Защо се обичаме, а се разделяме? | webcafe.bg
Webcafe

Защо се обичаме, а се разделяме?

webcafeLifecafe, по Huffington Post
28.08.2016, 12:15 (обновена 12.09.2016, 13:48)
divorce

Браковете и дългите връзки не се сриват за една нощ. Те приключват след години на незаинтересованост и безразличие един към друг.

В България все още не сме свикнали да се обръщаме към психотерапевт, когато имаме проблеми в отношенията с партньора.

За щастие съветите на доказали се световни специалисти по брачни взаимоотношения могат да бъдат от полза за всяко семейство, тъй като неразбирателствата в съвременните двойки често са универсални в своята същност.

Браковете и дългите връзки не се сриват за една нощ. Те приключват след години на незаинтересованост и неразбиране един към друг.

Ето някои основни причини за раздяла, които според брачните терапевти много хора дълго време пренебрегват в отношенията си, докато вече не е твърде късно.

Любопитството един към друг секва

Няма нещо по-хубаво за един брак от това да продължаваш да вярваш, че половинката ти е интригуваща и дори мистериозна личност, която поради някакъв див късмет се е влюбила в теб.

Когато прекарате твърде много време заедно обаче, започвате да губите интерес относно това кой е човекът до вас извън брачните ви отношения, казва Мелиса Фричъл, психотерапевт от Калифорния, който работи с двойки.

„Както съм забелязала от клиентите си, прекаленото опознаване може да породи скука, но още по-лошото е, че може да подведе хората да не полагат усилия за опознаване на партньора си такъв, какъвто е в настоящия момент.

Защото човекът, който закусва с теб всяка сутрин от 6 години, все още може да те изненада.

За да се поддържа мистерията жива, нужно е да не се спира с въпросите и интереса към другия.

Прекалено много общуване

Общуването е ключът към една здравословна връзка, но някои хора просто прекаляват. Непрекъснатото „какво става, как върви?" или „добре ли си?" в съобщения, обаждания и т.н. може да натовари половинката ви, казва психологът Кристин Дейвин.

„Живеем в общество, в което всички чатят непрекъснато, но това не е добре за една връзка. Ако единият иска вечно да знае какво другият прави, какво мисли и как се чувства във отношенията, другият започва да се натоварва много и удоволствието от общуването се убива."

Сексът се превръща в стресиращо изживяване

Сексът би трябвало да е обединяващ фактор в отношенията, но когато се появят проблеми в комуникацията и дълго време те биват игнорирани, това, което се случва в леглото, се превръща просто в поредното фрустриращо изживяване, казва Фричъл.

„Ако сексът ражда недоразумения или спорове, това не бива да си игнорира. Разговорите за секс може да са предизвикателство, но е важно да се говори открито за тези неща, за да бъде сексуалният живот отново удовлетворяващ и щастлив и за двамата".

Споровете за пари и семеен бюджет стават все по-чести

Парите в една връзка са от значение. Проучване от 2013-а година установява, че двойки, които спорят за пари в ранен етап на отношенията, независимо от това какви са приходите или дълговете им, са в много по-голям риск от раздяла, отколкото останалите.

Различните разбирания за това за какво да се харчи и за какво - не могат да породят трайни конфликти.

Способността да правим компромиси е водеща, но понякога се изисква повече от това. Нужно е да можем да се поставяме на мястото на другия, за да разберем напълно проблема и да го преборим.

Един от партньорите започва да се чувства задушен

Когато жена ви иска да отиде на почивка през уикенда с приятелки, оставете я да го направи. Качественото време, което прекарвате разделени, е много по-важно, отколкото предполагате, казва Дейвин.

„Виждам как много често единият желае да прекарва цялото си свободно време с другия, което не оставя никакъв шанс за разнообразие с приятели или просто за усамотяване.

Това в крайна сметка води до нездравословна зависимост у единия към другия човек в двойката, а едновременно с това мотивира партньора да се опитва да се „освободи" от задушаващото присъствие на половинката си.„

Бракът вече не е приоритет

Да позволяваш всичко и всички да изместват по важност отношенията с любимия човек е рецепта за катастрофа в брака, споделя брачният консултант Кристин Уилки.

„В опита ми дотук най-честата причина за край на взаимоотношенията са прекалено многото ангажименти, които изискват внимание и време, извън връзката с партньора. Независимо дали става дума за работа, деца, спорт или социален живот.

Да, животът е динамичен, но никога половинката не бива да се превръща в част от списък с ангажименти.

„Просто е. Бъдете осъзнати и проактивни в това да превърнете връзката си в приоритет или просто приемете риска да се отдалечите и да се превърнете в непознати" - допълва тя.

 

Oще: брак  брачен консултант  мъже и жени  отношения  причини за раздяла  развод  раздяла  секс  семеен живот  семейство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

1 Dear Ivan | 29.08.201621:32

Благодарим за топлата вода, "Хъфингтън пост". Аз пък познавам една жена, която открива топлата вода поне по 100 пъти всеки ден - инкасаторката на топлата вода Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани