на жените.

"Той на 100% вярва в равенството на половете", твърди тя пред CNN. "Социално, политически и икономически... мисля, че той е един от големите борци за правата на жените".

Въпреки че критиците твърдят, че нейният бърз възход в семейната компания - освен настоящата й позиция тя е и от 2006 до миналата година член на журито в реалити шоуто на баща си по NBC "Celebrity Apprentice" (първоизточникът на "Звездни стажанти") - е само чист непотизъм, Иванка има готов отговор за тях.

"Без значение колко различен е кариерният път, който избираме в сравнение с родителите си, хората винаги ще казват, че не бихме успели да стигнем дотам, ако нямахме името си", заявява тя пред New York Magazine през 2004. "В крайна сметка, няма начин да се разбере дали наистина е така или не." Пред Politico през 2015 тя казва, че и тя, и нейните братя са използвали "скептицизма и критиките" като "мотивация да бъдем по-добри, да правим повече, да се стремим към по-високи цели."

Тези, които са работили с нея, определено не я считат за посредствена

Майкъл Ашнър, председател на борда и изпълнителен директор на Winthrop Realty Trust, е комуникирал директно с тогава бременната Иванка, докато е преговарял за продажбата на Doral, курорт и голф игрище във Флорида, през 2011 г. Той заявява пред Town & Country през 2015, че "тя е един от най-умелите бизнесмени, с които съм си имал работа. Бях изненадан. Чудех се дали ще прилича на баща си, или ще има някакви превземки. Няма нищо такова."

В личния й живот, както и в професионалния, Иванка като че ли изгражда сама живота, който желае. През 2007 г. - по-малко от две години след края на дълга връзка с продуцента Бинго Губелман - тя казва пред GQ "Обичам да флиртувам в момента," след което допълва: "В смисъл, нямам търпение да се омъжа и да имам много малки деца." (По-късно тя каза приблизително същото и пред Marie Claire.)

Възможно е към момента, в който тя е давала тези интервюта, вече да се е запознала със сегашния й съпруг, издателят и наследник на империя за недвижими имоти Джаред Къшнър - тя сподели пред Vogue през 2015, че са се срещнали на бизнес-вечеря. Те сключват брак - след като тя приема юдаизма - през 2009, и след това тя ражда дъщеря си Арабела през 2011, сина си Джоузеф през 2013 и сега малкия Тиодор.

Тя е учила за приемането на юдаизма при равин Хаскел Лукстайн в конгрегацията Kehilath Jeshurun на Източна 85-та улица - необходимо условие за семейството му, спазващото ортодоксалния юдаизъм, да одобри връзката им.

Иванка нарича процеса на приемане на юдаизма "страхотно и изпълващо изживяване", въпреки че не се чувства задължена да подхожда напълно сериозно към него. В интервю през 2008 за New York Magazine, тя си спомня ранните дни на връзката си: "Една от шегите, които започнах от началото да правя, когато излизахме с Джаред в началото, е че съм нюйоркчанка, и се занимавам с недвижими имоти. Тоест съм толкова близо до еврейството, с акцент върху "близо", колкото изобщо може да бъде някой."

Тя заявява пред Vogue през 2015, че семейството спазва кашерните традиции за храната и разказва пред Town & Country, че петъчните вечери са само за семейството й - отправа към спазването на шабат.

Що се отнася до това как Къшнър възприема съпругата си, преди време той беше казал: "Няма много глупости в живота на Иванка. Преживявайки през всичко, което е видяла като дете, тя има много добър филтър какво е реално и какво не, какво си заслужава и какво не."

Предвид все по-агресивните политически изявления на баща й, някои може да се усъмнят в дали филтърът на Иванка за "глупости" все още функционира

Иванка има много за губене - вероятно дори повече от самия Доналд, тъй като той вече е имал продължителна кариера, а тя е прекарала голяма част от зрелия си живот, опитвайки се да бъде нещо повече от просто наследник на неговата империя. Дали нейната лоялност към баща й в крайна сметка не помогне или ще навреди на семейния бизнес, на който тя е посветила почти целия си професионален живот?

Американците винаги са се връщали към бранда на Тръмп, независимо какво са се случва. И Иванка, подобно на останалата част от семейството си, залага на това те да продължават да го правят.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани