Тъмната страна на неограничените възможности | webcafe.bg
Webcafe

Тъмната страна на неограничените възможности

Webcafe по BBC
26.09.2017, 17:05 (обновена 28.09.2017, 11:35)
офис, работа

Снимка: © Getty Images

Растежът в кариерата се променя, но това си има и лошите страни

Казват, че човек е най-тъжен, когато му се налага да избира между еднакво привлекателни възможности. Това важи в абсолютна степен за съвременния професионален път на много хора.

Факт е, че мнозина смятат добре познатото катерене по кариерната стълбичка за остаряла практика, която в днешната работна етика откровено казано замира. Това, което заменя строгите йерархични структури обаче, може да бъде не по-малко обезсърчаващо. Така ако преди възможността за движение е била само нагоре или надолу, сега движенията "настрани" са не по-малко важни.

Това, от своя страна, разширява значително възможностите за избор на работа - нещо, с което мнозина все още се опитват да се справят.

"Служителите вече се преместват в кариерна мрежа или лабиринт - няма стълбичка, по която да се изкачвате. За повечето хора това е хубаво нещо, тъй като при конструкцията на стълбата всички са принудени да се целят в една позиция на върха. Това е рецепта за липса на успех", казва Кати Тайнан, главен стратег за развитие на таланти в Coreaxis, консултантска фирма, която работи с мултинационални компании.

Това се вижда и в доклада на банката Barclays от 2016 г. за развитието на трудовите пазари, според който по-младите служители са много по-склонни да предприемат странични стъпки в кариерата си.

Според данните от доклада 24% от работниците на възраст под 34 години вече са сменили работа в четири различни сфери. За сравнение 59% от работниците над 65 години са прекарали цялата си кариера в само три сфери. За тези, които тепърва започват кариерата си, се очаква, че ще сменят седем пъти повече работата си спрямо поколението на родителите си.

За да се ориентирате в кариерната мрежа, по-младите поколения ще трябва да дадат приоритет на изграждането на т.нар. меки умения в различни сектори на бизнеса, казва старшият маркетинг мениджър на Barclays Трейси Уилямсън.

"Понастоящем има все по-малък фокус върху професионалния опит, като за сметка на това се отделя по-голямо внимание върху управлението на промените на работното място, комуникацията между различни платформи и решаването на проблеми. Опитът, който е специфичен за конкретната бизнес среда, често може да бъде по-малко важен", добавя тя.

Основното предимство на кариерната мрежа е, че стратегическите и интелигентните странични ходове се приемат толкова положително, колкото и традиционните повишения.

Това премахва традиционната дилема кой да запълни на "обувките на мъртвеца", при която борбата между отделните служители за заветната по-висока позиция може дори да се ожесточи. Вместо това ако някой от кадрите показва потенциал и желание за развитие, той просто може да смени отдела и позицията.

Но докато на пръв поглед този избор изглежда, че дава много по-голяма свобода. Но постоянното вземане на решения също е изтощително. Експертите твърдят, че постоянното преоткриване на професионалния живот изисква повече енергия отколкото традиционния път нагоре.

Възможността да се преместиш от сектор в сектор (например от продажбите в контрол на качеството) се увеличиха многократно за последното десетилетие, но това носи със себе си много повече объркване и колебания.

"Наистина е тежко и претоварващо да вземаш за всички тези решения", казва Евън Полман, асистент в маркетинга в университета в Уисконсин-Мадисън, който изучава умората на потребителите от решението.

По негови думи постоянното прескачане от работа на работа може в дългосрочен план да навреди на кариерния прогрес, тъй като това възпрепятства типът поглед върху голямата картинка, който е нужен, за да израснеш наистина в кариерата - далеч от границите на работата в традиционна корпорация.

И така, какво можете да направите, ако се задушавате от необходимостта да анализирате непрекъснато своя собствен избор на кариера и да обмислите следващата си стратегическа стъпка?

Поставянето на едни условни граници е добро начало. Тайнън често обяснява на клиентите си, че не искат да си задават въпроса "какво искам да бъда?" като начин за оценка на кариерата. Служителите трябва да оставят постоянна нерешителност и вместо това да разберат какви умения искат да овладеят и да се съсредоточат върху този вид работа.

Според консултанти по човешките ресурси вместо да анализират евентуалните промени в кариерата всяка седмица, днес служителите трябва да могат да си поставят ясни цели до края на годината или до края на следващите 2-3 години.

Поставянето на общ план с по-малки конкретни цели в него може да ви помогне да преминете по-лесно през усещането за неограничени възможности за развитие.

Поставянето на ясни маркери за успех, докато все още вземате решението за избор на кариера, също може да ви помогне да управлявате натиска и умората от планирането на следващите стъпки. Така например да се наградите за новоусвоено умение или за повишение на заплатата може да ви помогне да почувствате, че напредвате, без да се нуждаете от по-традиционно повишение.

Все пак трябва да се има предвид, че в един момент е добре да се вземе окончателно решение и човек да се развива само в една посока. Все пак не можеш да станеш майстор, ако само сменяш занаята.

Oще: кариера  кариерна мрежа  кариерна стълбичка  корпоративна среда  корпорации  неограничени възможности  растеж в кариерата 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани