Да ти отнемат детето, защото съсед е видял да го биеш... на шах | webcafe.bg
Webcafe

Да ти отнемат детето, защото съсед е видял да го биеш... на шах

Вучето
09.03.2018, 19:50 (обновена 13.03.2018, 16:31)
норвегия

Снимка: © Getty Images

Когато преди двайсетина година започнах да пътувам из Норвегия и да опознавам нравите в страната, едно от първите неща, които ме впечатлиха, бяха децата. Но не понеже бяха русички и милички като от ретро реклама за кока-кола, нито пък защото в пети клас вече носеха 38-ми номер маратонки. Челюстта ми се откачи от почуда, когато видях колко са разлигавени.

Гледката на хлапета, които се влачат по корем по улицата, ядат камъни, сополи и дървени стърготини, тичат само по гащи и гумени ботуши на минус десет градуса и ритат с всичка сила седалката пред тяхната в автобуса е съвсем обичайна.

Децата са си деца навсякъде и, ако бъдат оставени без контрол, са в състояние да сринат до основи дори Айфеловата кула. Да, това е така, но за мен беше загадка защо в "големите" в Норвегия не правят дори минимални опити да застанат на пътя на деструктивната им мощ и да им се скарат. И после разбрах.

Официалната версия е, че при възпитанието на децата не само в Норвегия, но в скандинавските държави по принцип, се гледа дори на двегодишното хлапе като на индивид, който трябва да бъде оставен сам да усъвършенства преценката си за нещата, на които е способен.

Този лежерен подход при поемането на риск изглежда като родителско безхаберие в очите на чужденците. Скандинавците обаче обличат това в други думи.

Ние, казват те, даваме свобода на децата си да опознават света, който ги заобикаля.

Има обаче и една друга, по-завоалирана и далеч по-мрачна причина, която стои зад наглед разхайтеното възпитание на малките.

Родителите просто не смеят да повишат тон или, не дай си Боже, да изпаднат в такъв афект, че да изгубят контрол и да дръпнат ухото на отрочето си.

А не смеят заради скандално нашумялата през последните години Агенция за закрила на детето (Barnevernet), която проверява всеки подаден сигнал почти моментално. Ще кажете, много хубаво, че точно тази институция им работи на хората, имайки предвид фрапантните случаи на насилие над деца в нашата страна напоследък.

Да, дейността на службата щеше да е достoйна за адмирации, ако обаче не поставяше под общия знаменател на "нарушение" както блудството, така и миенето на чинии като форма за наказание при ненаписана домашна.

Бомбата избухна през пролетта на 2016-та, когато държавата отне и петте деца на възраст между 3 месеца и 9 години на младо семейство заради подозрения, че им били налагани физически наказания.

Иначе казано, хлапетата получавали по някое и друго шамарче, ако сторят някоя сериозна беля. Акцията се развила в рамките само на няколко часа. Един ден двете най-големи момиченца изобщо не се прибрали от училище, защото били отведени от социалните служители още преди голямото междучасие. По-късно същия ден два черни автомобила със затъмнени стъкла спрели пред дома на компютърния специалист от Румъния Мариус и норвежката му съпруга Рут, медицинска сестра по професия, и насила извели другите три по-малки деца, без да дават каквито и да е обяснения на паникьосаните родители.

Случаят предизвика голям отзвук не само в Норвегия, но и в Европа. Последваха серия от протести, а осем случая на деца, буквално отвлечени от дома им от служители на Агенцията, бяха представени за изслушване пред Европейския съд за човешки права в Страсбург.

През 2011-та властите отнемат децата на индийско семейство, защото позволявали на децата да се хранят с ръце, а най-малките спели в едно легло на родителите си.

Заради подобен случай, само че в семейство с родители от чешки произход, неотдавна избухна дипломатически скандал между Норвегия и Чешката Република. През същата година Агенцията отнема децата на семейство чешки емигранти.

Заради храносмилателни проблеми вследствие на вродено заболяване едното дете изостава в растежа. От детската градина неглижират както медицинския случай на Денис, така и факта, че по-малкия му брат Давид е тормозен от другите деца и често се прибира вкъщи със счупени очила или посинен от бой.

Вместо да препоръчат консултация с медицински лица и психотерапевти, от детската градина сигнализиарат Агенцията за сексуално насилие срещу двете деца от страна на бащата, защото... Ами просто защото така им се е сторило!

Държавата моментално извежда децата от семейното жилище и ги предоставя на грижите на приемни родители. Майката и бащата на Денис и Давид попадат в съдебен и бюрократичен ад.

Разбира се, има и случаи, в които става въпрос за реално насилие от страна на родителите, в резултат на което децата им са били отнети. Но между 2008 и 2017 година около 80% от регистрираните случаи на изведени от дома им деца НЕ включват домашно насилие, нито пък заплаха за развитието им от друг характер като, например, алкохолизъм или различни форми на наркомании.

Вместо това най-често цитираната причина е..."липса на родителски умения". А в тази графа влизат всякакъв вид "неумения" - от твърде напредналата възраст на някой от родителите до безумни обвинения от рода на това, че "бащата е твърде простоват".

Учени, криминолози и юристи недоумяват какво се случва. Те твърдят, че в страната се извършва безнаказан "погром над семейството".

На практика всеки може да звънне в Агенцията за закрила на детето, да се закълне, че е станал свидетел как майката удря шамар на детето си или бащата го целува по устата. Приемането на анонимни сигнали стимулира доносничеството.

Докато правех проучването за тази статия, се срещнах с приятелка, която десетина години живя в Норвегия преди да реши да се прибере в България с малолетния си син.

Тя ми разказа за нашумял в социалните мрежи случай на майка, на която отнели детето, понеже някаква докторка установила при рутинен преглед занижени нива на витамин Б12 в кръвта му. Нямаше как да не се запитам: Какво следва? Спира един ден черен джип пред къщата ти и двама души с физиономията на Ханибал Лектър и еднакви сиви костюми влизат и ти взима детето, понеже загрижен съсед e видял предния ден как го биеш... на шах.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.04.2014, 13:58

40 Martin Tarpev | 16.06.201811:42

Норвегия отвлича деца?

https://martintarpev.wordpress.com/2018/06/03/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2018, 22:45

39 Billy | 04.06.201822:48

Ето. за който може да чете и не вярва на автора: https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Child_Welfare_Services#National_and_international_criticism
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 13.03.201816:28

>безусловната любов към детето ... За бащата тя е почти невъзможна

Искрено съжалявам децата ти.

>защото той представлява и е Законът в семейството

Това е точно същото напълно грешно виждане, че няма разлика между авторитетния и авторитарния подход към възпитание, за което говорех.
Не, разлика има.
Конкретно, законът (установяване на граници) е редно да се упражнява от двамата родители, точно както и двамата родители следва да го упражняват в комбинация със безусловна любов. В противен случай имаш обикновен авторитарен подход, който, съгласен, е широкоразпространен в България именно заради хора като теб, за които упражняването на сила и лишаването на децата от любов е задължителна от страна на бащата.

Ще повторя, искрено съжалявам децата ти.
Ще паснат идеално в българската среда сред себеподобни, но наистина е жалко, че за теб такъв резултат е напълно задоволителен. След години те самите ще възпитават своите деца по точно същия начин, запазвайки статуквото в българското общество и осигурявайки му стабилност в един ключов и определящ аспект - социална нищета. Ad infinitum.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

37 deowin | 13.03.201816:07

>аз съм писал, че не разполагам с цитат

След което си писал, че въпреки това си убеден в това, което явно дори сам отлично разбираш, че не можеш да цитираш.
Добре де, наистина ли не усещаш колко безумно е да вярваш сляпо в това или онова, след като - леко съм впечатлен - дори успя да проумееш, че нямаш каквато и да било информация?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

36 Дракон с кисело зеле | 13.03.201802:23

Бтв, статията е пълен кошмар. Като вземем предвид, че неведнъж съм хващал журналята в Уебкафе да кривят фактите или директно да лъжат, когато въпросните факти не пасват на тезата, която се опитват да защитят, това, че за нито един от тъй наречените факти, изредени в статията, няма линк към материал, в който тъй нареченият факт е отразен достатъчно ефективно, хич не говори добре.

С други думи, проверката на информацията, изсипана от Вучето в горното парче текст, изисква прекалено голямо усилие, а Уебкафе, за жалост, не е медия, която да заслужава безусловно доверие - и няма да го получи, не и от мен - не и преди да имам възможност, време и желание да проверя истинността на написаното - понеже авторката не е дала нито един линк, потвърждаващ който и да е от споменатите факти. Дори в аматьорските блогове не правят така, егати.

Впрочем, неглижирането от страна на родителите на храносмилателните проблеми на детето, породени от вродено заболяване и довеждащи до изоставане в растежа и т. н., може и да е добра причина въпросните родители да си загубят родителските права . Налагането на строга веганска диета, за която говори недостигът на витамин Б12 - също. Сещам се за поне един случай на родители, осъдени на затвор, след като детето им умира заради нещо доста близко до това:
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/baby-dies-diet-parents-convicted-lucas-dendermonde-belgium-malnutrition-dehydration-a7790916.html

А дали пък зад отнемането на децата на чехите няма някаква сериозна причина - защото възможността за това дори не е спомената в писанието на Вучето, а няма да седна да търся сега. Същото и за индийците - в държавата, където, според началото на горния труд, на децата се позволява буквално всичко заради страх от голямата страшна агенция, как точно да повярвам, че индийските родители си губят родителските права, защото позволяват на отрочетата си да правят нещо, което не е толкова страшно?

Та така. Това горе е позорно творение, от което всяка сериозна медия би се срамувала. Изсипва се един куп информация, без да бъдат споменати източници, изказват се мнения, чиято истинност не може да бъде проверена, и... Ами, не.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

35 Дракон с кисело зеле | 13.03.201801:13

безусловната любов към детето,(за която говориш),може да изпитва само майката. За бащата тя е почти невъзможна,защото той представлява и е Законът в семейството. Сега разбирате ли защо са нужни двама родители...?
---
Глупости.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

34 Бам | 12.03.201823:41

ся по темата - Вучето, видяла-недовидяла, чула-недочула и пише. Деца диванета има навсякъде, и в България и в Норвегия. Ама па да си пляскаш детето, или както казва авторката "хлапетата получавали по някое и друго шамарче" аре еби си майката, не само трябва да ти го вземат ами и в затвора да те вкарат. Или па индийците си спели с децата и ги карали да се хранят с ръце. Ми тука е така, в Индия може и с крака да се хранят и със слоновете да спят.
И не е баш да ти звъннат на вратата един ден и да ти отнесат детето изневиделица. Има си процедура, наблюдение, предупреждения, съвети, писма наляво-надясно. Само на фейсбук воините им взимат така децата .... Аре бегай оттука...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

33 deaf | 12.03.201823:28

Деоуин,

безусловната любов към детето,(за която говориш),може да изпитва само майката. За бащата тя е почти невъзможна,защото той представлява и е Законът в семейството. Сега разбирате ли защо са нужни двама родители...?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

32 Бам | 12.03.201823:27

деовин, пак ли преподаваш уроци, бе , психар комплексиран Плези се
Хората минат оттук, прочетат малко, коментират по статията, метнат две-три путки майни и бегат, а ти водиш едни тегави диалози тука, поучаваш, едни словесни еквилибристики и фокуси. Бахти и живота сив и скучен дето го имаш
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

31 dedo adji | 12.03.201823:23

Прасчо, аз съм писал, че не разполагам с цитат. След като приписа едното предположение на моето въображение, аз приех обратното. Сега отричаш и него. Има ли трета възможност? Има. След като не си + и не си - остава да си 0.
   

оценка

+0 -0