Умни дрехи скоро ще играят ролята на психоаналитици и ще помагат на тези, които ги носят, да се справя със стреса. | webcafe.bg
Webcafe

Създадоха дрехи - психотерапевти

Lifecafe , По BBC
08.06.2010, 18:09 (обновена 08.06.2010, 18:18)
дрехи, мадами

Дрехите се свързват с Интернет чрез смартфон. Когато се установи, че човекът, който ги носи, е в определено емоционално състояние, базата данни ще изпраща медийно съдържание до дрехите в опит да промени настроението.

Умни дрехи скоро ще играят ролята на психоаналитици и ще помагат на тези, които ги носят, да се справя със стреса.

Прототипът на високотехнологично облекло ще следи физиологичното състояние, включително температурата и сърдечния ритъм. Освен това дрехите са свързани с база данни, която ще анализира емоционалното състояние на човека.

След това медиа-съдържание, включително песни, думи и изображения, ще се подават към дисплей и високоговорители в дрехите, за да успокоят собственика им. Те ще му предлагат подкрепа под формата на разведряващи звуци и кратинки.

Създаден от Барбара Лейн от канадския университет "Конкордия" и Джанис Джефрис от цифровото студио на колежа "Голдсмит", прототипът на облекло беше демонстриран на Конгреса по хуманитарни и социални науки, който се проведе в Монреал между 28 май и 3 юни. 

Дрехите са изработени са от текстил, изплетен от различни видове безжични сензори. Те могат да проследяват разнообразни предупреждаващи биологични индикации, като температура, сърдечен ритъм, дишане и кожно-галванични реакции.

Данните се събират пасивно и се използват за предизвикване на реакция от web-базирана база данни, създадена по-рано от носещия високотехнологичното облекло. Дрехите се свързват с Интернет чрез смартфон.

Когато се установи, че човекът, който ги носи, е в определено емоционално състояние, базата данни ще изпраща медийно съдържание до дрехите в опит да промени настроението.

За да се постигне това, дрехите са снабдени с дисплей, изработен от LED индикатори - и разполагат с високоговорители, вградени в качулката.

Дисплеят може да показва скролиращ текст или прости изображения, а високоговорителите могат да възпроизвеждат музика, звуци или предварително записани съобщения от приятели и членове на семейството.

Oще: дисплей  дрехи  технологии 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.