Най-големият женски университет в Рияд | webcafe.bg
Webcafe

50 000 студентки с никаб

Lifecafe , По The Guardian
28.05.2011, 15:27 (обновена 28.05.2011, 15:35)
мюсюлманки, жени, бурка

Проектът е амбициозен – има капацитет да поеме 50 000 студентки и възнамерява да улесни достъпа на жените до обучението по бизнес и природо-математически науки. Разполага с университетска болница, лаборатории, библиотеки

Най-големият университет само за жени бе открит преди по-малко от две седмици от крал Абдула в Саудитска Арабия, съобщава вестник „Гардиан“. Намира се в покрайнините на столицата Рияд.

Проектът е амбициозен – има капацитет да поеме 50 000 студентки и възнамерява да улесни достъпа на жените до обучението по бизнес и природо-математически науки. Разполага с университетска болница, лаборатории, библиотеки.

Което е много хубаво (ако забравите за миг строгата политика на полова сегрегация в страната). Въпросът е – какво ще се случи с абсолвентките? В Саудитска Арабия вече има много добре образовани жени, но нежният пол съставлява нещо като 15% от всички работещи в кралството. Освен това печели много по-малко от мъжете.

„Трябва да видим дали в това ново учебно заведение жените ще получат повече достъп до области, традиционно доминирани от мъжете“, казва Надя Халиф от „Хюмън Райтс Уоч“.

Според доклад на Световния икономически форум от 2010 г., Саудитска Арабия е на 129 място от общо 134 страни по предоставяне на равни възможности на двата пола. Тя е единствената страна, получила 0 точки при преценка на достъпа на жените до управлението.

Местните дами са принудени да живеят под контрола на някой мъж – обикновено баща или съпруг, без чиято опека не могат да си намерят работа, да пътуват или да си открият банкова сметка. Не им е разрешено да излизат сами от дома си без никаб и им е забранено да карат кола.

„Жените в Саудитска Арабия няма да получат повече човешки права, като се откриват нови и по-големи университети за тях, а като им бъде позволено да получат всякакъв вид квалификация и да намерят професионална реализация в традиционно мъжки области“, казва Халиф.

„Половата сегрегация на работното място прави много труден достъпа на жените до определени професии. Държавата обеща, че ще позволи например на адвокатките – на които досега бе позволено да се занимават само с административни дела – да защитават клиенти и в съдебната зала, но все още няма решение по въпроса.

Откриването на такова огромно учебно заведение специално за жени показва, че управлението на страната има интерес да образова гражданките си, но трябва да се постарае още малко и да вдигне забраните в заетостта.“

Oще: библиотеки  жени  лаборатории  рияд  саудитска арабия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани