Закон "Обади се на мама" | webcafe.bg
Webcafe

Закон "Обади се на мама"

Lifecafe, по CNN
02.07.2013, 16:39 (обновена 02.07.2013, 17:07)
Китайчета

Снимка: © Getty Images

Децата не трябва да се откъсват от родители си, дори когато станат на по 40 години

Китайските закони са известни не само със строгост, но и със странност. Последното нововъведение, което се предлага в многолюдната страна, е доста необичайно - младите хора да са задължени да се обаждат редовно на пенсионираните си родители, да ги посещават поне два пъти годишно и да се грижат финансово за тях.

За някои китайци отскачането до бащината къща е равносилно на стотици километри, уморително пътуване и губене на време. Новите правила въвеждат такова задължение за синовете и дъщерите на китайци, преминали границата от 60 години.

Става дума за около 185 милиона души, които попадат в тази категория. Прогнозите са, че броят им ще нарасне до 221 милиона към 2015 година. Съществуването на голяма част от тях, особено за живеещите в слабо развитите селски региони, пряко зависи от поминъка на децата им. 1/5 от старците са под прага на бедността.

Със скоростта, с която се развива китайската икономика, отмира вековната традиция младите да оставят в дома на родителите си и да се грижат за тях до последните им дни. Така хиляди възрастни хора в Китай живеят без пряка връзка с потомците си.

Семейният модел с едно дете, въведен от комунистическата партия, имаше за цел да ограничи бума на населението, но вече се проявява най-сериозният му дефект - застаряване на населението.

Старческите домове в Пекин, например - са препълнени в пъти над нормалната бройка. Не си мислете обаче, че управляващата върхушка мисли толкова много за старините на китайците. Наскоро в челните редици на властта в Пекин бяха извършени важни промени, така че новите китайски лидери определено търсят как да се харесат на солидния дял на китайските пенсионери.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 05.07.201313:44

Този закон със сигурност трябва да се въведе в САЩ, където изоставят родителите си и изобщо не се виждат с тях с години. Мисля, че имаме нужда от повече такива закони, които поне малко да върнат човечността, щом сме я загубили по пътя.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани