Наука срещу махмурлук | webcafe.bg
Webcafe

Наука срещу махмурлук

Lifecafe, по The Atlantic
29.06.2014, 20:01 (обновена 07.07.2014, 08:21)
алкохол

Снимка: © Getty Images

Ако сте попрекалили с питиетата, едно от нещата, което си казвате на следващата сутрин, е:"Къде е аналгинът?" и "Не може ли всички да млъкнат, моля" - но и доста екзистенциални въпроси за махмурлука и чувството за вината, което той предизвиква. Примерно: "Има ли нещо вярно, че се изтрезнява по-лесно с биричка?" или "Защо махмурлукът винаги ме кара да се заричам, че няма никога повече да пия, но никога не спазвам това обещание?"

Миналата седмица в Сиатъл се събра необичайна група от учени, обсъждаща тези и други въпроси на среща на т.нар. Alcohol Hangover Research Group. Уместно, логото им представлява халба бира до разлята чаша червено вино.

Изследванията на махмурлука са леко игнорирани като научна област, като не са сред приоритетните при финансирането на медицински изследвания. Има обаче много неща, които махмурлукът може да ни каже за мозъка, вътрешностите и епидемиологията на алкохолизма. С други думи, кажи ми как се чувстваш на сутринта, след като си се натряскал, и аз ще ти кажа какъв си.

Интервюирахме Ричард Стивънс, член на групата и професор по психология в британския университет "Кийл", за най-изненадващите неща, които учените наскоро са открили в тази област. Той е автор на няколко сериозни изследвания на тема махмурлук, включително дали сериозността му намалява с възрастта. (Отговорът е да, така че бъдете търпеливи, ако още сте в тийн-възраст...)

Попитахме го и за някои научни препоръки за справяне с махмурлука... не за нас, а за приятели, разбира се.

Какво представихте като материали на конференцията?

Имаме доста добър изследователски грант от ЕС за двегодишен проект за махмурлука, особено на тема когнитивните ефекти от махмурлука. С други думи, ако имате махмурлук, дали паметта ви функционира нормално.

Също така разглеждаме връзката между махмурлука и алкохолизма. Интересното е, че всички смятат, че махмурлукът е нещо добро, защото ви спира да пиете твърде много, че е като естествена спирачка на пиенето. Всички ние прекаляваме с алкохола и това е голям проблем, така че това, което спира хората да прекаляват, би трябвало да бъде добро нещо - или поне така считат хората.

И все пак многобройни изследвания всъщност показват точно обратното. Ако махмурлукът е естествена спирачка на пиенето, то алкохолиците би трябвало да имат най-слаб махмурлук - и причината те да са алкохолици би била, че те нямат тази естествена спирачка. Всъщност доста изследвания в САЩ обаче показват точно обратното - че алкохолиците имат най-тежък махмурлук, дори когато се вземе предвид количеството консумиран алкохол. Изглежда, че връзката между алкохолизма и махмурлука е доста по-сложна, отколкото сме очаквали.

Знаем ли какво причинява махмурлукът?

Не напълно, но определено има сериозни доказателства какви са причините за него. Един от компонентите е начинът, по който алкохолът се преработва от организма. Когато пиете алкохол, има ензим в тялото, който разлага етанола в алкохола в метаболити - след като сте пили и сте се почувствали пияни, когато започнете да изтрезнявате, това е, защото тялото ви е преработило етанола.

Но след като етанолът се преработи, обикновено има други алкохоли в по-малки количества, съдържащи се в алкохолните напитки. Такава съставка е и метанолът, а когато тялото разлага метанола, се получават токсини - формалдехид и мравчена киселина. Именно те причиняват прилошаването, като донякъде действат като слаба отрова.

Така че част от махмурлука е получаването на формалдехид и мравчена киселина, които се освобождават около 10 часа след консумацията на алкохол. Интересното е, че ензимите в тялото, отговарящи за преработката на алкохола, предпочитат първо да се справят с етанола, и едва после с метанола.

Тоест - ако пиете, докато сте още в етапа на махмурлук, всъщност спирате тялото да разлага метанола и веществата, от които ви става лошо, и ензимите се заемат пак с етанола и не закачат метанола. Така че биологически има потвърждение на тезата за изтрезняването с бира. И това е един от потенциалните рискови фактори, поради които махмурлукът може да е рисков фактор за алкохолизъм, вместо естествена спирачка.

Допълнителен механизъм срещу махмурлука е имуносупресията. Така че това усещане на подпухване, което изпитвате след цяла нощ пиене, се дължи на имунна реакция.

Защо още не ни достигат познания за махмурлука? Защо още не знаем как функционира той?

Като цяло той не е масов обект на изследвания. Повечето изследователи на алкохола търсят остри ефекти от него или по-преки въпроси за причините за злоупотреба с алкохол. Финансирането също отива основно за по-преките въпроси в тази насока. Една от причините, поради които не знаем много, е, че изследванията в тази област са много по-малко, и това донякъде е обяснимо.

Има и по-належащи въпроси около алкохола, но пък в науката никога не може да се предрече откъде ще дойде следващото голямо откритие.

Другите учени гледат ли ви критично, защото изучавате нещо, смятано за порок?

Може би това е и една от причините, поради които махмурлукът не се изследва толкова много от учени. Не е толкова важна причината - някои от нас обаче смятат, че той е игнориран като цяло, а е интересен - и се захващаме с него.

Какъв е най-вълнуващият пробив в изследванията на махмурлука в последно време?

Мисля, че едно от най-добрите проучвания на махмурлука бе на Йорис Верстер, което анализираше причините за появата му. (Верстер систематично разглежда многобройни масови "лекове" срещу махмурлук и установява, че ефектът от само малка част от тях е подкрепен от научни изследвания. В крайна сметка той твърди, че "най-добрият начин да се избегне махмурлук е да се практикува въздържание или умерена консумация на алкохол."]

Мислите ли, че някога ще открием лек за махмурлука?

Занимаваме се и с това като учени. Малък брой от тези лекове е изпробван - едно от тях са противовъзпалителните лекарства, които вземате примерно при главоболие. Това потвърждава тезата, че махмурлукът е възпалителна реакция на имуносупресията. Но пък като се има предвид, че главоболието е сред главните симптоми на махмурлука, не е изненадващо, че хапчетата за глава намаляват симптомите на махмурлук.

Има още няколко други средства, които са изпитани - едното е лекарство срещу мигрена, наречено толфенаминова киселина, което демонстрира известен ефект, и билката пореч; и двете облекчават донякъде симптомите на махмурлук. В момента има много изследвания, проучващи различните методи за справяне с махмурлука, но е нужна възпроизводимост на резултатите, за да се потвърди наистина ефективността им.

Вярвате ли на хората, които твърдят, че има "народни лекове" за махмурлук, като прегорени филии хляб или "бульон трезве"?

В основната си част не. Интересното е, че най-ефективните средства срещу махмурлук са свързани с добавяне на глюкоза в организма. Един от механизмите на махмурлука е свързан с метаболизма на глюкозата и недостатъчната кръвна захар.

Затова във Великобритания едно от най-честите средства за справяне с махмурлука е солидна пържена закуска - пържени яйца, колбас, боб и прочие - и това работи, защото има много въглехидрати в тази храна. Това възстановява понижените нива на кръвна захар.

Вие самият пиете ли?

Да, разбира се.

И изследванията ви влияят ли на това колко предпазлив сте с чашка в ръка?

Вероятно не, но пък аз не изследвам увреждането на черния дроб или проблемите на кръвоносната система. Не, не мисля, че това, което изследвам, влияе на това колко пия. Много повече ми влияе нежеланието да се напия и да изглеждам като глупак в очите на другите. Като учен, държа мозъкът ми да работи добре и да мисля ясно. Така че рискът да ми се замъгли главата е това, което най-много ме стимулира да пия по-малко.

Имате ли махмурлук?

Всъщност има нещо интересно - едно изследване заключава, че около 23 процента от хората не получават никога махмурлук. Аз попадам в тази категория, макар в редки случаи все пак да махмурлукът хваща и мен.

И как се справяте с него?

Изяждам обилна пържена закуска. Това прави истински чудеса!

Oще: алкохол  махмурлук  пиене 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани