5 неща, които не искаш да научиш твърде късно в живота | webcafe.bg
Webcafe

5 неща, които не искаш да научиш твърде късно в живота

Webcafe
16.05.2017, 16:27 (обновена 18.05.2017, 11:22)
57467

Всички ние имаме страхове - някои са оправдани, други не. Но за да израсне и да получи максимума от живота, човек трябва да се изправя срещу страховете си по-често.

Често можеш да чуеш от по-зрелите си приятели, та дори от родителите си, че им се ще да можеха да върнат времето назад, за да подходят по различен начин в дадена житейска ситуация.

Опитът е основният ключ към трупането на познания и мъдрост. Няма как на 20 да си достигнал до някакви велики житейски прозрения, но хората са казали, че умният човек се учи от собствените грешки, а мъдрият - от грешките на другите. Това важи и за някои ценни житейски изводи.

Ето пет броя, до които е добре да достигнем възможно най-рано в живота:

Присъствай тук и сега

Прекарваме твърде много време в това да анализираме миналото и да планираме бъдещето. В един момент забравяме да живеем в настоящето. Именно то е това, което ви се случва тук и сега. Щастието може да съществува само в настоящето.

Човешкият ум има свойството да ни пренася мисловно на различни места, което означава, че рядко живеем тук и сега. Опитай да спреш и да се огледаш, виж какво се случва в този момент, осъзнай го - къде си, какво има наоколо. Осъзнай дишането си. Тогава съзнанието се отваря и чувството, че времето се изплъзва избледнява.

Недей да ръководиш живота си според това какво си мислиш, че би трябвало или не би трябвало да правиш

Обществените и семейните очаквания ни карат да си мислим че има неща които би трябвало или не би трябвало да правим. "Трябва да отида в университета и да се дипломирам" или "Не бива да преследвам мечтите си, защото няма да изкарам толкова пари, колкото, когато работя в този офис".

Всички носим тези "трябва" и "не трябва" в главите си, но когато си ги повтаряме, кого всъщност убеждаваме? От кого искаме разрешение? И защо изобщо това е приемливо?

Да живееш живота си по начина, който ти харесва е единственият начин да си щастлив. Спри да се ограничаваш заради очакванията на другите. Това е твоят собствен живот.

Не изопачавай нещата

Умовете ни често работят срещу нас и посредством дадена нагласа, ние развиваме страхове, които ни превземат. Често си създаваме по-големи проблеми, отколкото ситуацията предполага. Всичко е до гледна точка. Колко пъти ви се е случвало да си мислите, че нещо е кой знае колко важно, но след ден, седмица или месец вече дори не си спомняте за него? Това е защото съзнанието ни често обича да надува ситуации и проблеми, които всъщност изобщо не са проблеми.

Следващият път, когато това се случи, спри и се попитай : реално погледнато, ще мисля ли за това и утре? Другата седмица? Догодина? В повечето случаи отговорът е "НЕ".

Изправяй се повече срещу страховете си

Всички ние имаме страхове - някои са оправдани, други не. Но за да израсне и да получи максимума от живота, човек трябва да се изправя срещу страховете си по-често.

Не забравяй, че голяма част от страховете ти са просто плод на ума ти. Те не съществуват наистина. Когато започнеш да осъзнаваш това, вършенето на неща, които смяташ за неприятни и страшни, ще се окаже много по-лесно и дори приятно. Никога нищо не е толкова страшно, колкото си го представяме.

Побеждавай бавно, но категорично

Като по-млад човек има навика да се цели високо и да иска мигновени резултати. Когато си поставяме цели, можем лесно да се откажем, ако нещата не се получат, точно както сме ги очаквали и то възможно най-бързо. Съвременният свят ни настройва да смятаме, че всичко е въпрос на едно мигване с очи, но всъщност повечето смислени неща изискват време и не са като бързата мобилна връзка.
Формулата към успеха е "с малки стъпки към големи промени".

Малките и краткосрочни цели и тяхното изпълняване са единственият път към сбъдването на големите мечти. Без бързане.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани