Истинската сила на влиятелните двойки | webcafe.bg
Webcafe

Истинската сила на влиятелните двойки

webcafeLifecafe, по Би Би Си
16.11.2017, 18:29 (обновена 19.11.2017, 08:59)
джордж клуни, амал клуни

Снимка: © Getty Images

Как амбициозните двойки балансират между работата и връзката си

Няма съмнение, че Джордж Клуни е един от най-успешните актьори в Холивуд. Но едва след като се събра с Амал Аламудин - адвокат, специализиращ в международното право и защита правата на човека - той стана половинка от нещо коренно различно - влиятелна двойка.

Влиятелните двойки са различни една от друга. Общото между тях е, че те се стремят към успехи в своята област, но същевременно подкрепят амбицията на партньорите си.

Естествено, не е задължително и двамата да имат шеметни кариери. Но изследванията показват, че в наши дни, ако започвате връзка, има голяма вероятност и вие, и партньорът ви да сте работещи на пълен работен ден.

В момента в около 48% от женените двойки в САЩ и двамата членове на семейството имат доходи. За сравнение през 1960-а процентът е бил само 25%. Ако двойката има деца, процентът на семейства с двама работещи нараства до 61%.

Във Великобритания две трети от семействата са с доходи и от двамата членове. В Дания и Швеция близо 70% от двойките с деца са съставени от работещи партньори. В Чили този процент е 40%, в Мексико - 20%.

Въпреки, че има недвусмислени предимства в това да сте част от двойка, в която всеки има амбициозна кариера и нарастващи доходи, има и сериозни предизвикателства в балансирането на връзка и две успешни кариери. Това става още по-трудно като се прибавят и деца. В изследване на Pew Research от 2015-а например 42% от родителите, които са сключили брак или живеят заедно, казват, че прекарват твърде малко време с партньорите си.

Как тогава успешните семейства от двама работещи членове балансират между кариерата и връзката си?

Филис Моен е социолог към университета в Минесота. Тя анкетира стотици двойки с двама работещи членове и казва, че всичко започва с разбирането на изграждане на връзка с амбициозен човек, ангажиран с кариера. Обвързваш се с неговата кариера наравно с твоята собствена.

Моен установява, че двойките с двама работещи членове, които имат цялостно високо качество на живот, обикновено са тези, които нямат деца. Ако имат деца, или единият, или и двамата партньори са стресирани. Нещата, които могат да облекчат този стрес са наличието на работа с голяма гъвкавост и, при възможност, работа за по-малко часове. В наши дни това невинаги е възможно, затова е важно двамата да проявяват разбиране към кариерата на другия, което е много трудна задача.

Има ли практически стъпки, които можете да следвате, за да постигнете успеха, присъщ на влиятелните двойки?

Те използват техниката на "редуване"

Моен обяснява, че ангажирането с кариерата на другия често означава жертви от страна на единия в полза на другия, например ако единият може да постигне сериозен напредък в кариерата си със заминаване в друг град или в чужбина. Ако двойката има дългосрочни цели, такъв тип жертви трябва да се правят поред и от двамата.

Хората установяват, че кариерата на единия от двамата трябва да бъде с предимство понякога. Това обаче не е и не трябва непременно да бъде кариерата само на един и същи човек през цялото време. По-лесно е да приоритизирате кариерата на партньора ви пред вашата, когато знаете, че това е временно и нещата ще се компенсират с течение на времето.

Ендрю Алфорд е интериорен дизайнер и креативен директор на компания за недвижими имоти, където проектира серия от нови хотели из цяла Америка. Съпругата му е старши юридически сътрудник, специалист в делата за интелектуална собственост. В началото на връзката им в Сан Франциско отношенията им остават на заден план заради нейната кариера.

В началото ако имат планове за вечеря, билети за концерт или планове за пътувания, те са ги считали за несигурни, защото при работата в юридическа фирма нещата се променят изключително бързо, а понякога се остава в офиса до 10 вечерта.

Вместо да негодува, Алфорд казва, че финансовата сигурност на кариерата на жена му му позволява да следва своята собствена кариера. Така той напуска и стартира собствена частна практика и има свободата да се развива - нещо, което нямаше да си позволи, ако съпругата му не беше до него.

Няколко години по-късно Алфорд получава примамливо предложение и заплащане за работа в Чикаго. Семейството няма никакви колебания да предприеме тази стъпка и да се премести.

Те отделят специално време един за друг

Отделянето на време и считането на това време за свещено е от решаващо значение. Ако това запазено време се отмени заради работни ангажименти, много е важно то да бъде компенсирано в някакъв друг момент.

Някои двойки като Марк Зукърбърг и Присила Чан признават официално нуждата от запазване на време за партньора. Твърди се, че Зукърбърг и Чан имат договор, който изисква пое 100 минути запазено време, което те да прекарват заедно в рамките на седмицата.

Други влиятелни двойки предпочитат качествено прекараното време пред гарантираното количество време. И това е важно, защото позитивните страни от ангажирането с работата като отдаденост и енергичност се предават донякъде на партньора, но негативните емоции от рода на изтощение или цинизъм също се пренасят към другия.

Юнуен Лизкано и Патрик Риа са второкурсници по бизнес-администрация в бизнес-школата на Харвардския университет. И двамата преди това са работили в консултантския бизнес.

Лизкано казва, че предвид многото социализация, свързана със следването им, често е трудно те да намират време само за тях двамата. "И все пак се опитваме да си имаме свои скромни срещи и излизания и въвеждаме правила от рода на това да не говорим за известно време за стресиращи неща."

Риа коментира, че двамата също така съзнателно са решили да държат далеч стреса от работата си от връзката си. "Ако имам тежък служебен проект или нещо подобно, опитваме се да не го внасяме в нашите отношения", пояснява той. "Юнуен казва: ‘Разбирам, че си ядосан, но може ли да не говорим за това за известно време?' Трудно е, но в крайна сметка много помага."

Те споделят домашните задължения или ги възлагат на помощница

Малко добри новини. Макар че като цяло изследванията показват, че майките все още поемат по-голямата част от поддръжката на домакинството в сравнение с бащите, двойките, в които и двамата са родители и работят на пълен работен ден, поделят по-равностойно домашните задължения помежду си.

Изключително важно е също така домашните задължения да бъдат поверявани на домашни помощници, ако това е възможно. Вместо да разпределяте още и още задачи един на друг, помислете за допълнителна помощ, която ще ви облекчи.

Те се стараят да бъдат гъвкави

Най-важният съвет, който дават всички? Бъдете гъвкави, което е особено трудно за амбициозни и ориентирани към кариерата хора.

Откритата и редовна комуникация за плановете и как ще балансирате между различните ангажименти е особено важна. В реалността нещата невинаги се случват по начина, по който сте ги планирали, така че трябва да споделяте начина, по който мислите.

Влиятелните двойки често разглеждат варианти, които други двойки просто не биха обмисляли въобще, например това да живеят заедно или да пътуват на големи разстояния до работното си място.

Риа споделя, че с Лизкано се е наложило да бъдат по-гъвкави в плановете си, отколкото ако биха били необвързани. "Също така трябва да мислим в по-далечна перспектива какво ще се случи. Каква ще е втората или третата стъпка след това решение, какво ще правим, ако нещата се развият по различен начин от очакваното."

"Това е същината на партньорството," обяснява Норберг. "Няма непременно предварително отредени роли; поемаш каквато роля е необходимо, за да вървят нещата напред. Ако се обичате и сте склонни да правите тези неща за другия, успехът произлиза от това."

И те казват, че крайният резултат си заслужава жертвите

"Кариерите и на двама ни са интересни, различни и постоянно променящи се," казва Алфорд. "Винаги имаме теми за разговор."

Oще: амал клуни  взаимоотношения  връзка  връзки  двойки  джордж клуни  женени двойки  компромиси  семейство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани