БГ Мама и антиваксърите | webcafe.bg
Webcafe

БГ Мама и антиваксърите

Боян Юруков*
17.01.2015, 15:42 (обновена 21.01.2015, 15:39)
ваксини

Снимка: © Getty Images

От споровете с фанатичните антиваксъри не остава време и среда, в която да обсъждаме истинските проблеми в системата - информационната кампания, образованието, минимизиране на лекарските грешки, контролът над фармацевтичните компании и внимателен анализ на всички данни.

Споменаването за БГ Мама е нещо като табу сред блогърите. За форума може да се дадат много определения, но всички ще се съгласят, че е най-посещаваният и влиятелен единичен сайт. Затова избягваме да говорим за тях - мненията са разнопосочни, страстите се разгорещяват и се стига до неприятни ситуации.

Наруших това неписано правило преди две години, когато отворих темата за ваксините и как родителите от глупост поставят децата си в риск. През декември пуснах още една статия, обсъждаща новите шествалентни ваксини в България. Двете статии получиха голямо внимание и неизменно бяха пуснати и в БГ Мама. Имаше положителни коментари, но предимно нападки.

Anti-vax като религия

След няколко стотин коментара тук и спорове на всякакви места стигнах до извода, че има три вида антиваксъри (от anti-vax или отричащи ваксините) - мисионери, защитници и немислещи.

Първите активно обикалят форуми, блогове и новинарски сайтове и убеждават всички каква лъжа били ваксините. Най-често имат собствен сайт със събрана информация, а се случва да са свързани с интернет магазини за билки и хомеопатия.

Втората група са защитниците. Тяхната теза е, че може да нямат идея каква е вредата и ползата, но е тяхно право да решават какво е добре за децата им.

Третата група са вайкащите се по форуми и социални мрежи, които прочитайки нещо стряскащо (като това, че ваксини и кемтрейлз причиняват рак и аутизъм), го споделят навсякъде без много мисъл и представа дали е вярно.

Всяка от трите групи работи по свой начин и усмотрение срещу ваксините. Ефектът е поразяващ, но и трудно измерим.

В доста държави със силни такива кампании, нивата на ваксиниране спадат и епидемии забравени от десетилетия се завръщат. У нас нивата на ваксиниране поне официално са все още високи, но това може да не е цялата истина. Следя от доста време форуми и групи във Facebook активно пропагандиращи срещу ваксините и в тях често се споменава за лекари, подправящи имунизационните картони.

„Само трябва да имаш познат лекар" поучаваха на едно място.

Най-интересният ефект обаче е промяната във възприятието. Темата се е превърнала в чувствителна със силни нападки и от двете страни. Почти като спор за религия. И аз съм виновен отчасти за това залагайки такъв тон в статиите си.

Стига се до там, че когато се роди Калина, сестра ми много внимателно ме попита дали ще я ваксинираме. Когато стана въпрос за това, други бяха също толкова предпазливи. Сякаш хората ги е страх дали въпросът би обидил родителите.

Естествено, че я ваксинирах! Що за въпрос е това? Не живеем в 18 век.

Едно ядро и много последователи

Аргументите и логическите небивалици на това движение са много и не толкова трудни за опровергаване. Четейки форумите обаче имах чувството, че едни и същи хора пишат навсякъде. Реших да открия кои са онези „мисионери".

Затова отворих БГ мама и взех най-голямата тема - „ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях".

Свалих коментарите от всички 32 части и изкарах статистика за тях. Общо става въпрос за 25000 коментара в рамите на последните 6 години, които са прочетени общо 836000 пъти. Систематизирал съм всички данни тук заедно с интерактивни графики и сравнения, а тук може да свалите страниците и скрипта. (бележка)

Активността по темите срещу ваксини.

 

От цифрите бързо изплуват няколко извода. Има шепа хора, които са ядрото на дискусията. Това важи за всички форуми, разбира се, но тук се забелязва нещо интересно: топ 5 коментиращите са писали във форума поне 2 дни седмично в течение на години. Един дори 4 дни по много коментара.

Няколко души присъстват в темата от самото начало до сега и водят дискусията на смени.

Изписали са стотици коментари, повечето с голяма дължина и много линкове. Така се отличават stelt77, XVisible, Green-shiny, Мечка-Малинарка и Christian. Същите лица и са започвали новите теми и са наложили да се говори „САМО" за „вредата" от ваксините.

Активността на това ядро създава впечатлението, че прекарват по-голямата част от свободно си време там. В това, разбира се, няма нищо лошо - тяхно си е времето. Както с всяка епидемия обаче, първо трябва да разберем как се разпространява заразата. Това се опитах да открия. Статистиката в прикачената таблица разглежда само честотата на коментарите, но не и съдържанието. Прегледах повечето коментари и рядко се срещат такива оборващи тезите на антиваксърите. Ще забележите, че и аз присъствам в статистиката с 6 коментара.

Доколкото разбирам, повечето такива се трият от администаторите, но един от „ядрото" помоли да не трият моите, защото били „показателни".

Активност на коментиращите в темите

Затова въобще не е вярно, че всички в темите са заклети антиваксъри. Дори напротив - забелязва се, че повечето задават въпроси или се вайкат на това, което едно малко ядро от хора коментира. Пускат се различни статии, спекулации, клипове и рецепти за мехлеми и пречистване.

Дискусия няма, защото така е зададена темата.Получава се нещо като затворена пещера, в която се чува само ехо от говорещите без оборващи факти и мнения.

Ефектът е, че имаме нищо повече от място, където бъдещи родители да бъдат наплашени достатъчно, за да изложат децата си на риск.

Една тема от многото

Не може да поставим всички в БГ Мама под общ знаменател, съдейки по тази тема. Има много както в полза, така и срещу ваксините. Лесно се намират стотици сайтове и групи във Facebook, където „приобщават" нови родители. Всичко това създава един затворен кръг от сплашване без допълнителна информация.

Добрата новина е, че ако съдим по тази тема, има индикации, че интересът към движението спада. Може да е защото са се пренесли във Facebook, а може да са си намерили друго място за обсъждане. Факт е обаче, че коментарите са намалели в пъти спрямо пика от преди няколко години.

Тези писания обаче остават в мрежата и се множат.

Дори да оборим една лъжа като онова фалшиво изследване, свързващо ваксините и аутизма или твърденията, че в инжекциите има алуминий и живак, пак те ще бъдат повтаряни и препечатвани.

Интересен е един случай преди година, в който дете почина след ваксинация в Стара Загора. Чухте го по телевизията. Веднага след трагедията майката е обиколила всички теми и е писала на всички да не ваксинират децата си, защото това убива. По-късно се е оказало, че лекарката не е обърнала внимание, че бебето е доста болно и е ваксинирала въпреки това. Настъпили са усложнения и се е стигнало до фатален край.

Това показва един от рисковете, който може лесно да се предотврати с по-добри процедури и информираност. Не трябва да забравяме, че дори тези случаи на лекарска небрежност са изключително редки.

Усложненията, свързани по какъвто и да е начин с ваксинирането, са няколко за десетилетия при стотици хиляди ваксинирани деца.

Когато обаче сте млади наплашени родители и получите такова съобщение, то лесно може да ви раздели с разума.

Аналогично, търсейки информация за ваксините, ще попаднете първо на темите като обсъжданата горе. Ако не се замислите сериозно, може лесно да решите, че имате повече знания и разбиране от лекари и епидемиолозите борещи се с тези болести от десетилетия.

Защо тази кампания е толкова вредна?

Проблемът има две страни. Може да не ни направи впечатление, но дори малък спад в броя ваксинирани може да доведе до епидемия, особено когато такива деца са концентрирани в един квартал или детска градина.

Вече виждаме такива случаи в Холандия, Франция и щатите. Макар някои родители да твърдят, че си е тяхна работа и не трябва да ни занимава дали ваксинират децата си, реалността е съвсем друга.
Много деца са твърде малки за някои ваксини, други не може да бъдат ваксинирани заради автоимунни заболявания или определено лечение. Те разчитат единствено на това, че хората около тях ще са защитени и няма да им предадат болестта.

Отделно ваксините само помагат на организма да разпознае заплахата. При някои деца това работи по-добре от други. Когато се разболеят от грип или друга болест, имунната им система е отслабена и дори да разпознае опасна болест, може да не успее да я пребори.

Ваксините в никакъв случай не са идеални и работят най-добре при масова ваксинация. Това обаче не означава, че трябва да се връщаме към средновековието позволявайки половината ни деца да умират преди пубертета, само защото откритото решение не е 100% ефективно.

Холандия през 2013-та. В синьо са общините с най-малко ваксинирани срещу морбили. В червено - случаите на заболели.

Вторият проблем е, че целият дебат около ваксините се измества. От споровете с фанатичните антиваксъри не остава време и среда, в която да обсъждаме истинските проблеми в системата.

Това са информационната кампания, образованието, минимизиране на лекарските грешки, контролът над фармацевтичните компании и внимателен анализ на всички данни.

Преди четири години имаше епидемия от морбили в България заради ниското ниво на ваксинации в циганските махали. Има лекари, които дават съвети опасни за здравето на децата, като идеята ваксините да се бият поотделно през 2-3 седмици или че някоя от ваксините не е нужна, защото заболеваемостта била ниска. Образоваността на лекарите е също толкова важно, колкото това на родителите.

Говорейки за тези неща обаче е трудно, защото антиваксърите веднага наскачат и изваждат от контекст всички изказвания. Дискусията бързо се обръща от това как да подобрим една система към това как системата всъщност убивала децата с цел печалба.

Вместо да говорим за по-добри процедури и отчетност, се налага да обясняваме, че във ваксините няма тежки метали, а съединенията със страшни имена ги има в кърмата в много по-голяма концентрация.

Продължаваме напред

Ситуацията е въобще абсурдна. Антиваксърите (не обичат това име, както ще забележите) са доста шумни, а за медицинските специалисти това е твърде голяма глупост, за да се занимават с нея. Трудно е да преценим какви са реалните измерения на проблема, тъй като доста родители мамят с документите заради детски градини и училища. Това не би трябвало да ни учудва, щом е честа практика да вадят медицинско на децата си за хронични заболявания.

Не може да виним БГ Мама за конкретната дискусия, но трябва да е ясно, че средата определя тона.

Тези теми са капка в морето на сайта, а като структура и манталитет коментиращите не са нищо специално. Статистиката горе само потвърждава съмненията ми, че малко ядро от хора създава сериозен проблем за всички.

В никакъв случай не мисля, че го правят за своя облага, макар да има доста антиваксъри по света, които да са създали успешен бизнес от страданието на другите.
Това, че изброените горе коментират през ден в течение на години също не говори за нарочна организация - всички активисти го правим по различни теми.

Важно е обаче да покажем, че този проблем съществува, че незабелязано се превръща в епидемия и ако му позволим да се разпространи, ще върне много болести, ужасът от които тъкмо забравихме.

 

* Текстът "БГ Мама и антиваксърите" е публикуван в блога на Боян Юруков

Oще: bg mamma  бг мама  бебета  ваксини  дезинформация  деца  епидемия  заплаха  здраве  здравеопазване  лекари  манипулация  онлайн  слухове  форум 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

165 Bobby_gBG | 13.06.201516:58

Смъртни случаи може и да има, усложнения също, но на фона на жертвите, кото бухме дали без ваксини това е много малък процент. И има и още нещо, тези, които са ваксинирани предпазват неваксинираните, но ако числото не неваксинираните расте, то кой ще ги пази.

Замсилете се.
---------------

Замисляме се. Ами ако нещата бяха малко по-различни? Като например да има няколко нива на ваксини - задължителни - малко на брой като туберколоза, дифтерия и полиомиелит, и препоръчителни - тези които да не са задължителни.


Но да се даваше и информация кое кога е наистина опасни и при какви обстоятелства. Много от нещата за които ваксинират бебетата са напълно ненужни за тях, или просто ненужно рано ги ваксинират.

Елементарен пример - дай на дететео възможност да си изкара шарката само, смъртността от болестта при децата е сравнима със смъртността от ваксинацията.

Но каква е разликата между двете - при ваксината детето не изгражда собствена имунна система, ами чака на химията да го пази. Докато всяка изкарана болест засилва собствената имунна система, и пази от много болести и поддържа доброто здраве по натурален начин.

И мъдрото решение би било ваксината за шарка да се дава чак на възраст когато шанса за смъртност от болестта почне да надвишава значително смъртността от ваксинацията.

А не да тъпчеш пеленаче с тонове ваксини и алуминий.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.06.2015, 14:28

164 GLKS | 11.06.201514:47

До откриването на полиомиелитната ваксина децата като мухи са измирали. Ами ваксината против бяс, ами едрата шарка. Не е въпрос само в миенето и къпането. Води се истинска война за оцеляване между микроогранизмите и висшите животински и растителни видове.(не само човека)

Васкините така да се каже са необходимо зло.

Смъртни случаи може и да има, усложнения също, но на фона на жертвите, кото бухме дали без ваксини това е много малък процент. И има и още нещо, тези, които са ваксинирани предпазват неваксинираните, но ако числото не неваксинираните расте, то кой ще ги пази.

Замсилете се.

За жалост има и детска смъртност и смъртност на родилки, това е ужасно, наистина ужасно, но цялата медицина се стреми да намали този процент.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.11.2014, 17:12

163 Krisi Naneva.1434863136 | 08.02.201513:23

Добре, цялото 'кой печели от това' е нелепо.

Хомеопатите ви дават ''лековете'' си безплатно ли? Или и те си измислят някакви проблеми, за да ви вземат парите? Монтьорът ви оправя колата безплатно ли? Или си измисля, че има някакъв проблем, за да ви вземе парите?

Kaто ви се развали компютърът ще слушате баба си или ще повикате специалист? Като детето ви учи химия, ще искате да му преподава човек, запознат с химията или съседката Пена, която е видяла статията в Уикипедия за Менделеев? Когато епилептик получи пристъп, ще викнете лекар или екзорсист?

Тази тенденция да не се вярва на хора, на които това им е работата, защото получават пари от това е крайно притеснителна. Всички получават пари за това, което вършат. От касиерката в магазина до хирурга. Ако искате да вярвате на хора, на които нещото, което ви интересува им е хоби, давайте. Но както не бихте позволили на човек без грам инженерни познания да проектира машина, така и не бива да се оставят хора без грам медицински познания да диктуват как трябва да се процедира с общественото здраве.

А колкото до ''ма те изкарват много пари от това'', ваксините са 2-3% от световната продажба на медикаменти. Споко, не са най-големото източване на средства някога.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

162 The Seeker | 01.02.201518:54

Има много верни неща казани в коментарите под платената и пълна с простотии статия.

Изключение правят последните 5-6 коментара под моя, меко казно не по темата и особено просташки такива - какво да се прави, все пак коментиращите имат празник утре - готвят се Усмивка.

И вместо да си доказвате кой е прав в действието си със ваксините, отговорете си, кой печели от тях и нещата истината сама ще излезе на яве.

Да си спомним все пак от колко време ги има въпросните ваксини и как ли пък сме оцеляли хиляди години (според "съвременната" история, според алтернативната - милиони години) до сега без тях - сега ще скочат защитниците, че населението не е било толкова голямо (недоказуемо) и много народ е мрял от всякакви болести или че съвременните болести не ги е имало преди (някой от съвремените такива са открити в египетските мумии, като примерно рак). А най-весело е, че едно време лекарствата и въобще лечението е било персонално за конкретния иднивид - сега всички сме под един знаменател, нищо че сме различни индивиди.

Интересно би било да се сравни човек с всичките ваксини и такъв отрасъл на село, живял на чист въздух без химията и зависимостите в медицинска гледна точка на съвременния човек - кой ще е по-здрав?
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 22.01.2015, 04:04

161 Кoкoшият трън на delight | 22.01.201504:27

Със затихващи функции ми е простатата. Вчера се напъвах половин час за да излезе една капка Шокиран Беше нещо червеникаво такова Отегчен
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

160 Ролинс | 22.01.201501:20

Посирам отрепката под мен Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 13:21

159 BatJango | 21.01.201523:36

ей го и тука Объркан Няма отърване от тоя психопат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

158 Дракон с кисело зеле | 21.01.201515:17

Уф, че миришеее...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

157 Дракон с кисело зеле | 21.01.201513:40

Модерраторите? Тоя смрад верно до кога шъ го търпите тука?
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 05.01.2015, 12:07

156 Оня Дето Гo Трият | 21.01.201510:42

Нема по-комплексирано същество от тая захласната екземка... опитва се да запълни празнотата в собствения си образ с хвалене пред не известни никои в мъничък сайт.
К:олко е богат, колко е велик, колко е окосмен, колко ебе, колко ги знае спецялните тайни... ама не тези дето вие ги знаете... неговите са по-шукаритетно-специално-тайни...

Приятелю, празнотата в теб е от космически мащаб.

По-добре не поствай повече, най-приятелски ти го казвам, просто ставаш все по-празен и това вече не е забавно... просто е тягостно и тъжно.
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани