Медийната империя на сциентолозите в Холивуд | webcafe.bg
Webcafe

Медийната империя на сциентолозите в Холивуд

Webcafe, Матю Дън, news.com.au
30.05.2016, 17:50 (обновена 06.06.2016, 16:49)

1 от 8 снимки Назад Напред

сциентология

Сциентоложката църква се сдоби с невиждано медийно покритие, след като откри супервнушително студио в Холивуд - Scientology Media Productions.

Вижте в галерията кои от холивудските звезди и известни личности са в лоното на Сциентоложката църква

Kомуникационна кула, украсена с два триъгълника и стилизирана буква "S" привлича вниманието в самия център на Холивуд. Кулата се извисява на 45 метра над Сънсет Булевард.

Логото принадлежи на противоречивата Църква на Сциентологията, която брандира с него новия вискотехнологичен медиен комплекс на религиозната общност.

Мястото се нарича Scientology Media Productions (SMP) и е създадено, за да изпълнява функцията на "непокварена комуникационна линия за милиарди души", по думите на лидера на църквата Дейвид Мискавидж.

В реч пред повече от 10 000 последователи, по време на откриването на комплекса, Мискавидж обяви, че глобалният медиен център ще бъде използван за борба със "злонамерените публикации в медиите" и ще спомогне за разпространението на "чистите и неподправени" учения на църквата.

"Както гласи поговорката - ако не напишеш сам собствената си история, някой друг ще го направи вместо теб", заяви той.

"Ние днес ще напишем своята история така, както не е правила никоя друга религия в света. И всичко това ще произлиза именно оттук - от Scientology Media Productions".

Оригиналните постройки, в които се помещава новият сциентоложки комплекс, датират от 1912-та година. Те заемат площ от около 20 декара и са в непосредствена близост до пресечката на булевардите Сънсет и Холивуд.

Бившата сграда, приютявала някога филмови и телевизионни студиа, сега е възстановена с цел разпространение на новите печатни, кабелни и дигитални медии на учението.

Зони за обработка на звук, студия за визуални ефекти, за постпродукция и аудио запис, места за миксиране, за превод на чужди езици и дублаж - новият център може да бъде описан само като супермодерно място за производство на медии и комуникация, построено с невиждан размах.

Според Мискавидж създаването на Scientology Media Productions е абсолютно неизбежно и е единственият начин за разпространение на новата религия в глобалния свят.

"Лафайет Рон Хъбард (основателят на сциентоложката религия - бел. ред) сам е заложил тази идея в учението си, за да сподели своята мъдрост, за да помогне на другите хора да си помогнат сами. Разпространението на истината е единственият начин да се преборим с нападките, идващи от страна на онези, които твърдят, че човекът не може да бъде разбран, че на човека не може да му бъде помогнато.

Ние знаем, че хората имат нужда от помощ. И нещо повече - знаем как да направим това", проповядва Мискавидж.

Според него от много години църквата се стреми да създаде свои медиен център.

"Тази сграда представлява последния компонент от нашата глобална система за сциентоложка комуникация", обяснява той и добавя, че развитието на онлайн съдържание за сциентологията ще привлече нови членове на църквата.

Нахвърляйки статистики с неизвестен източник, Мискавидж обобщава:

"Един млад човек прекарва средно 10 часа на ден в интернет и на всеки 5 секунди някой търси информация за смисъла на живота. Други хора през това време, около шест пъти в секунда, търсят отговори за своята духовност...

Нашият център ще впрегне силата на всяка една социална мрежа, за да достигнат до вас тези отговори".

Лидерът на църквата продължава със статистиката като твърди, че 94 процента от световното население слуша радио всеки ден и средният зрител прекарва 40 часа, залепен за телевизора всяка седмица.

"Очевидният отговор се наложи: собствено радио, собствен телевизионен канал, наши собствени медии..."

Сциентоложката църква е основана от американския автор и създател на научна фантастика Лафайет Рон Хъбард през 1953-та година и представлява религиозна система, основана на самопознанието и духовното израстване чрез различни курсове.

Според вярването на сциентолозите - хората са безсмъртни същества, които са забравили своята истинска природа. Членовете на църквата вярват, че в тях са се въплътили извънземни, които някога са живели на други планети. В центъра на тези учения е властелинът на Галактическата Конфедерация, познат като Ксену.

От самото си възникване сциентологията е приемана на нож, сравнявана е със секта, а обвиненията, че държи членовете си чрез промиване на мозъци и техники за експлоатация и изнудване не спират.

Тези твърдения бяха на фокус и в документалния филм от 2015-та: "Път към пречистване: сциентология и затворът на вярата" (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief), който разкрива злоупотреби и странни практики в противоречивата организация.

Вижте трейлър:

Сциентологията е известна и с войнственото си отношение към критиците и медиите, затова и новият център ще позволи да се разпространяват важни съобщения по-ефективно, без да бъдат преиначени.

Медийната империя ще подслонява също така централния офис на списанието за пропаганда Freedom.


Това поредно отваряне на сграда на сциентолозите е в следствие на цяла вълна от експанзия на религията, започнало преди около двадесет години.

Първият опит да се разшири влиянието на вярването започна със създаването на Bridge Publication през 1993-та - издателство, което си постави за цел печата и разпространението на ученията и творбите на Рон Хъбард по целия свят.

След това се появи International Dissemination and Distribution Centre - печатен и разпространителски център в Лос Анджелис, който се простира на 17 000 кв. м.

Разширението продължи с появата на първокласно филмово студио.

И все пак Scientology Media Productions е най-голямата инвестиция на църквата до този момент.

Според лидерите на религиозната общност, мястото ще бъде отворено и към други организации - към хуманитарни и благотворителни дружества, към други вероизповедания и ще подслонява конференции на различни групи от цял свят.

Дано поне това да оправдае инвестицията, която, според злите езици, Сциентоложката църква всъщност прави единствено с цел да впечатли Холивуд - защото не един и двама супербогати актьори инвестираха през годините в тази религия.

Вижте в галерията кой от Холивуд беше в лоното на Сциентоложката църква, кой избяга и кой остана вътре.

Oще: дейвид мискавидж  религия  рон хъбарт  сциелнтолози  сциентология  том круз  църква на сциентолозите 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани