Супербактериите и следващата чума | webcafe.bg
Webcafe

Супербактериите и следващата чума

webcafeLifecafe, по Global Post
17.06.2015, 11:30 (обновена 23.06.2015, 07:58)
Ваксина на дете

Снимка: © Getty Images

Епидемиите на миналото се завръщат, колкото и странно да е това, защото бактериите стават резистентни към лекарствата

Болести от рода на пневмонията и холерата стават устойчиви на лекарствата, които някога сме смятали за сигурно лечение. Това е доста тревожна тенденция. Прогнозите на учените са към 2050-та година около 10 млн. души да умират ежегодно от болести, смятани преди това за лечими. Освен ако светът не задейства, анти-микробната резистентност ще изпревари рака като глобален "убиец" и ще ни върне в "мрачната ера" на медицината, където най-обикновени инфекции са фатални.

Американските политици и колегите им от други държави за последно насочиха вниманието към нарастващата заплаха от резистентността на лекарства на срещата на Г-7. Лидерите на някои от най-богатите държави в света приеха глобален план за действие по въпроса с антимикробната резистентност, възприет от Световната здравна организация миналия месец.

Пред заплахата от супербактерии

Въпреки че планът подчертава колко критично важна е превенцията на заболяванията, нарастват опасенията, че светът няма да може да се справи със ‘супербактериите', освен ако не настъпи промяна в превръщането на диагностиката, ваксините и лекарствата в нещо достъпно и евтино в развиващите се страни.

Учените предсказват, че развиващите се страни ще понесат основната тежест на смъртните случаи от антимикробна резистентност, като над 8 млн. от тези предсказани смъртни случаи вероятно ще се случат в Африка и Азия.

"В страни с ограничени възможности за здравеопазване, в развиващи се държави като моята, проблемът с микробната резистентност нараства, защото достъпът до подходящи лекарства не винаги е възможен," казва Замир Акрам, постоянен представител на Пакистан в офиса на ООН в Женева. "Не съществуват възможности и места в страната, които на местно ниво да разработят собствени национални алтернативи", допълва той.

Тези държави се притесняват, че големите фармацевтични компании, за които основните пазари и печалби са в богатите държави, няма да се концентрират върху изследвания и разработка на следващата генерация антибиотици или алтернативни решения на болести, засягащи бедните части на света, коментира Акрам.

Пакистан, Индия и Китай, допълва той, се борят за нарастване на генеричните лекарства, за да понижат цената им, но усилията им биват спъвани от комерсиални играчи, които не са склонни да жертват интелектуалната си собственост.

Поне малко превенция

Успехът на ваксината срещу пневмокок в САЩ е доказателство, че имунизацията може драстично да предотврати резистентността на лекарства, като предотвратява инциденти със заразяване и прекалена употреба на антибиотици. От въвеждането на ваксината в САЩ в края на миналото десетилетие, има спад с 62% на нивата на резистентни щамове на заболяването, твърдят американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

На други места по света обаче заради цената ваксината срещу пневмокок е недостъпна или просто липсва. Педиатричната ваксина в САЩ, произвеждана от Pfizer, струва до $152.01 на доза, съобщават CDC.

Кейт Елдър, съветник по ваксинационната политика в "Лекари без граници", казва, че има много високи нива на пневмококови инфекции в държавите с ниски и средни доходи - държави, където организацията активно работи. Докато двата производителя на ваксината - Pfizer и GlaxoSmithKline, печелят милиарди долари печалби, по нейни думи "Лекари без граници" не могат да купуват ваксината на ниска цена, за да спасяват животи в хуманитарни кризи, дори след пет години на активна кампания и преговори.

GAVI Alliance, публично-частно глобално здравно партньорство, което се стреми да подобри достъпа до имунизация в бедни държави чрез програми за подкрепа на ваксинирането, си е поставило за специална цел повишаването на рутинните имунизации за борба с пневмонията и диарията - двете основни причини за смъртта на деца.

Изпълнителният директор на GAVI - Сет Бъркли, вижда пряка връзка между ваксинацията и понижената резистентност на лекарства. "Южна Африка, която беше една от първите, възприели пневмококовата ваксина, можа да постигне понижение на тези инфекции на национално ниво. Но интересно, това, което те демонстрират, е и понижение на резистентността на пеницилин", изтъква той.

"Лекари без граници" обаче казват, че GAVI не работят в условия на хуманитарни кризи и ваксините остават недостъпни в много държави - и че липсват инвестиции в намирането на решения, защото засегнатото население не се счита за доходен пазар за фармацевтичната индустрия.

Опитите за понижаване на резистентността на лекарства също така се възпрепятстват от погрешното възприятие, че лекуването на заболяване е по-евтино от превенцията му чрез ваксини.

Антибиотиците, лекуващи холерата, например струват под 50 цента, казва Ирука Океке, редактор на книгата "Антимикробна резистентност в развиващите се страни". "Най-евтината ваксина струва няколко долара."

Епидемиите на холера нарастват като честота и сериозност в цяла Африка

Епидемия на холера в родината на Океке - Нигерия, продължава от септември 2013. Резултатите са 35 700 заболели и 753 смъртни случая до декември миналата година.

В Нигерия силно заразната и устойчива на антибиотици холера предизвиква епидемии, които са много по-трудни за овладяване. Това допълнително подчертава нуждата от ваксинационен контрол на заболяването, констатират научни изследвания.

"Защо да харча по 3 долара за всеки човек, който е добре, когато мога да похарча по 50 цента за болен?", пита Океке. Тя обаче допълва, че има уговорка: "Когато се замислите за разходите с течение на времето, ако не го правите по правилния начин, излиза по-скъпо."

В най-населената държава в Африка има спешна нужда от борба с резистентността срещу лекарства. И все пак Нигерия е изправена пред сложно предизвикателство: антибиотиците са леснодостъпни дори без рецепта, пазарът е пълен с фалшиви и нискокачествени лекарства, а по-голямата част от 170-милионното население на страната няма достъп до ваксини и по-скъпите антибиотици от най-ново поколение, които все още могат да лекуват някои резистентни инфекции.

Да действаш на сляпо

На много места, където работят "Лекари без граници", медицинските лиза наблюдават случаи на резистентност към антибиотици, но има тежък недостиг на информация доколко сериозна е кризата в развиващите се страни.

"За да се справим с резистентността към антибиотици, първото средство, което ни е нужно, е диагностичен капацитет за разбиране на проблема," казва Арлийн Чуа, експерт по антимикробната резистентност в организацията. "В много случаи, когато пациенти идват при нас, защото изпитват треска, извън диагностицирането на малария, сме лишени от диагностични инструменти, за да разберем от какво са болни те."

Тя коментира, че глобалният план за справяне с антимикробната резистентност, гласуван от СЗО, е стъпка в правилната посока, но сега са необходими ресурси за прилагане на национални планове на терен.

"Рискуваме да върнем назад стрелките на часовника към свят, в който простите инфекции могат да бъдат също толкова фатални, колкото са били преди век," предупреди директорът на CDC Томас Фриден на скорошен форум по въпросите на резистентността на антибиотици в Белия дом. Според него тази резистентност може да се окаже най-опасната заплаха от инфекциозни заболявания на съвременността.

Oще: антибиотици  болести  ваксини  влияние на ваксините  здравеопазване  инфекциозни болести  пневмония  резистентност към антибиотици  смъртоносна епидемия  супербактериите  холера 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

7 Мунчо | 18.06.201507:34

"тъп", не се напиняй толкова, че ще скъсаш някоя вратна жила от зор.

Като се научиш да пишеш правилно (което обикновено идва след четенето!), ела пак ми обяснявай за "куцането на копитата", Вселената и всичко останало.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

6 The Seeker | 17.06.201523:09

И докато си спорим безсмилено в такива форуми, г-дата влас имащи ни тровят ли тровят.

Видите ли "Болести от рода на пневмонията и холерата стават устойчиви на лекарствата, които някога сме смятали за сигурно лечение."

Те така си стават болестите самички устойчиви - няма ги 50-100 години изведнъж хоп и станали резистинвни на лекарствата.
Няма такъв цинизъм, разработили са нещо в лаборатория, което да помогно в намаляването на населението, но за пред хората - болестта захитряла след толкова години...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

5 тъп | 17.06.201522:43

мунчо, чичовото, земи млъкни по теми дето дори пунктуационно те надвишават. предозиране с ваксини е болезнена мисъл само в твоята кратуна. ваксината създава имунитет, който е количествено измерим. ако не става, се търси друга. за превенция не се открехвай, логически куцаш и с двете копита. а простата шаячна правда е, че от тези гнусни болежки страдат само създания с отслабен имунитет, щото са гладни и многобройни и живеят без никаква хигиена. ама да се нахранят е милион пъти по скъпо, отколкото да се имунизират. цинизъм, но в действие. Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

4 Мунчо | 17.06.201521:20

Сега остава да кажеш, че не може да се предозира с ваксини сигурно?! Една 1000-компонентна добре ли би била? Или 9999? Къде е границата?

Ако превенцията за теб означава САМО ваксиниране, върни си дипломата за каквото там са ти я дали, че се излагаме пред чужденците...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

3 Виктория Пенелопова | 17.06.201518:01

Предозиране-резистентност може да има и има за лекарствените средства, с които се противодейсва на бактериалната инфекция. Това се отнася и до субдозите и до прекомерната употреба на широкоспектърни антибиотици. Основното, обаче, си остава превенцията, а това означава специфични ваксини. Това Мунчо не е успял да натъмани в логическите си връзки, но явно това е във връзка с ника му. Много щастлив
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

2 Мунчо | 17.06.201517:46

Е, поне никът ти със сигурност е верен.

Явно логическата връзка "предозиране-резистенстност" ти е сложна за правене и пренасяне ("транслиране", казано по нардно му) между различни "модели".
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 17.06.201514:54

Парадокс. Лекари без граница се чудят откъде да намерят пари за ваксини за развиващите се страни, а представителите на "глупост без граница" се чудят каква нова глупост против ваксините да измислят.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани