Бездомните кучета стават все по-нетърпим проблем за средния гражданин | webcafe.bg
Webcafe

Хора и кучета – град като град или ...?

Стефан Червенков
16.06.2010, 13:24 (обновена 18.06.2010, 11:57)
кучета

Снимка: © БГНЕС

Войната взима своите жертви и от двете страни. В случая: дете гледа телата на 45 отровени от неизвестно лице кучета, които представители на фондация „Тирхилфе Зюден – Австрия” откриха натъпкани в контейнер в хасковската зоологическа градина миналата година

Когато бях дете, факторът „улично куче" имаше съвсем друго измерение. Тогава броят на четириногите ни приятели, бродещи по улиците, бе доста малък и те бяха достойни само за съжаление. Децата редовно си прибираха по някой пълен с бълхи Шаро от улицата. Хората пък намираха начин да метнат на помияра пред блока я парче наденица, я къшей хляб.

Тогава „Скитника" от едноименното филмче на Дисни бе симпатичен пес, а Васко Кръпката пееше за кучето на крайният квартал.

Говорим за преди около 15-20 години.

Сега нещата обаче са доста по-различни. Безстопанствените кучета само в София са десетки хиляди, а някои от тях са прекалено охранени, за да предизвикат каквото и да било съжаление. Вече не се пишат песни за тях, но пък често  се правят репортажи. Репортажи, в които, драги читатели, се разказва как някое от тези кучета е разкъсало някого от вас.

Преди десетина години обществеността ни бе потресена от репортаж, показващ какво се случва с уличните кучета в София. Кадрите показваха как група роми разтоварваше упоени кучета, използвайки вили и лопати,  като при нужда използваха същите тези инструменти да доубият кучетата, за които упойката не е била достатъчна.  Всички, разбира се, бяха потресени, и с право, защото това не е начинът.

Отзвукът беше голям: избиването на кучетата бе преустановено, пръкна се фондация „Четири лапи", Бриджит Бардо писа протестни писма, създаде се уж европейска цивилизована процедура за справяне с проблема „улично куче".

Какво става сега ? Фондацията продължава да функционира, продължава да прибира европейски пари, Бриджит вече не ни мрази, а кучета се множат ли, множат. Да, наистина, въпреки всички приказки, изприказвани от разни мъдри глави, как популацията била контролирана и нещата били О.К., те се множат. Дори една от кучките в моя квартал се окучва вече два пъти, след като бе стерилизирана от отговорните за това хора!

Дали става въпрос за чудо, сходно с възкръсването на Иисус, или просто някой някъде не си е свършил работата като хората?

Може би е време някой също тъй самоотвержен репортер да направи прочувствен филм за жертвите на безстопанствените кучета? И да вложи в този филм знайните, ала неудобни факти - че сме на първо място в Европа по брой на хората, заболели от кучешка тения и по инциденти, в които са намесени улични кучета?

Може би трябва да се зададе въпросът кой плаща лечението на пострадалите - държавата, фондация „Четири Лапи", Бриджит Бардо, или си плащат те самите ? А кой им плаща за моралните щети, за провалените животи на семействата им, за страха?

В момента е много модерно да се водят спорове на тема „безстопанствени кучета". На тема кой е виновен - кучетата, хората, държавата или лошото време? На тема кой е отговорен - общините, гражданите, кучетата или бълхите по тях? Навъдили са се фанатични кучезащитници, готови да стигнат до физическа саморазправа, ако кажеш нещо лошо за кварталния Шаро на висок глас, както и самоуки отмъстители, тровещи наред с отрова за плъхове и „син камък" и пренебрегващи риска отровено да се окаже домашно животно. Или пък дете. Има дори партии, използващи за лозунг човечността и обичта си към кучетата, има и такива, скандиращи „Кучетата или децата !" - като и едните, и другите май го правят само за да привлекат внимание. От всичко това няма ефект.

Нека го обрисувам по този начин. Човек е легнал на операционната маса, има тумор. Голям, грозен, хранещ се от тялото му. Потенциално можещ да го убие.

Дали е правилно медиците да изрежат тумора, да инжектират лекарството, да спасят живота на пациента, или е по-правилно да заформят седянка, спорейки какво причинява туморите по принцип -лошите навици, вредната храна, стреса или тютюнопушенето.

Същото е и с кучетата. Пациентът е на масата, упоен, а ние спорим ли, спорим за маловажни неща. И трябва да знаем, че този пациент сме всички ние, защото никой не е застрахован.

А през това време броят на инцидентите расте, омразата се увеличава - и към кучетата, и между хората, времето си тече, парите от тук и там се леят в касите на разни фондации. Много се приказва, ала какво се прави?

Авторът не призовава към избиване на бродещите кучета. Авторът определено и не иска нещата да си останат по същият начин. Авторът често е изпитвал съжаление към невинните животни, ала във всички случаи изпитва по-голямо съжаление към невинните им жертви. Авторът е чакал в „Пирогов" да се намери лекар, който да обработи раните му, след „спор" с безстопанствено куче и определено не пожелава тази тръпка на никого.

Авторът просто иска да се замислите - струва ли си да бъдете разкъсвани от кучетата, да носят болести на децата ви, да не ви оставят да спите с воя си? Запитайте се и хуманно ли е стотици кучета да бъдат премазвани от коли, да умират от болести, от глад и от студ, да стават жертва на доморасли „ловци на кучета", умирайки по болезен и мъчителен начин, натровени с подръчни средства, удушени или удавени. Авторът се надява и да се зачудите - а струва ли си да се взимат пари от моите данъци и да не се прави нищо?

Авторът вярва, че ако достатъчно на брой читатели си зададат тези въпроси, ще ги зададат и на други хора - на отговорните такива. И ще се намери отговор, който да спомогне този проблем да бъде решен - бързо, хуманно и ефективно.

Oще: кучета 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2010, 13:45

3 anonimen | 14.07.201014:04

Няма друг европейски град ,в който популацията на кучета да е толкова голяма,може би защото и няма друг европейски град, в който дупките по пътищата,мутрите,чалготеките и некадърните политици да са със същата концентрация-резултатът слаба държава ,изобразена като клекало за клозет,от известен чуждестранен артист,защото именно в това сме се превърнали,подложили се под задника на Европа.
Относно кучетата ,мнението ми е че те не трябва да са това ,с което България се запомня и лошата реклама ,която си правим най-сетне трябва да спре .Да тези проблеми вече засягат всеки от нас и няма къде да си скрием главите пак като щраус и да си казваме"това не ме засяга".
Единствено единното и активно изразявано гражданско мнение може да промени ситуацията .А ако продължаваме да "чакаме на някой" ще си останем това клекало за отпадъци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

2 r_p_mc | 17.06.201012:35

ето една извадка от преди около 5 години :

18-19.10.05 – Новинар:
Бойко е успял да издейства план за справяне с бездомните кучета в София от председателя на градската управа в Мюнхен д-р Вилфрид Вулмер-Байерле, по време на двудневното си посещение в Германия. Планът предвижда кастрация на кучетата и построяването на приюти за животните;

явно човек не може да се бори срещу природата и просто трябва да се примирим, че кучетата са по-умни и напреднали от нас, след като се размножават след кастрация. Това е единственото заключение до което стигнах. Тъжен
полиция
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

1 rado84 | 16.06.201019:28

И в друга статия го написах, но и тук ще го напиша - с прехвърляне на топката тип "не съм аз отговорен, а Пешо от Долно нанагорнище" нищо няма да се постигне. Евала на домораслите ловци на кучета, защо не дойде някой от тях в района на Женския пазар да ни отърве и нас от помиите...


И между другото, искам да вметна, че се пише "човечносТТа" - с две "Т":

"Има дори партии, използващи за лозунг човечноста"
   

оценка

+0 -0