"Оскар" за руска козметична измама | webcafe.bg
Webcafe

"Оскар" за руска козметична измама

ема ивановаЕма Иванова
18.05.2014, 14:34 (обновена 09.12.2016, 16:24)
Жена

Снимка: © Getty

Сет от кремове за 2000 лева звучи фантастично. Докато не си го купите

Всяка група в обществото е потенциална мишена на измамници. Докато жертви на телефонните измами са предимно пенсионерите, а на имотната мафия - хората с къщи в центъра, то основен таргет на козметичните измами са, естествено, жените.

Една от най-добре работещите козметични измами в света вече се разпространява и у нас.

Руската мафия

Фирмата, която я упражнява, се представя за израелско-френска, а всъщност идва от Русия и вече повече от година успешно впримчва жертви сред българките.

Реакция срещу споменатата фирма обаче няма на институционално ниво. Единствено по форумите дамите се оплакват непрекъснато от безумния "агресивен маркетинг" на фирмата и "козметичните" й измами на много нива. Даже е измислено и стихотворение под постинга, който съобщава, че във Варна фирмата няма лиценз за козметична дейност.

Единственото по-сериозно разследване по случая направиха от "Господари на ефира".

Какво представлява измамата?

Дамите са приканвани на безплатна "спа-процедура", на която се обявява, че ще се пробва козметика от висок клас.

Вместо това обаче жените попадат в схема, чиято цел е да се подпише договор за закупуване на сет със съмнителна китайска козметика за около 2000 лева. Нямате пари във вас? Тогава може и на изплащане. Но само днес!

Как може да купиш нещо, което не искаш?

Ще попитате: как някой може да те накара да купиш нещо, което знаеш, че не искаш? Първо - като те накарат да мислиш, че го искаш. А за това се изискват "оскарови" сценаристи, екип от отлични актьори и... подходящ декор. Методите: убеждение, принуда, заплаха, молба. Използват се дори и елемети на хипноза. И доста жени се поддават.

Челен сблъсък

Ще разкажа за моя "челен сблъсък" с фирмата-измамник, който е абсолютно сходен със сблъсъка, който преживяват ежедневно голям брой жени в София, във Варна. А скоро и във други градове.

Всичко започва с обаждане от непознат номер.

- Здравейте, имаме вашия телефон от (името на приятелка). Предлагаме безплатни козметични и спа-процедури с луксозна израелско-френска козметика.

Козметиката действително се разпространява чрез приятели. Наистина близка ми беше казала, че ще ми звъннат. Тя също е ходила и резюмира: "Правят ти някакви процедури за лицето, които подмаладяват. Предлагат козметика, която е много скъпа, но ти не си длъжна да купуваш".

А натискът?

Но познатата ми е спестила подробности около натиска, на който са положени клиентите. Също както ще се случи и с мен, и тя е била объркана и е дала телефонните номера на свои близки, които също да отидат на козметична процедура.

Всъщност - това е част от схемата.

Жертвата не осъзнава веднага, че в действителност е била подложена на псохилогически тормоз и дори чувства вина.

Затова и аз съгласявам и си записвам си час за "козметичния център". Все пак кой отказва "подмалдяваща процедура", препоръчана от приятелка?

Прави ми впечатление, че момичето на телефона е изключително настоятелно: "Моля ви, обещайте да дойдете, имаме адски много клиенти и удържат от заплатата ми за всеки, който не дойде, защото съм загубила времето на фирмата" - проплаква то. Как да не се трогнеш?Обещавам и в уречения час се запътвам към мястото.

Мутро-барок

"Козметичният център" се оказва в края на Студентски град, точно до полето. Озовавам се пред огромна сграда, ново строителство в стил мутро-барок. В чистото и внушително фоаие ме посрещат статуи на Венера Милоска без ръце.

И адски много персонал.

Всички са млади момичета и момчета с бели престилки и делови вид. Отляво е отделено стъклено помещение, на което пише "Паричен салон". На рецепцията седят няколко любезни дами.
Молят ме за лична карта, с която да докажа, че аз съм човекът, който са "поканили". Задържат картата ми за момент. Записват нещо от нея.

Любезните пчелички - "козметички"

Молят ме да сложа найлонови "калцуни" на краката, за по-хигиенично. Идва момиче с бяла престилка и табела с името. Завежда ме на втория етаж в нещо като козметичен кабинет.
На целия етаж има такива подобия на кабинети (бутарофни, мисля си). Момичето е изключитено любезно, говори сладкодумно научно верни неща, обяснява нещо за невероятните кремове на фирмата. Разказва "историята" на компанията. Моли ме да подпиша, че изпробвам козметиката на своя отговорност. Чета внимателно.

Подписвам и вече съм в играта.

Козметичката намазва половината ми лице с няколко вида крем, като поставя серум, след това дневен крем, след това нощен. Това е абсолютно против всички козметични правила. След това трие намазаната половина, изправя ме срещу огледалото и не спира да ме убеждава как третираната половина изглежда по-добре.

Човек започва да действа срещу себе си.

Имам едно наум, особено след като виждам, че "козметичката" бърка в "невероятните кремове" с пластмасова бъркалка за кафе. Но се чувам как казвам на глас: "Да, наистина третиранта кожа изглежда много по-добре". Предполагам, че дори си вярвам.

"Козметичката" е толкова убедителна, че ме кара поне шест-седем пъти да повторя "колко чудесни са кремовете".

100 лева са малко за крем???

Стъпка по-стъпка тя пита колко бих платила за "козметиката". Сама се чувам да казвам безумната цена от 100 лева. Доста много за крем, в който бъркаш с бъркалка за кафе. Но тя ме поглежда презрително: само 100 лева? Очевидно не мога да оценя качеството на продукта. И аз се замислям: все пак - огромна сграда, голям персонал, нова фирма, може и да струват 100 лева. Тогава "козметичката" ми дава "ценоразпис".

Както съм в легнало положение на козметичния стол, от фирмата ми показват че сетът козметика, който се състои от 7-8 крема струва 1990 лева!

Ще ви отпуснем кредит!

Да, те знаят, че не мога да се бръкна сега с толкова много, но работят с всякакви банки, може на разрочено плащане, на кредит. Колко бих давала на кредит за козметиката всеки месец? 100- 200 лева, даже 300 отговарям зомбирано. Тогава "козметичката" ми казва, че ще се борят за кредит за 100 лева на мое име и отива в "паричния отдел". След малко се връща с авторитетна дама с костюм. Тя се представя за висш мениджър отдел кредити и вече е приготвила договор за подпис.

Психологическа борба

Иска ми се да бягам, но не мога. Започва психологическа борба, в която аз съм убеждавана от 2-ма души, че трябва да платя 1990 лева за козметика ВЕДНАГА. Защото утре ще е късно. Утрешната цена била 2200 лева. Не искам ли да спестя 300 лева? Изключително притеснена и гузна, че съм отказала тази невероятна оферта, се засуетявам да си ходя.

А по-скоро искам да избягам с писъци. Но се чувствам някак странно виновна, че не съм удовлетворила паричните искания на тези толкова мили хора.

Не ходете там!

Затова сядам и написвам потресаващ списък на 10 свои приятелки, на които да се обадят от "козметичното студио" след мен.  Но за разлика от моята близка, след това имам грижата да им се обадя и да им кажа: не ходете там!

Мислех, че одисеята ми с тази козметична фирма е приключила. Но не, само преди седмица те пак ми се обадиха. Фирмата беше същата. Попитах ги къде е офиса им. Този път бил в центъра. Казах, че съм в чужбина и затворих.

Не им вярвайте и не ходете при тях, ако ви се обадят.

Oще: агресивен маркетинг  измама  козметика  козметичен салон  русия  фирма 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

13 Camellia Stefanova | 20.05.201413:24

Fedar - УЗБАГОЙСЯ! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

12 Fedar | 19.05.201423:44

А относно статийката ще кажа, че очевидно в това долнопробно сайтче си "пишат" статиите като влезат в гугъл, въведат в търсачката кодови думи "Русия", "измама", "корупция", "тоталитарен", "беден", и която статия им попадне и им се стори най-злобна, нея превеждат и публикуват!

Жалко пасквилно сайтче!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

11 Fedar | 19.05.201420:54

...абитуриенТка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

10 Fedar | 19.05.201420:53

7 Camellia Stefanova | 19.05.201413:34
@2 Ману, дефинирай "нормална жена" Усмивка
-----------------

Тяло на абитуриенка от училище по фризьорство и козметика. Респект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

9 Citizen X | 19.05.201417:46

Ужас... Как може да има ТООООЛКО прости патици, беее?!?!?!?!
То жиголото маже по-евтино...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2014, 09:36

8 Henry Lamotte | 19.05.201415:59

Лъжат, мамка им! Всички лъжат. Пише "Жени", влизаш - кенеф!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

7 Camellia Stefanova | 19.05.201413:34

@2 Ману, дефинирай "нормална жена" Усмивка

П.С. Случаят ми звучи малко като: Кравите нищо не дават - хората им го отнемат насила... Смее се Наистина не мога да си представя, как могат да те заставят да дадеш телефони на приятели или да си "купиш" нещо което не искаш, освен ако не си ти лично или твой близък под заплаха... хъх
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.07.2013, 12:19

6 Tzveti Gospodinova | 19.05.201411:26

Eма, понеже споменаваш двукратно, че “козметичката“ е бъркала в крема с бъркалка за кафе, искам да те попитам - как мислиш се нанася крем от една и съща кутия върху лицата на няколко клиента??? Колкото до метода на измамата, той е толкова стар, че се чудя как наистина все още “върви“ някъде.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 19.05.201410:29

Пичове,тоа път антиръшънската пропагандна машина уби 123 пъстърви с гранатомета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 19.05.201408:42

Това напомня малко на оная фирма "BECK" където води наивните пенсионери по разни "евтини" екскурзии и ги набутва да си купуват магнитни завивки по 600лв помагащи срещу ревматизъм.
Кво да правиш, пари трябва да се вадят. Пък най-лесно е да ги вземеш от простите и наивните.

Българинът не е прост щото е беден, а е беден щото е прост!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани