Пет психологически трика за по-високо самочувствие | webcafe.bg
Webcafe

Пет психологически трика за по-високо самочувствие

webcafeLifecafe
09.03.2017, 17:18 (обновена 16.03.2017, 16:21)
Ego

Снимка: © Getty Images

Те са конкретни, прости и работещи.

Самочувствието е нещо прекрасно, но и много деликатно. Когато то е високо, се чувстваме по-издръжливи, по-малко уязвими, по-малко тревожни, устойчиви и по-малко стресирани.

Ползите от високото самочувствие са очевидни, въпреки че да се опитваме да повишим съзнателно самочувствието си е нещо наистина трудоемко.

Съществуват някои психологически трикове, които могат да ни помогнат да излезем от омагьосания кръг, който ниското самочувствие завихря и да започнем един по-здравословен и уверен живот. Ето пет от тях:

Използвайте позитивни твърдения

Позитивните твърдения потвърждават максимата, че човек е това, което мисли. Идеята е да си наложим конкретни позитивни мисли и да си ги повтаряме, докато не повярваме в тях. Това е популярен психологически трик за повишаване на самочувствието, защото е прост.

Но има и един проблем. Доказано е, че позитивните твърдения карат някои хора с ниска самооценка да се чувстват още по-зле, защото понякога мисли като "аз съм красива" или "аз съм успешна" влизат в прекалена опозиция с действителните им убеждения, че са грозни и мързеливи.

Ето защо е хубаво да ги използваме, но нека те да звучат една идея по-реалистично в нашите глави. Вместо "Аз съм супер успешна", можете да си кажете "Аз давам всичко от себе си и постигам задоволителни резултати, защото се старая".

Установете в какво сме добри

Самочувствието расте, когато човек демонстрира реални качества и има действителни постижения в сфери, които са от значение за него. Ако сте добри в тичането - запишете се на маратон. Ако обичате да готвите, организирайте кулинарно парти у дома.

Ключът е да откриете в какво ви бива и да развивате качествата си във въпросната област повече и повече.

Научете се да приемате комплименти

Когато не се харесваме, е трудно някой външен човек да ни изкара от това състояние. Психолозите твърдят, че сме по-неподатливи на комплименти, когато сме с по-ниско самочувствие, въпреки че именно тогава се нуждаем най-много от тях.

Вместо да отхвърляте позитивните мнения за себе си и да си мислите, че са лъжи, би трябвало да ги толерирате, когато ги получавате. Дори да ви е неудобно от тях, усилието си струва в дългосрочен план.

Най-лесно можем да се научим да приемаме комплименти, когато си подготвим готови отговори за определени неща и ги използваме, докато това не се превърне в автоматично действие. Отговорите може да са прости като "благодаря ти" или "много мило, че го казваш"

Целта е в един момент сами да повярваме на хубавите неща, които хората казват за нас и така да вдигнем самочувствието си.

Не се критикувайте

Няма нужда да се ритате, когато вече сте паднали. За жалост, повечето хора, които се подценяват, са склонни да се критикуват още повече и така да задълбочават проблема със самочувствието си.

Едно от решенията е да замените автокритиката с разбиране към самите себе си. Когато си мислите, че бъркате някъде или си намираме недостатъци, можете да си кажете нещо, което бихте казали на близък приятел в подобна ситуация.

Като цяло сме по-благосклонни към приятелите си, отколкото към себе си в моменти на провал. Хубаво е да мислим два пъти, когато тръгнем да си изброяваме недостатъците и грешките и вместо това да си простим и да се окуражим за бъдещето.

Напомняйте си за истинската си стойност

Понякога най-кризисните моменти за самочувствието ни са всъщност и най-добрите възможности да го заздравим.

Ако например ви отхвърли човек, към когото сте имали романтични намерения, направете си списък с качествата, които ви правят по-добрия партньор. Като това, че сте лоялни и емоционално открити например.

Ако не сте получили повишението, на което сте се надявали в работата, запишете си всичко, което ви прави ценен кадър в службата.

Нека всяко ваше качество е съпроводено от параграф, които обяснява защо то е важно и защо другите хора биха го оценили.

Това упражнение може да се прави всеки ден в продължение на седмица или всеки път, когато имате нужда от малко "побутване".

Да изградим здраво самочувствие не е лесно и изисква доста работа, но ако се постараем достатъчно, ще бъдем възнаградени с резултати за усилията си.

Тези прости упражнения ще ви помогнат да изградите по-здравословни емоционални навици и да се възстановявате по-лесно при последващи житейски удари.

Oще: високо самочувствие  ниско смаочувствие  позитивни твърдения  психологически трикове  психология  самоувереност 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани