Да бъдеш бездетна майка | webcafe.bg
Webcafe

Да бъдеш бездетна майка

webcafeLifecafe, по Guardian, Telegraph
15.09.2015, 16:50 (обновена 21.09.2015, 19:30)
секс, саманта

Истинската Саманта Джоунс твърди, че е „пенсионирана от любовния живот“

Всяка жена над 30-годишна възраст, която още не е родила, се сблъсква често с въпроса защо няма деца, след който обикновено следват още по-неприятни предположения за причината.

Съзнателният избор е последната възможна опция.

Нещо повече - жените са тези, които обществото държи отговорни, докато мъжете не трябва да се обясняват. Пожалени няма, независимо колко са известни, богати или бедни, нито в кой край на света се намират.

Всички знаем колко години наред медиите сверяваха биологичния часовник на вечно подсмърчащата госпожица Дженифър Анистън - и още продължават, въпреки че наскоро тя най-сетне се омъжи.

Като реакция към очакванията на обществото и стигмата, която носи всяка неомъжена жена над 30, се появява особена „мода" - изборът да нямаш деца. Тя не е нещо ново - съществува от средата на 70-те години, но с навлизането на Интернет и възможността всеки да изкаже аргументите си и те да стигнат до максимално широк кръг хора, тя е в апогея си. Изследвания в САЩ доказват, че има ръст с над 40% на жените до 44-годишна възраст, които нямат деца.

Причините зад този избор са безбройни - от отдаване на кариерата, през липса на нужда да оставят наследник, до убеждението, че репродукцията е егоистичен акт.

Наскоро темата за личния избор да не създадеш поколение, придоби нови измерения с интервю на телевизионната любимка от „Сексът и градът" Ким Катрал.

Култовата Саманта Джоунс няма деца, както няма деца и актрисата, която я митологизира през годините - Ким Катрал. Тя обаче се определи като "майка" и много хора си зададоха въпроса:

"Тази луда ли е?"

С три брака зад гърба си и няколко предполагаеми афери, 59-годишната блондинка разбуни духовете с последното си интервю за BBC радио, когато призна, че определението „бездетна" я обижда.

Самата дума „бездетна", особено частицата „без", предизвиква усещане за малоценност, за осакатяване, което Картал не приема за себе си.

Тя говори за чувството да си родител, въпреки липсата на биологически деца

„Аз съм ментор на много прохождащи актьори, имам племенници, с които съм в чудесни отношения и с които сме преживели заедно трудности. В днешно време съществуват начини да бъдеш майка, но без името ти да стои върху свидетелството за раждане на детето", коментира актрисата.

Според нея обществото стигматизира жените, които не са дали живот - по собствено желание или по независещи от тях обстоятелства, и това насажда негативно отношение, примесено със съжаление. Децата се приемат като радост и смисъл на съществуването, а липсата им означава точно обратното. Дали, възразява актрисата.

Американските медии възкликнаха - истинската Саманта Джоунс извърши „предефиниране на майчинството".

Социалните мрежи реагираха на тези думи с критиката, че невидялата бебешки пелени и биберони Катрал не разбира разликата между майка на „пълно работно време" и леля на повикване, помагаща за изпити в медицинско училище и стреса от постъпване в армията на своите племенници, между родител и модел на подражание.

Катрал обаче разбира майчинството като отношение и грижа

„Мисля, че истинският въпрос е именно в това, а не дали си родила или не. Има хиляди начини, с които ясно и силно да изразиш майчински чувства", вярва тя.

В истинския живот Картал е доста по-софистицирана от развратната си героиня Саманта, която свеждаше мъжете до живи аксесоари за сексуално удоволствие и не искаше да чуе за бременност. Картал признава, че така и не е почувствала момента да зачене и в трите брака, които е имала, а след това е станало късно.

„За много жени от моето поколение това не е съзнателен избор, това е усещане, че са готови. Че след една, две, пет години този път ще бъде извървян. Аз също вярвах в това, но изведнъж се оказах на 40 години и лекарят ми каза, че може да опитам, но в известна степен ще се превърна в научен експеримент", допълни актрисата, чийто прямота й спечели и много симпатии в социалните мрежи.

Според антрополога Хелън Фишър думите й разширяват представата за родителя в съвременното общество.

То дефинира майката по ексклузивен начин - това е жената, родила или осиновила дете и която полага грижи за него. В по-примитивните общества обаче моделът на Катрал е функционирал успешно - децата са отглеждани от всички жени в племето, това е било наложително за оцеляването.

„През по-голямата част от историята жената е ставала жена, щом се омъжи и роди. Едва през 60-те и 70-те години на миналия век, когато се откриват контрацептивите, нежната половина от човечеството получава възможност за избор. Днес да си бездетен означава също и да не си осиновил дете", коментира тя.

Тук идва и другото обвинение срещу истинската Саманта Джоунс - че ако искаше да се почувства като майка, то можеше да осинови дете през всички тези години или да рискува с ин-витро процедури. „Не го е направила, защото така е решила, а сега иска да обере лаврите като се определи за майка", реагира коментатор в интернет.

Макар говорейки за собствения си опит, Ким Катрал предизвика разнопосочни реакции, защото представи различно, еретично мнение за нещо, в което обществото все още не е готово да се усъмни.

От разговора с Катрал, която в момента е „щастливо необвързана", прозвуча една отрезвяваща човешка истина, примесена със задоволство от изричането й на глас - възрастните жени без биологически наследници не са обречени на депресия и разкаяние до края на живота си. Така че не ги мислете.

Oще: бездетна майка  великобритания  език  забременяване  ким катрал  майка без деца  раждане на дете  саманта джоунс  самотни стари жени  секс  сексът и градът  семейство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2015, 16:19

12 Fifi | 04.11.201520:24

straight нещо не те разбирам - искаш да кажеш, че животът с деца не е спокоен и приятен ли ?! интересно... И още нещо, твоята биологична роля каква е?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2010, 21:25

11 tim | 23.09.201509:52

"...жените са тези, които обществото държи отговорни..."
Не знам как може да роди мъж. Ако сте измислили - кажете!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 18.09.201523:56

Дракон с кисело зеле | 17.09.201513:50
А, всъщност, никой на никого не дължи обяснения за личния си живот
*******************************************

Прав си по принцип, но в конкретния случай грешиш - Катрал обяснява тези неща не толкова на другите, а на себе си. Нея я стяга чепикът, а на останалите наистина не им дреме, дори когато си чешат езиците по темата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 18.09.201523:46

Да бъдеш бездетна майка
***************************

Ооооо, така описана работата дефинира дамата като многодетна майка, без всякакво съмнение!
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 18.09.201500:02

Според мен далеч по-висша степен на егоизъм е да държиш да оставиш наследници след себе си - очакваната стойност на изразходвани заради теб ресурси се увеличава съществено.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 17.09.201523:05

Жени като тази са завършени егоисти, които живеят само за собствено удоволствие.
---
И това е лошо, защото...
---

Биологичната им роля остава неизпълнена за сметка на спокоен и приятен живот.
---
Биологичната роля... Дъ ЛОЛз. Не знам дали го осъзнаваш, обаче приравни собствената си майка с разплодна крава. Браво на теб.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

6 straight | 17.09.201522:07

За всяко идиотско деяние има философско оправдание. Жени като тази са завършени егоисти, които живеят само за собствено удоволствие. В името на личното си удобство не желаят да създадат и отгледат деца. Биологичната им роля остава неизпълнена за сметка на спокоен и приятен живот.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 17.09.201513:50

А, всъщност, никой на никого не дължи обяснения за личния си живот. Ако човек не иска да има деца, няма да има деца и толкова.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 17.03.2015, 13:50

4 angelvarna | 17.09.201513:28

Слабохарактерните хора, винаги си намират оправдания. Живеем за да даряваме живот. Природата ни го е "подсказала" по недвусмислен начин. И в хитреенето ни, и собствения ни егоизъм, и глупост, може да се затрием.
Всичките тези толкова "интелигентни" лелки, предполагам и на вас прави впечатление, че са представителки на развити общества. Същите тези общества са със сериозен % застаряващо население. За сметка на това по-малко развитите компенсират разликата измествайки народотворната част от населението на тези държави.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

3 cheung | 17.09.201513:27

Лили Иванова няма деца по медицински причини но по-велика българка надали ще се роди.
   

оценка

+0 -5

Най-коментирани