Учени направиха бактерия, за да създадат изкуствен човешки геном | webcafe.bg
Webcafe

След Господ и учените родиха живот

Lifecafe
21.05.2010, 12:14 (обновена 21.05.2010, 13:33)
ДНК, изкуствен живот

Учените ще изпробват дали синтетичната клетка може да произведе биогориво, да създаде водорасли, които да изсмукват въглеродния двуокис от атмосферата и да ги използва при разработването на нови ваксини

Учени употребиха неизползваема бактерия при създаването на изкуствен човешки геном, което е огромна стъпка за науката и човечеството.

Откривателят Крейг Вентър анонсира идеите си още преди две години: „Опитвам се да създам първата синтетична жива клетка". От вчера първата подобна клетка вече е факт. „Тя произхожда от синтетична хромозома, съставена от четири вида химикали", заяви Крейг Вентър, който оглавява проучването в лабораторията Роквил, където със своите сътрудници се опитва да създаде изкуствен живот от 15 години насам.

Оригиналното име на бактерията е Mycoplasma mycoides, но след като е преправена от Вентър,  получава името Mycoplasma laboratorium. "Тази клетка е първият самовъзпроизвеждащ се вид на планетата, чийто родител е обикновен компютър", добавя Вентър.

Учените от Роквил са конструирали „генетичния софтуер" на бактерията и са го трансплантирали в клетка-приемник. Полученият в резултат на опита микроб изглежда и се държи като вида, „диктуван" от синтетичната ДНК.

От екипа на Вентър са работили с изкуствена версия на ДНК на малка бактерия, трансплантирана в друг микроб. След множество неуспешни опити, новият микроб вече се размножава в лабораторни условия.

"Тази клетка е много могъщ инструмент, с който можем да създадем каквито и да е биологични видове", коментира ученият на пресконференция. "Смятаме, че това е много голяма стъпка и за науката, и за философията. Резултатите от проекта промениха напълно възгледите ми за живота и за това как протича той", коментира Вентър.

Ученият обяви, че иска да изпробва дали клетката може да произведе биогориво, да създаде водорасли, които да изсмукват въглеродния двуокис от атмосферата и да ги използва при разработването на нови, по-добри ваксини.

Експериментът на Вентър е публикуван в списание Science, в което всяка статия се разглежда от други учени, преди да бъде публикувана. Откритието е приветствано като сериозен напредък, но според критици зад синтетично създадените организми се крият и заплахи.

Oще: бактерия  геном  днк  клетка  микроб  роквил  учени 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани