Ефектът на червената рокля | webcafe.bg
Webcafe

Ефектът на червената рокля

Lifecafe , sciencemag.org
01.03.2012, 13:31 (обновена 07.03.2012, 12:27)

1 от 15 снимки Назад Напред

red dress

Снимка: © Getty Images

Червените рокли объркват мъжките мисли – само си спомнете сцената с Нео от Матрицата, в която той се разсейва от жена на улицата, облечена в сексапилна червена рокля.

Днес ново проучване показва защо тази дреха печели толкова голяма популярност сред мъжете. Представителите на силния пол възприемат жените, носещи червено облекло, като по-заинтересовани от секса – което вероятно е знак, че хората автоматично свързват този цвят с плодовитостта.

Изглежда страстта към червеното е част от "маймунското" ни наследство

Притегателната сила на червеното не е нищо ново. Жените си слагат розов руж и ярки червила от близо 12 000 години насам. А ако сте достатъчно големи късметлии, за да получите валентинка, тя вероятно ще бъде украсена с малки червени сърчица. Този ефект вероятно има общо с биологията, предполага Адам Пазда - психолог в университета "Рочестър" в Ню Йорк и автор на новото изследване. Когато много женски примати - от шимпанзета до някои видове бабуини, наречени мандрили - навлязат в плодородна възраст, нивата на естроген в телата им се увеличават, което води до разширяване на кръвоносните им съдове, които пък оцветяват лицето им в ярко червено. Тази промяна дава на мъжките сигнал за действие.

Същото може да се отнася и за хората. Пазда коментира, че в предишно проучване учените са доказали, че мъжете се привличат по-лесно от жени, облечени в червено, от колкото други неутрални цветове като бялото. Той добавя, че типът на дрехите дори няма значение. "Не е задължително да е червена рокля или друга секси дреха," обяснява той. "Може дори да бъде червена тениска".

При вида на червено мъжът реагира подобно на бик - но с различен резултат

За да разберат това привличане, Пазда и колегите му провеждат прост експеримент. Те показват на 25 мъже снимки на една и съща жена, облечена за различни случаи, на които тя носи червена или бяла тениска. След това, изследователите карат мъжете да оценят в скала от 1 до 9 степента, в която жената от снимката си пада по романтичните изживявания. С други думи, мъжете отговаряли на въпроса: "Тази жена интересува ли се от секс?"

Господата интерпретирали червения аутфит като сигнал, че жената е по-отворена към сексуални предизвикателства. Всъщност мъжете оценили склонността към секс на жената с между 1 и 1.5 точки повече, когато на снимките тя носи червено. Това възприятие от своя страна обяснява защо мъжката похотливост се покачва при вида на жена в червено, твърди Пазда. Добре известно е, че мъжете считат жената за по-сексапилна, ако са убедени, че тя ще бъде по-дружелюбна при свалките с нея.

"Мисля, че проучването е много добро," коментира Пол Ийстуик, социален психолог в университета "Тексас A&M" в Колидж Стейшън. "Лично за мен то показва, че човешките същества такива, каквито са днес, са наследили някакви необичайни еволюционни артефакти, които не са били приложими за много дълъг период от време".

Изводът за дамите е очевиден: избягвайте червено облекло, ако не искате свалки

Работата на екипа "е наистина интересна", добавя Маркъс Майер, психолог в университета в Мюнхен, Германия. Но на този етап е невъзможно да се обясни защо мъжете обожават червеното в такава голяма степен. Ефектът може да е еволюционен, но освен това може да бъде и културен феномен - с други думи, възприето поведение да се предава от поколение на поколение. За да бъде разбрано кое точно е вярното предположение, Майер казва, че учените трябва да проведат повече теренни проучвания в изолирани части от света, за да изследват универсалния статус на червеното като цвят на любовта.

Но е ясно, че жените трябва да бъдат предпазливи, предупреждава Пазда, Дори незначителния избор на гардероба може да разпрати много непреднамерени сигнали към мъжете. "Червените дрехи са нож с двойно острие," казва той. Жените "могат да станат обект на нежелано сексуално внимание". Ала той добавя, че тук има и урок за мъжете. За господата е важно да бъдат наясно с това как отношението им към жените може да бъде манипулирано чрез подвеждащите сигнали. Това е нещо, което самият Нео научава по трудния начин.

Червеното работи и в полза на мъжете

Според изследване на Андрю Елиът и Даниела Ниеста от 2010, червеното работи и в полза на мъжете. Жените смятат господата, носещи червено, за по-привлекателни от мъжете, облечени в други цветове.

Този ефект работи дори и даден мъж да е сниман на червен фон, което означава, че подръчният червен параван, който да носите със себе си навсякъде, е напълно ефективна любовна стратегия.

Oще: рокля  червено 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.02.2012, 07:28

5 sabat | 04.03.201221:25

А какво правят тези, които просто обичат червено и носят такива дрехи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 01.03.201220:16

Добре, за да не се караме - телесен цвят - да свалят роклите направо Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 01.03.201216:43

Предпочитам небесно синьо... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 01.03.201216:40

Ах, много хубави жени......някои де
А, то и рокли ли имало....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 10:34

1 Nejna | 01.03.201214:47

Ах, много хубави рокли...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани