Социалната мрежа на супергероите | webcafe.bg
Webcafe

Социалната мрежа на супергероите

Тодор Ковачев
09.01.2014, 18:11 (обновена 14.01.2014, 12:46)

1 от 4 снимки Назад Напред

timeheroes

Екипът на TimeHeroes, отляво надясно: Бистра Иванова, Момчил Рогелов, Павел Кунчев, Яна Бюрер-Тавание и Алек Андреев. През 2012 г. те получиха наградата „Проект на годината“ на фондация "Лале“

Обикновено мечтата да станеш Батман или Супермен си остава някъде далеч в детството, смазана от суровата реалност, в която никой не лети високо над нас с намерението да върши добрини.

Една българска онлайн платформа обаче вече две години доказва, че всеки може да бъде супергерой, дори и в България - даже не е нужно да лети, поне не буквално.

TimeHeroes е интернет център за доброволчество и правене на добро, където най-значимите подвизи изискват нещо по-важно от суперсили: всеотдайност и голямо сърце. Като платформа от ново поколение, TimeHeroes събира на едно място желаещите да извършват добрини, нуждаещите се от помощ и съдействие, както и разнообразни каузи, които всеки може да подкрепи и сподели.

Несъмнено епохата на интернет и социалните мрежи е изключително благоприятно време за създаване и развиване на каузи. Но това не означава, че изграждането на успешна кауза от-до е лесна задача. Още по-трудно е създаването на цялостна платформа, която да обедини хиляди доброволци в реализирането на стотици благородни дейности.

А TimeHeroes го прави повече от сполучливо. Платформата е създадена в средата на януари 2012 г. от журналистката и активистка Яна Бюрер-Тавание, от един от създателите на TEDxBG Алек Андреев, от Павел Кунчев и от Момчил Рогелов.

Впоследствие към тях се присъединява и Бистра Иванова, с която всъщност се изчерпва екипът, поддържащ TimeHeroes.

„Всъщност през първата година от основаването на платформата всички работихме напълно доброволно за нея, понякога по 30 часа на седмица", обяснява Павел Кунчев.

Преди да основат TimeHeroes общите им наблюдения са били, че страшно много хора искат да правят различни смислени неща, да помагат, да дарят времето си, но често не знаят къде, как и за какво точно. Идеята им била концентрират тази разпиляваща се енергия в цялостна мрежа, събираща на едно място всички участници в доброволческия процес.

Взаимна полза

„Липсата на подобен сайт не само пречеше на доброволците да намират своята кауза, но и на организациите да откриват доброволци за себе си", обяснява Алек Андреев.

Но след над 340 каузи от над 250 организатори, над 7300 регистрирани доброволци и близо 10 000 „геройства", извършени на 44 места в страната, спокойно можем да кажем, че TimeHeroes промени тази картина.

И ще продължи да я променя все повече, особено след получената подкрепа от фондация "Америка за България", която им позволи да си направят изключително професионален сайт и да задвижат амбициозна рекламна кампания, с която ще достигнат до още повече хора.

Днес TimeHeroes вече е авторитетно име и повечето каузи сами идват при тях (средно по около десет на месец), макар че и те постоянно търсят партньорства с организации, които са им направили добро впечатление.

Всеки е супергерой

Според TimeHeroes всеки от нас може да бъде супергерой, дори все още да не го знае.

За да започне своя героичен път, ентусиастът трябва да се регистрира в системата, да разгледа актуалните в момента мисии (така TimeHeroes наричат отделните каузи) и да се включи в някоя от тях.

Така той започва да трупа рейтинг и медали в специалната точкова система на платформата. Там дейности като участието в мисии, споделянето им, разказването за тях и подписването на петиции носят точки, които изкачват потребителите в общото класиране на супергероите на TimeHeroes.

Засега своеобразният състезателен елемент е единствено за престиж и допълнителна мотивация, но екипът загатва, че в един момент събраните точки могат да се окажат валута за някакви не-виртуални блага.

Ако пък някой иска да помага чрез конкретно свое умение, може да се регистрира в отделна секция на сайта, предназначена специално за талантите. Там е пълно с програмисти, дизайнери, преводачи, счетоводители и други професионалисти, с които всеки може да се свърже, ако има нужда от точно такъв човек.

Доброволчество или благотворителност

Другият вариант е да си личност или организация, която има нужда от помощ или иска да създаде нова кауза.

В такъв случай трябва да попълниш отделна форма в сайта за предлагане на мисия. Тя ще бъде публикувана от TimeHeroes, но само ако отговаря на критериите на платформата.

Дотук подкрепените от TimeHeroes каузи са в най-разнообразни сфери като социални дейности, култура и изкуство, образование, уязвими групи и човешки права, като всички те са разделени и по място, време и вид.

От екипа признават, че именно това разнообразие от каузи ги радва най-много. „Имаме мисии, които изискват 5 минути, други - два часа, трети са дългосрочни. Имаме мисии в цялата страна. Имаме около 20 различни типа - например свързани с деца, природа, бежанци, възрастни хора, животни", обяснява Павел Кунчев.

Единственото сериозно ограничение, наложено от екипа, е свързано с финансовите инициативи - през TimeHeroes не могат да се набират финансови средства.

„Искаме да прокараме ясна разграничителна линия между доброволчество и благотворителност, не искаме да смесваме понятията - за да подпомогнем разбирането какво е доброволчеството. За нас това е важно", казва Кунчев.

„Ние искаме да развиваме доброволческата култура в България; има чудесни организации, които развиват благотворителност".

Разбира се, това не пречи в платформата се допускат всякакви инициативи за подаряване на вещи като дрехи, обувки, книги и играчки.

Разширяват се зад граница

TimeHeroes разкриват, че въобще не смятат да се задоволяват с това, което имат дотук.

„Имаме планове да засилим присъствието си в България - все повече каузи са извън София, но все още балансът, към който се стремим, е далеч. Също, ще развиваме връзката си с училища и университети", казва Павел Кунчев.

В следващите три години той и останалите планират разрастване зад граница - създаването на TimeHeroes платформи в няколко съседни държави, на местния език, с локално съдържание.

И то не защото България им е малка, а защото просто знаят, че системи като тяхната са бъдещето на доброволчеството в световен мащаб. От досегашния си опит те нямат впечатление, че у нас се гледа негативно на доброволците и на благородните каузи - тъкмо напротив.

„И това, че популярността на платформата расте лавинообразно, доказва, че има много хора, които искат да помагат, просто не знаят къде и как. Героите наистина са навсякъде", радва се Павел.

Oще: avaaz  timeheroes  алек андреев  благотворителност  геройства  доброволци  доброволчество  каузи  мисии  павел кунчев  полина кирова  супергерои  яна бюрер-тавание 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани