Женените хора са по-щастливи | webcafe.bg
Webcafe

Женените хора са по-щастливи

Lifecafe, good.is
21.06.2012, 16:46 (обновена 26.06.2012, 11:33)
връзка, любов

Снимка: © Getty Images

Индустрии за милиони долари разчитат на идеята, че необвързаните хора, особено необвързаните жени, ще се чувстват нещастни и непълноценни, докато не срещнат своята половинка

В едно от вероятно най-депресиращите научни изследвания за брака до този момент, учените от държавния университет на Мичиган са установили, че хората след сватбата не стават по-щастливи, отколкото са били, когато са били неомъжени - но нахлузването на брачния хомот може да ви предпази от постепенно засилващото се с течение на времето усещане, че сте нещастни. Дълготрайното изследване е разчитало на хиляди участници, за да установи, че щастието на необвързаните хора постепенно спада през годините, докато удовлетворението на женените остава на едно и също равнище.

Едва ли тази тенденция е изненада - предвид обществените нагласи

Средни показатели за щастието като тези тук са склонни да надделяват над по-сложни демографски подробности - удовлетворението със сигурност варира според възрастта и доходите, при които хората сключват брак, както и според причините, заради които те са минали под венчилото, колко пъти са го правили, дали остават за дълго женени и дали браковете им са реално функциониращи. Но нека приемем, че тези данни наистина показват, че съпружеството като цяло предотвратява нещастния по-нататъшен живот. Толкова ли е странно това, ако се замислим как обществото всъщност се отнася с остаряващите стари ергени/стари моми?

Индустрии за милиони долари разчитат на идеята, че необвързаните хора, особено необвързаните жени, ще се чувстват нещастни и непълноценни, докато не срещнат своята половинка. Отхвърлянето на брака на младини е социално приемливо, но когато връстниците на неженените започнат да изграждат трайни двойки, натискът от семейството и приятелите се засилва. Правителството и социалните привилегии също така са все още насочени като цяло в полза на женените двойки - от здравни осигуровки до ипотеки, повишения в службата и финансова сигурност.

С нарастването на броя на необвързаните обаче задължителният модел на брака вече е изправен пред заплаха от отмиране

Според официални статистики, една четвърт от всички домакинства в САЩ в момента са съставени само от един човек, а съжителството без брак е по-популярно отвсякога. Нарастващият брой на неженените обаче не се превръща в реална подкрепа от обществото и властите. С остаряването на тези неженени хора, ще се наложи да измислим алтернативни модели на общностна подкрепа, които не са концентрирани ексклузивно върху традиционното двучленно затворено семейство.

Тази по-мащабна социална изолация е още една сериозна причина да бъдете по-нещастни от вашите женени връстници

Едно по-полезно изследване би могло да сравни нивата на удовлетворение на необвързаните, които не са сключили брак по собствен избор - и на тези, които им се иска все пак да бяха женени. Нищо чудно тогава да се окаже, че първите са по-щастливи, защото сами са избрали съдбата си - дори и въпреки социалните препятствия, които са свързани с нея.

Oще: брак  женени  жени 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

17 Fedar | 27.06.201200:09

Защо пък точно женените, а не просто обвързаните?! Или ако нямаш подпис, значи нямаш половинка и си самотен. Смее се Спомням си, докато учих в чужбина и четях за разни изпити в библиотеката, имах навика да се ровичкам из разнообразни американски и британски книжлета, и бях много изненадан колко много такива има на тема "защо женените са по-щастливи" и "защо бракът води до икономии и финансов просперитет". И всичките бяха със съответния статистически и социологически доказателствен материал. Смее се Демек, ако нямаш подпис в гражданското, не може да си щастлив. Яко пропаганда на държавната машина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

16 Nikitta | 25.06.201220:11

Безспорно никак не е добре да си самотен. Направо си е нещастие. Имала съм такъв период и наистина се чувствах много, ама много гадно, и бях много нещастна. Но не разбирам откъде идва това злорадо отношение на останалите към самотните хора. На всеки може да се случи в даден период от живота да е самотен. Как бихте се почувствали ако освен самотата, трябва да търпите и злобните подигравки на околните?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

15 fALLEN | 25.06.201215:21

викаш - най-важното в живота е да се наядеш, да се изсереш и да се наебеш? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

14 nakadetaka | 24.06.201220:52

И на върха на пирамидата кво има? Бяла рокля? ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

13 imperiall | 24.06.201212:53

"са доста под емоционалните и интелектуалните в една пирамида там на кой беше"
__________

И на върха на пирамидата кво има? Бяла рокля?
Абе "нещастните" моми (и момци) е добре да си подбират средата, че тия с пирамидите са навсякъде, особено опасни са, ако им слушаш глупостите от ранно детство. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

12 fALLEN | 24.06.201212:07

а неебаните жени са особено дразнещи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

11 fALLEN | 24.06.201212:05

nakade - точно, защото физиологическите нужди, които старите моми може и да си ги задоволяват редовно, са доста под емоционалните и интелектуалните в една пирамида там на кой беше. та една дърта мома може всеки ден смугли младежи по 10 пъти да я чукат, но като го няма онова другото, по-важното и се изнервят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 24.06.201211:31

Добре де, ако женените хора бяха по-щастливи, защо непрекъснато изпитват нужда да го натякват и изразяват под формата на такива статии?
Някакво самоуспокоение за това, че са се минали или какво.... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

9 mima | 24.06.201210:42

Бракът или съжителството (кой както го предпочита) е много повече от секс. Това е да има някой, с който да споделиш себе си. Или само на мен ми се е случвало да изкажа някоя съкровена мисъл пред партньора си и чак тогава да осъзная истинността й. Споделяне - на легло, дом, деца, вълнения, мисли и чувства, надграждане над собствено ни аз. В много случаи единият служи за патерица на другия и после обратното. Това е да влагаш в един човек части от себе си и той да влага части от него в теб.
И какво би станало, ако не сте партньори за цял живот. Ако в един миг изгубиш всичко вложено в тази връзка. Инвестицията пропадне (затова е и важно в кой точно инвестираш). Да, после ще намериш нова връзка и пак ще градиш, а можеш и през месец да сменяш. И тогава е твърде вероятно да си станеш самодостатъчен. Харесва ми да не съм си самодостатъчна и се надявам градежът от двама да е по-здрав и по-удовлетворяващ от този на самотника.
И все пак всеки има право да избере.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

8 nakadetaka | 24.06.201210:12

Айде пак се почна със старите моми! То не е ли дали една жена е задоволена или незадоволена?! Ако си родила и разведена-не си стара мома, но може 5 години никой да не те е погледнал,може и да си женена и пак 5 год. никой да не те е погледнал-не ли?! Нещата опират до чисто физиологични нужди на първо място и после отгоре се трупат емоционалните,които при жените са една бездънна яма....Единствено ме нерви това,че заради подобни приказки готини жени като минат една определена възраст и почват да драматизират и не почвайте с "ама щом са готини що никой не ги е взел и не им е издул корема?", защото темата е толкова дискутирана,че няма накъде повече. Само като видя тъпото, провокативно заглавие и то няма какво да се каже. Щастието е избор, вътрешна нагласа и умение да намираш дребните неща - готиното небе, залеза, сърце в локвата на улицата, пържената филийка сутрин, познат глас на близък по телефона. Аман от клишета и социален натиск! Морето е прекрасно-апропо-и да си женен и да не си женен-все си е тук!! Усмивка))
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани