Само с якички | webcafe.bg
Webcafe

Само с якички

Пролет Йорданова
28.12.2010, 13:54 (обновена 06.01.2011, 18:47)
голф

Снимка: © Getty Images

Забравете дънките, сандалите и хавайките, когато стъпите на голф игрище.

Етикетът в голфа е почти толкова важен колкото и самите игрови умения. Стриктното му спазване няма да ви направи автоматично Тайгър Уудс, но пък нарушаването му със сигурност ще ви изхвърли от терена.

Ето основните правила, с които трябва да сте наясно преди да се захванете с голф.

Екипировка

Когато се запътите към игрището, в голф чантата ви трябва да има максимум 14 стика. Долна граница няма, но ако решите да не се претоварвате, а в хода на играта да заемете някой стик от партньора си, няма да му направите добро впечатление. Така че заложете на числото 14.

Не пестете и от резервни топки - в крайна сметка при първото си излизане на игрището със сигурност ще изгубите доста топки. И вместо да изнервяте околните с безкрайното им търсене, е добре да сте се запасили.

Запазете си стартово време - и го спазете!

При всяка игра на голф през живота ви трябва да си запазите стартово време. Можете да го направите като се обадите по телефона предишния ден или няколко дни по-рано.

След като веднъж уточните часа, е извънредно важно наистина да го спазите. Затова планирайте нещата така, че да сте на игрището поне половин час по-рано, даже и повече, за да имате време да загреете и потренирате.

На уважаващите себе си игрища дори и една минута закъснение просто ще ви коства провалени планове за деня.

По дрехите ще ви посрещнат

Забравете дънките, сандалите и хавайките, когато стъпите на голф игрище. За най-сигурно проверете предварително какъв е дрескодът. Снабдете се с голф обувки и ръкавица - една ръкавица, само лява, ако играете с водеща дясна ръка.

Шортите ви не трябва да са прекалено къси или прекалено шарени, а тениската - задължително с яка.

По ред на номерата

На първа дупка можете да хвърляте чоп кой от групата започва да играе пръв. Оттам насетне обаче си има строги правила за реда на играчите. На всяка следваща дупка първи започва този, който е играл най-добре на предишната. Когато всички са изпълнили началния си удар, играчът, който е най-далече от дупката, първи изпълнява втория си удар.

Не пипайте топката

Един от най-важните постулати в голфа, около които е изграден целият правилник, е топката да се отиграва оттам, където е паднала - за нищо на света нямате право да я местите, така че да направите удара по-удобен, освен ако не сте готови да понесете наказание.

Не я пипайте нито с ръка, нито с крак, просто я отиграйте по възможно най-добрия начин. Е, това звучи комично, когато вашето майсторство е изпратило топката в клоните на някое дърво или във вълните на океана. Но за тези случаи си има отделни правила - важното е да ги спазвате.

Изгубени топки

Това се случва и на най-добрите играчи - заради вятъра, неправилен избор на стик или просто карък, топката изобщо не се съобразява с посоката, която искате да й дадете и изчезва сред гората, високите храсти или където си реши. Имате пет минути да я търсите. Пет минути, а не например 5 минути и 13 секунди.

Ако след този срок тя все още е в неизвестност, не подлагайте нервите на партньора си на повече изпитания, а просто понесете наказание от един удар и играйте с нова топка.

Игрището не е място за лежерна разходка

Бавната игра е едно от най-изнервящите преживявания на игрището. Особено когато сте начинаещи, трябва да се съобразявате с това, че вероятно следващата група играчи иска да поддържа по-бързо темпо и да се стараете да не бавите играта.

Гледайте да сте готови за удар, когато дойде вашия ред, а не тепърва да се чудите кой стик да извадите от чантата и каква траектория на удар да изберете.

Ако пък следващата група видимо е значително по-бърза от тази, в която сте вие, най-добре е да я пуснете пред вас и да покажете, че сте наясно с етикета.

Пазете играчите

Може да ви се стори смешно, но статистиките изобилстват от изключително неприятни инциденти и травми на голф игрища, причинени най-вече от невнимание и небрежност. При изпълнение на удар внимавайте да не уцелите партньора си вместо топката. И в никакъв случай не тръгвайте да играете, преди да сте убедени, че не можете да достигнете с топката си някой от групата преди вас, дори и с удар като на Тайгър Уудс.

Oще: голф  екипировка  препятствия  тайгър уудс  топки  удар 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 28.12.201014:59

А кога е позволено да вдишаме и колко време трябва да задържим въздуха, без да рискуваме да нарушим етикета?
Шегувам се, разбира се, че голфът е доста "аристократичен" спорт и превземките са част от играта, но определено звучи като изживяване, при което е трудно да се отпуснеш, без да се чувстваш като селяк на гости на английски лорд. Насила предприето действие в интерес на бизнес познанство, и чак на второ място, разтоварващ спорт сред природата.

А, да, имам въпрос - защо едно време имах тениска без яка, на която пишеше "Голф клуб"? Мамка му, подли търговци, добре, че никога не съм играл голф Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани